Flyplassene du helst vil bli forsinket fra

Noen steder får de det til. Derfor er disse verdens beste flyplasser.

Schiphol har de siste årene fått mye heder for å være kundevennlig, selv om ikke alle reisende vil skrive under på det. Foto: Ine Thereze Gransæter
Schiphol har de siste årene fått mye heder for å være kundevennlig, selv om ikke alle reisende vil skrive under på det. Foto: Ine Thereze Gransæter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gardermoen er grei nok, men når ikke opp i dette selskapet. For når verdens beste flyplasser skal kåres, holder det ikke å by på lyddusjer, stillerom og høyt under taket.

Nylig kåret Capa Center for Aviation Amsterdams flyplass Schiphol til årets beste internasjonale flyplass. Og det er bare den siste i rekken av flere europeiske og internasjonale priser nederlenderne har hanket inn de siste årene.

I begynnelsen av året ble Incheon International Airport i Seoul kåret til verdens beste for syvende år på rad av Airport Service Quality Awards. Også denne flyplassen hedres jevnlig med beste-flyplass-betegnelser fra ulike organisasjoner.

1.800 passasjerer i timen: Her er Norges mest effektive sikkerhetskontroll

Hvorfor er disse så bra?

Hvorfor får disse flyplassgigantene heder av bransje og blir så godt likt av passasjerene? Det er selvsagt fordi de byr på et tilbud som går langt ut over transporttjenesten vi forbinder med en flyplass.

Monique Rakhorst er konservator ved  Rijksmuseum Amsterdam, som har filial på Schiphol. Foto: Schiphol
Monique Rakhorst er konservator ved Rijksmuseum Amsterdam, som har filial på Schiphol. Foto: Schiphol Vis mer


På Schiphol finnes et eget kasino, flyplassbibliotek og muligheter for massasje og andre velværetilbud. Det finnes også egne dusjrom om man vil friske seg opp mellom flyvninger. Og ikke minst så har The Rijksmuseum Amsterdam en egen filial på flyplassen. Her er også godt butikkutvalg, og flyplassen ble for eksempel valgt for den første filialen i Europa for undertøysgiganten Victoria's Secret.

Men ikke alle er fornøyde: Det er også en svært stor flyplass, og mange passasjerer klager på at det tar lang tid å komme seg fra et fly til det neste om man mellomlander. Mange klager også på tidvis lange køer i sikkerhetskontrollene.

Hva så med Incheon som napper priser år etter år etter år?. Dette er en flyplass langt færre nordmenn har erfaring med, og her tyr vi til brukervurderinger og artikler fra andre medier. Incheon har stort fokus på passasjerbekvemmelighet. Foruten handlegater og egen skøytebane, finnes rimelige soverom for passasjerer som venter på fly videre, og rikelig med døgnåpne velværetilbud som dusjer, spa og massasje. Her finnes også helsetjenester og muligheten til å sjekke blodtrykket. Eller hva med å få bleket tennene mens du venter? I tillegg kan passasjerer som skal videre korte ventetiden med kino eller live-forestillinger, hvile i stilleavdelinger eller lære koreansk håndverk.

Men også her er det mulig å finne kritiske røster: Flyplassen ligger en times reise fra Seoul, noe mange syns er langt. Enkelte klager også på at det tar lang tid i sikkerhetskontroll, samt mellom terminaler.

Gode tilbud på farten på Schiphol. Her selger de velværeprodukter og tilbyr hurtigmanikyr og pedikyr på 20 min for 19 euro, tilsvarende 140 kroner. Foto: Ine Thereze Gransæter
Gode tilbud på farten på Schiphol. Her selger de velværeprodukter og tilbyr hurtigmanikyr og pedikyr på 20 min for 19 euro, tilsvarende 140 kroner. Foto: Ine Thereze Gransæter Vis mer


Rykker det i handlemuskelen? Her er noen av de beste flyplassene for shopping

God mat teller også

Disse flyplassene byr på et stort antall spisemuligheter av ulike slag. Men skal du spise riktig godt, finnes det perler også andre steder. USA Today kåret tidligere i år det de mente var flyverdenens beste spisesteder.

Nye mattrender: Blir også flymaten lavkarbo?

Øverst på listen er flyplassen Hong Kong International (HKG) med Tian Xia Dumplings, som ligger på terminal 2. Dette er egentlig en kiosk som serverer klassisk asiatisk hurtigmat.

Los Angeles International (LAX) havner på en andre plass på listen med The Encounter som serverer lokalprodusert mat i Sci-fi-aktige lokaler.

Krydderet som ikke endrer smak i lufta

Litt hyppigere vil vel muligheten by seg for å besøke Gordon Ramsays Plane food-restaurant, som ligger på Terminal 5 på London Heathrow (LHR). Herfra kan du også bestille "picnic-bag" med mat til å ta med om bord. Tre retter i en bag til 12,95 pund, eller cirka 120 kroner.

NAM! Mer om de beste flyplass-serveringsstedene kan du få her