Flypassasjerenes skikk og bruk

Fra innsjekking til bagasjehenting - stikkordet er å vise hensyn.

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å reise med fly er nærmest blitt dagligdags for mange av oss. Noen flyr stadig vekk i forbindelse med jobb, mens andre stort sett reiser med fly når de skal på ferie, og det skal de opptil flere ganger i året.

Flytrafikken har eksplodert, og Gardermoen og andre flyplasser melder stadig vekk om nye passasjerrekorder. Dette betyr også at flyplassene blir travlere og travlere, og at flyene som regel er ganske fulle.

Dette skaper utfordringer for oss som flypassasjerer. For at prosessen fra innsjekking til vi forlater flyplassen på ankomststedet skal gå så greit som mulig, er det best om alle vi flypassasjerer forholder oss til de uskrevne reglene for oppførsel. Det gjør reisen lettere for alle.

Under er en rekke tommelfingerregler flypassasjerer bør følge. Er du enig/uenig? Har du andre innspill? Skriv i debattforumet under artikkelen.

På flyplassen

Det kan hope seg opp med folk på flyplassen. Dette gjelder særlig på fredager og utfartsdager før ferier. Derfor:

 • I rulletrappen - ikke oppta hele bredden av rulletrappen selv om du drasser på en stor koffert. Plasser den bak eller foran deg slik at passasjerer med dårlig tid kan komme seg forbi. Og for all del - ikke stopp opp på toppen av rulletrappen for å orientere deg - da blir det kork.
 • Forbered deg på sikkerhetskontrollen mens du står i køen, så går det raskere for alle. Begynn å tømme bukselommer for eventuelle småpenger, nøkler osv., og plasser dette heller i jakken som du skal sende gjennom røntgenmaskinen. Pakk eventuelle væskebeholdere i plastposen du hentet der køen startet, og ta av deg jakken. Husk å ta ut laptopen av vesken sin. Dersom du mistenker at skoene dine vil pipe, så ta dem av når du står fremme ved båndet og skal legge tingene dine i eskene for gjennomsyn.
 • Ha ombordstigningskortet klart før du kommer frem til kassen på taxfreebutikken. Da slipper de som står bak deg i køen å vente på at du prøver å huske hvilken lomme du la det i.
 • Dersom det er trangt om plassene ved gaten, så oppgi din plass til en som trenger det mer - det være seg en eldre person, en funksjonshemmet eller en som reiser med små barn. Akkurat som man gjør på bussen.
 • Ombord på flyet

  Det er kanskje enda viktigere å ta hensyn til sine medreisende når man faktisk er ombord i flyet.

 • Dersom du skal fly med et selskap som gir deg reservert sete, så ikke stress og brøyt deg frem når det er klart for ombordstigning. Alle kommer ombord.
 • Hils på flyvertinnen/verten som ønsker velkommen ombord. Det handler om ren høflighet.
 • Vær så rask og smidig som mulig til å finne plassen din og flytte deg fra midtgangen så folk bak deg kommer forbi. Ikke bli stående i midtgangen for å hente frem mp3-spilleren, boken og avisen fra håndbagasjen før du legger den opp i bagasjehyllen. Har du ikke ordnet med dette før du går ombord, får du heller sette deg i setet og fikse det, for så å legge bagasjen opp senere.
 • Ikke okkuper begge armlener dersom seteraden er full. Du får klare deg med ett, og la sidemann få det andre. Det er uansett bare ett armlene til hver, for armlenet innerst er så å si ubrukelig siden det er klistret opp mot kabinveggen.
 • Hvis du føler for å lene seteryggen tilbake, så gjør det forsiktig. Hvis du smeller ryggen bakover kan passasjeren bak ende opp med kaffekoppen i fanget. Generelt sett bør du unngå å lene seteryggen tilbake under matservering. Unngå å felle ryggen tilbake og frem flere ganger under flyturen. Det er irriterende for passasjeren bak, og særlig dersom han eller hun bruker filmskjermen, for da må denne stadig justeres. Les også: Er det greit å senke seteryggen på flyet?
 • Har du ansvar for barn ombord, har du også ansvar for at de oppfører seg ordentlig. Løping i midtgangen, roping og skriking er ikke greit. Ha tyggis klar i tilfelle barnet (eller du) får dotter i ørene. Husk å ta med noe som aktiverer på en kjedelig flytur. Forklar barna at de må sitte stille i setet og ikke forstyrre medpassasjerene.
 • Må man, så må man. Det er greit å vekke sidemannen hvis naturen kaller og du må få plass til å komme deg ut.
 • Dersom du står i toalettkø, og noen som er veldig nøden kommer bort, så tilby din plass i køen. Det gjelder særlig dersom det er et barn som må på toalettet.
 • Hvis du må reise deg fra flysetet, så prøv å bruke armlenene som støtte, og ikke seteryggen foran. Når du heiser deg opp i stående stilling ved hjelp av seteryggen foran, merkes det ganske godt av passasjeren som sitter der. Du rykker tilbake seteryggen hans/hennes.
 • Det er greit og sikkert bra å ta av seg skoene ombord. Men sørg for at du har rene og luktfrie føtter. Merker du at det stinker, så ta på deg skoene igjen.
 • Les også: Behold setebeltet på under flyturen

 • Hvis du reiser med følge, så er det hyggelig å bruke timene i luften til å prate. Men snakk med lav stemme så du ikke forstyrrer andre passasjerer. Og du vil vel ikke at alle andre rundt skal høre hva dere snakker om?
 • Sitter noen i reisefølget på en annen seterad, og ikke ved midtgangen, så pass på at du ikke blir stående og henge ved raden og prate unødig. Den fremmede personen som sitter ved midtgangen synes sikkert ikke noe om at dere samtaler over hodet hans.
 • Pass på alkoholinntaket. Mange opplever å bli lettere påvirket av alkohol i luften. Ingen liker høyrøstede og ubehøvlede medpassasjerer.

 • Hører du på mp3-spiller, så pass på at lyden ikke er så høy at den forstyrrer andre.
 • Etter landing

  Reisen er ikke over før alle har forlatt flyplassen.

 • Gjør som flyvertinnen sier og bli sittende til flyet har stoppet opp ved gaten.
 • Det er en uskreven regel at passasjerene skal forlate flyet etter seterad. Det vil si at du venter til alle på seteraden foran har kommet foran deg i midtgangen før man begynner å gå selv. Unntaket er om noen foran deg signaliserer at de vil vente med å gå ut, og slipper deg frem.
 • Hjelp medpassasjerer som trenger hjelp til å ta ned bagasje fra bagasjehyllen. Pass forøvrig på bagasje som kan falle ut når du åpner bagasjehyllen.
 • Ikke lim deg oppi bagasjebåndet når du venter på kofferten. Da sperrer du for andre som kanskje får kofferten før deg. Med andre ord: Ta ett skritt tilbake.