Flyselskapene mister en million kolli

Og 42 millioner kommer ikke frem som de skal.

En ny rapport fra Air Transport Users Council (AUC) viser at flyselskapene rotet bort en million bager og kofferter i 2007. 42 millioner kom ikke frem som de skulle. Det skriver BBC News.

AUC konkluderte med at problemet med forsinket eller tapt bagasje aldri har vært større. Og det er et problem at ikke passasjerer får kompensasjon som de burde, mener organisasjonen. Det gjelder spesielt passasjerer som ikke har kvittering for innsjekket bagasje.

- Hvis noe går galt, burde flyselskapene kompensere passasjerene på en skikkelig måte, sa AUC-sjef Tina Tietjen til BBC News.

Hun forteller at de ser mange tilfeller der passasjeren ikke får igjen verdien av bagasjen de har mistet. Det er også et problem at passasjerer ikke får dekket nødvendige innkjøp når bagasjen er forsinket.

Hva dekker reiseforsikringen når bagasjen blir borte? Sjekk her for en oversikt.

Her er noen av sakene rapporten omtaler:

  • En passasjer anslo verdien av sin tapte bagasje til 11.000 kroner. Siden han ikke hadde kvitteringen, utbetalte flyselskapet bare 800 kroner.
  • En passasjer krevde 7.600 kroner for et ødelagt surfebrett. Han fikk bare 660 kroner, da han ikke hadde kvittering for bagasjen, og siden brettet var tre år gammelt.
  • Ryanair utbetaler ofte ikke mer enn 15 pund, rundt 150 kroner, uansett hvor mye bagasjen er forsinket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik unngår du bagasjetull

Det sikreste er selvfølgelig å ikke sjekke inn bagasje i det hele tatt. Skal du bare være borte noen dager, bør du heller pakke sakene dine i en liten bag eller i en trillekoffert du kan ta med inn i flykabinen. Men håndbagasjereglene setter begrensninger ift hvor mye du kan ta med av toalettsaker.

Må du sjekke inn bagasje, så ta disse forholdsreglene:

  • Husk å merke alle kolli med navn, adresse og telefonnummer. Ideelt sett skriver du ned adressen til hotellet, og hvilke datoer du er der. Legg en tilsvarende lapp inni kofferten. Det er fort gjort at navnelapper rives av i løpet av turen.
  • Sørg for å feste alle løse reimer og spenner på bagasjen (dette gjelder særlig ryggsekker). Da minsker du sjansen for at bagasjen henger seg fast et eller annet sted på vei fra innsjekkingen til flyet, og dermed ikke kommer med.
  • Sjekk inn bagasjen i god tid. Jo kortere tid det er til avgang når du sjekker inn, jo større er sjansen for at bagasjen ikke rekker flyet. Ved store flyplasser skal bagasjen transporteres ganske langt på saktegående transportbelter - så selv om du rekker flyet, gjør kanskje ikke kofferten din det.
  • Punktet ovenfor gjelder også dersom du skal mellomlande. Sørg for at det er minst 45 minutter, helst mer, til neste avgang når du lander. Hvis ikke, er det stor sjanse for at bagasjen ikke kommer med på det neste flyet ditt. Blir det første flyet ditt forsinket, er det derimot lite du kan gjøre.
  • Kontroller at du har fått alle bagasjelappene når du sjekker inn bagasjen. Uten disse kvitteringene har du ikke sjans til å få igjen bagasjen dersom noe blir borte. Sjekk også at det står riktig destinasjon på dem.
  • Dersom bagasjen blir borte, blir du bedt om å fylle ut et skjema der du beskriver bagasjen og innholdet. Ikke smør tjukt på og fortell om designerdresser og dyre smykker fordi du håper på en fet forsikringsutbetaling - for det første er det ulovlig, og for det andre risikerer du at det tar enda lenger tid å lokalisere bagasjen din, fordi beskrivelsen din er uriktig.
  • Dersom bagasjen blir borte, hjelper det at du er nøye med å beskrive innholdet. Jo mer spesifik du kan være, jo enklere er det for bagasjeservice å finne igjen kofferten din. Hadde du en Pink Panther-boxer i bagen? Ikke vær for sjenert til å fortelle det - da finner de den helt sikkert kjappere. I mellomtiden kan du bruke erstatningspengene til å kjøpe deg noen ordentlige boxere.