Flyselskap frister med røyk

Røyk er populært. Også om bord i fly. Nå har japanske Hokkaido Airlines bestemt seg for å la flypassasjerene tenne sigaretten nok en gang.

Japanske Hokkaido Airlines opplyste sist fredag at de har valgt å lette på røykeforbudet for å trekke flere kunder, melder nyhetsbyrået Associated Press. Flyselskapet, som sliter økonomisk, mener at regelendringen er den eneste måten de kan overleve den stadig økende konkurransen i det japanske markedet.

Godt marked

Nå skal skiltet bort. I hvert fall på noen seterader hos Hokkaido Airlines. Vis mer

Hokkaido Airlines har seks daglige flygninger mellom Sapporo, på den nordlige øya Hokkaido, og Tokyo. En firedel av setene blir fra nå satt av til røykere, og det til tross for klager fra ikke-røykere. Flyselskapet mener de har et godt salgsargument, innbyggerne på øya Hokkaido er nemlig de som røyker mest i Japan.

Selskapet, som har vært i røykfri drift siden 1998, har slitt økonomisk etter at lovendringer gjorde prisene på innenlandsruter mer konkurranseutsatt.

Eksklusiv klubb

Hokkaido Airlines melder seg dermed inn i den høyst eksklusive klubben av flyselskaper som fortsatt tillater røyking om bord. Røykesugne passasjerer, som flyr ut fra Oslo Gardermoen, kan per i dag kun velge mellom tre ulike tobakkvennlige selskaper: Iran Air, Sharouk Air og Aeroflot. En komplett oversikt på verdensbasis finner du i denne artikkelen.

Både SAS og Braathens innførte fullt røykeforbud i 1989. Widerøe har ikke tillatt røyking om bord siden de satt i gang med rutetrafikk i 1968.

Billig reise?

Er du på jakt etter en billig reise i siste liten? Ta en titt på vår kontinuerlig oppdaterte restplassoversikt. Hvis du er i tvil om hvor reisen bør gå, kan du sjekke lesernes egne anbefalinger og reisebrev i Din Reiseguide. Her kan du også selv gi karakterer på reisemål hvor du har vært. Om flyene går som de skal finner du ut i vårt nye verktøy, Fly i rute?