<i>Foto: All Over Press</i> Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Foto: All Over PressVis mer

Flygambling = gratis billetter

Ryanairsjef Michael O'Learys store mål er å gjøre det helt gratis å fly med lavprisselskapet. Gambling på flyet er et steg i den retningen.

Det høres helt søkt ut med gratis flybilletter. Likevel, det er altså det som er målet for Ryanairs administrerende direktør Michael O'Leary, mannen som revolusjonerte luftfarten da han i 1991 fikk jobben, og gjorde Ryanair til det første lavprisselskapet i lufta.

Gambling innen 2007

Planen er altså å introdusere gambling i kabinen innen 2007. Den frittalende direktøren er med på at det kan endre flyselskapenes image, men mente det bare ville være bra, siden de fleste selskapers image likevel handler om dyre billetter og forferdelig flymat.

"Prøver vi å blåse opp oppfatningen om at å fly er en slags orgasmisk opplevelse i stedet for en glorifisert busservice? Jepp," sa O'Leary da selskapet avslørte gamblingplanene forrige uke.

Gamblingen vil foregå via mobiltelefoner eller annet utstyr passasjerene får utdelt. Utfordringen er å utvikle et sikkert betalingssystem som fungerer også i lufta. O'Leary tror på årlige inntekter opp mot to milliarder hvert år, og svært lave driftskostnader.

Gratis om fem år

O'Learys langsiktige plan er at flygamblingen sammen med bilutleie og forsikring vil gjøre flybillettene gratis inne fire til fem år.

Driter i miljøet

På pressekonferansen ble det stilt spørsmål om hvordan Ryanair ville håndtere motstanden de vil møte fra miljøvernere. Fly slipper ut enorme mengder co2, og miljøorganisasjonene er bekymret for den eksplosive økningen i flytrafikken og vil at det skal innføres en co2-skatt.

"Det er min jobb å irritere jævelene," svarte O'Leary.

Konkurrentene skjelver

O'Leary skiller seg ut med sin skarpe tunge og utradisjonelle lederstil, men konkurrerende flyselskaper vet bedre enn å ignorere uttalelsene hans. I løpet av sine 14 år i selskapet har O'Leary gjort det til en braksuksess, og faktisk vært med på å revolusjonere luftfarten. Store europeiske selskaper som British Airways skjelver nok litt i buksene når de hører om O'Learys planer. Etter at lavpriskrigen satte i gang har den britiske bastionen slitt for å klare å konkurrere.

Ryanairs fremtidsvisjon

Tror du det vil bli gratis å fly i fremtiden? (Avsluttet)
Nei(67%) 897
Ja(17%) 229
Tiden får vise(16%) 208
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Fakta om Ryanair

Fra den spede begynnelsen i 1985 har Ryanair blitt et kjempeselskap som i år vil frakte rundt 35 millioner passasjerer. Selskapet flyr 267 ulike ruter i 21 europeiske land. Flåten består av 100 Boeing 737-800 fly, og selskapet har bestilt ytterligere 125 over de neste syv årene. Planen er å øke det årlige passasjerantallet til 70 millioner innen 2012. Ryanair har i dag cirka 2.700 ansatte.