<strong>FLYPLASSENE KLAGER:</strong> Olivier Jankovec, generaldirektør i ACI Europe, går ut mot lavprisselskapenes bagasjepraksis og spesielt mot Ryanair. Foto: ACI Europe
FLYPLASSENE KLAGER: Olivier Jankovec, generaldirektør i ACI Europe, går ut mot lavprisselskapenes bagasjepraksis og spesielt mot Ryanair. Foto: ACI EuropeVis mer

Flyplasser til krig mot Ryanair

Bagasjeregler skaper problemer for flyplassene.

Lavprisselskapenes strenge regler for bagasje i kabinen kan føre til at prisene til sist blir høyere for passasjerene. Det mener den europeiske flyplassorganisasjonen ACI Europe. Hvorfor? Jo, kundene som reiser med de strengeste lavprisselskapene handler mindre varer på flyplassen.

Les også: Handler du mer enn kvoten? Dette ble dyrere fra nyttår.

- Noen lavkostflyselskaper synes å ignorere at vår evne til å tilby konkurransedyktige flyplassavgifter er uløselig knyttet til vår evne til å skape kommersielle inntekter, sier Olivier Jankovec, generaldirektør i ACI Europe i en pressemelding fra organisasjonen.

Det er ikke første gang organisasjonen klager. For ett år siden gikk flyplasseierne kraftig ut mot Ryanairs policy, og slo fast at minst halvparten av flyplassenes inntekter kommer fra handel på flyplassområdet. For mange flyplasser utgjør disse inntektene langt mer enn halvparten.

Les også: Lavprisfellene du ikke bør gå i

Bagasje som melkeku

Det er trangt om bord hos Ryanair. Men det er ikke hele forklaringen på strenge regler for kabinbagasje. Foto: Stian Gihle
Det er trangt om bord hos Ryanair. Men det er ikke hele forklaringen på strenge regler for kabinbagasje. Foto: Stian Gihle Vis mer

Bagasjeregler

Er bagasjereglene hos flyselskapene for strenge, og tar de seg for godt betalt? (Avsluttet)
Ja, helt klart(58%)
Noen selskaper er for strenge og dyre(31%)
Nei, jeg har full forståelse(11%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Mye av organisasjonens skyts er nok rettet mot lavprisgiganten Ryanair. For ett år siden kom meldingen om at selskapet tar 285 kroner for taxfree-posen, om du ikke greier å stappe den inn i håndbagasjen. Og mange lavprisselskaper følger lignende strategier for å hente ekstra kroner fra passasjerene.

I jakten på stadig på nye områder å ta inn penger på, for å holde selve flybillettprisene nede. En av melkekuene er bagasje. I oktober i fjor innførte Ryanair en økning i bagasjegebyrene, fra 10 til 15 euro for innsjekket bagasje, 30 euro om du sjekker den inn på flyplassen. (I 2009 tjente selskapet 6,5 milliarder kroner på ekstrakostnader.)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flybilletten som blir 512 prosent dyrere

Det er ikke bare Ryanair som er strenge på håndbagasjen. Stadig flere selskaper, som Norwegian, har strammet inn praktiseringen av reglene for kabinbagasje.