Flyreisen blir billigere

Flyseteavgiften fjernes 1. april, nå blir det billigere å fly.

Publisert
Sist oppdatert
<strong><I>Foto:</strong> Wideroe.no</I>
Foto: Wideroe.no Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Fortsatt punger du ut for statlige avgifter på 128 kroner per vei når du flyr - den såkalte flysete- eller flypassasjeravgiften. Fra 1. april er den imidlertid en saga blott.

- Jeg forutsetter også at dette vil gjenspeiles i lavere priser for passasjerene, sa Samferdselsminister Torild Skogsholm idet kunngjøringen om avgiftsfjerningen kom i november i fjor.

10 prosent lavere

- I januar i år ser vi at billettprisene har ligget 20 prosent over tilsvarende priser samme måned i fjor, forteller makroøkonom i Luftfartsverket, Harald Thune-Larsen.

- Ut over året forventer jeg at prisene vil ligge under tilsvarende priser i fjor. I desember bør prisene nærme seg et nivå som er 10 prosent lavere enn desember i fjor. Thune-Larsens spådom forutsetter imidlertid at flyselskapene setter ned billettprisene etter at avgiften ble avviklet, og at de ikke starter med nye prisøkninger ut over året.

Allerede fra april, bør du imidlertid nyte godt av lavere priser, i alle fall noen få prosentpoeng under tilsvarende priser i april i fjor. Prognosene gjelder flypriser innenlands, men vi kan også håpe på delvis tilsvarende effekter på utenlandsreiser.

 • Setter flyselskapene ned prisene?
 • Flyreisen blir billigere

  Flere reiser

  Lavere priser er godt nytt for en bransje som strever i motvind. Grunnen er at vi som kjøper flyreiser, er ytterst følsomme for endringer i billettprisene. Det vil si at den minste endring fører til store endringer i reisemønsteret. Selv en liten prisreduksjon vil dermed, isolert sett, føre til økt trafikk.

  - Vi har observert fall i flytrafikken på omkring 10 prosent hver måned innenlands de siste månedene. Tilsvarende trafikknedgang vil vi ikke se etter 1. april, om prisene reduseres tilsvarende flyavgiften, mener Thune-Larsen.

  Om bransjen kan håpe på trafikkøkning er imidlertid usikkert.

  - Trafikkfallet har vært voldsomt, og ble ikke mindre i kjølvannet av 11. september. Imidlertid er jeg rimelig overbevist om at innenlandstrafikken vil få en bedre utvikling etter 1. april, sier Thune-Larsen.

  Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Ta også en titt i Din Reiseguide og Skiguiden og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv og skrive reisebrev. Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer