Flygende smil

Som flyvert er du garantert å få reist mye, men hvor mye får en egentlig sett?

SMIL: - Det er lærerikt å forholde seg til så mange mennesker, sier flyvert Jon Vidar Sveen.
Foto: Inga Ragnhild Holst
SMIL: - Det er lærerikt å forholde seg til så mange mennesker, sier flyvert Jon Vidar Sveen.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Denne typen jobb har nok mistet noe av glamouren den hadde tidligere. Selv om vi bor på hoteller og reiser mye, føler vi oss kanskje mer som en servitør i lufta, sier 24 år gamle Jon Vidar Sveen, flyvert på tredje året i SAS.

Mye av forklaringen bak den synkende glamourkurven, ligger i at flyvertene ikke lenger er ute på jobbreiser som varer mer enn seks dager.

- Vi slipper å være lenge borte fra familie og venner, og det er godt, men det har gått på bekostning av reisingen.

USA, Asia og Europa

Men redusert utetid til tross; Flyvertene får reist langt mer enn de fleste:

- Jeg flyr i Skandinavia, Europa, USA og Asia. Jeg får jo sett litt også, selv om dette må planlegges nøye, forteller Sveen.

- En vanlig dag starter med at vi sjekker inn på basen. Deretter møter vi besetningen og briefes på sikkerhet, servicekonsepter og andre forhold ved flygningen. Deretter vet vel alle hvordan det foregår, sier Sveen med et smil.

Flyverten opplyser om at man aldri flyr flere turer på rad med de samme medarbeiderne.

- Det hender at man savner å fly med den samme besetningen. Men det kollegiale er spesielt og godt, og det er kanskje det som driver oss mest i denne jobben.

Jetlag?

FLYVERT: - Utfordrende arbeid, sier flyvert Jon Vidar Sveen om yrket sitt.
Foto: Inga Ragnhild Holst
FLYVERT: - Utfordrende arbeid, sier flyvert Jon Vidar Sveen om yrket sitt.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer

- Men er det ikke slitsomt med langflygninger over flere kontinenter, jet lag og lite søvn?

- Nei, underveis på en flygning glemmer vi tiden. Vi tilpasser oss lokaltiden her hjemme hvis vi er på kortere reiser. Vi tilpasser oss de signalene kroppen gir oss. Vi har jo flere kolleger over femti år som har holdt på i dette yrket i mange år, og det skulle jo bety at det ikke er slitsomt, sier Sveen.

Faglige utfordringer er det heller ikke mangel på. SAS kabinpersonale håndterte totalt 23.300 millioner passasjerer i år 2000. Nærmere 28.000 mennesker var ansatt i SAS`flyvirksomhet det samme året.

- Ingen dager er like. Vi møter mange mennesker som skal behandles individuelt, og det er spennende og lærerikt å kunne håndtere så mange ulike mennesker på best mulig måte. Vi gjennomgår også flere kurs i sikkerhet og hvordan behandle vanskelige passasjerer, forteller Sveen.

Karriere i lufta

Mens andre gutter drømte om å bli brannmenn eller politi, drømte Jon Vidar Sveen om å fly:

- Da jeg var liten syntes jeg det så flott ut å jobbe som flyvert. Dette hadde jeg hele tiden i bakhodet mens jeg gikk på reiselivslinja på Treider. Da SAS søkte etter kabinpersonale, søkte jeg og kom inn. Nå tar jeg kurs for å bli stuert. Det medfører mer reising og større fly, og følgelig større utfordringer.

Vi tar med den blivende stuerten ut for fotografering. Han smiler flott og profesjonelt – serviceinnstillingen er det ingenting i veien med.

- En gang ble jeg tilkalt av en dame på rundt 80 år. Hun vinket til meg og da jeg bøyde meg frem mot henne, kysset hun meg skikkelig på munnen. Både crewet og passasjerene fikk seg en god latter da.

Men slikt ser ut til å prelle av på flyverten. Man er da serviceinnstilt må vite.

 • Slik blir du flyvert
  - les om opptakskravene til kabinkursene og lønnsforhold i flynæringen.

 • Verdens beste kontorutsikt
  - DinSide møter Tove Skogheim, pilot hos Braathens

 • Andre reisejobber?
  - Tipsene finner du her
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.