Flyets tre skitneste steder

Her kryr det av bakterier. Se hvor ofte flyselskapene rengjør flyene sine.

MANGE PASSASJERER = MANGE BAKTERIER: God håndhygiene løser det meste. Foto: Silje Ulveseth
MANGE PASSASJERER = MANGE BAKTERIER: God håndhygiene løser det meste. Foto: Silje Ulveseth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bakterier er en del av livet, enten du liker det eller ikke.

Selv om litt bakterier ikke skader, er det likevel noen som godt kan unngås - som for eksempel på fly.

Nylig gjorde Coverall, et firma som spesialiserer seg på kommersiell rengjøring, en undersøkelse på flyplassers skitneste steder. Ved hjelp av en mikrobiolog analyserte de data fra flyplasser for å finne de mest uhygieniske stedet, ifølge huffingtonpost.com.

I den anledning trakk Peter Sheldon, visepresident ved Coverall, frem de ekleste stedene i flyet:

– Studier har vist at flytoalettene, spisebrettene, setebeltene og de fleste overflatene i flyet sjeldent blir vasket, sier Sheldon til avisen.

Dette skyldes antakelig fordi rengjøringspersonalet har for liten tid til å rengjøre flyet mellom flyvninger, ifølge Sheldon. Stedene som er mest utsatt for bakterier er toalettet, flymagasinene og flyselskapets tepper og puter, ifølge undersøkelsen.

MEST BAKTERIER: Ifølge studiet er det mest bakterier ved flytoalettet. Ved lange flyvninger går det fort en stund før toalettet blir grundig rengjort. Foto: Silje Ulveseth
MEST BAKTERIER: Ifølge studiet er det mest bakterier ved flytoalettet. Ved lange flyvninger går det fort en stund før toalettet blir grundig rengjort. Foto: Silje Ulveseth Vis mer


Hele 60 prosent av vaskene på flytoalettene testet positivt for koliforme bakterier, ifølge studien. Koliforme bakterier kan stamme fra tarminnhold, men kan også forekomme i råtnende plantemateriale, ifølge nrva.no

Les også: Denne hotellkjeden bruker UV-stav når de vasker

Norwegian rengjør om natten

DinSide har hørt med norske flyselskaper om hvor ofte de rengjør flyene sine.

– Norwegian har fast nattrenhold på alle fly, som utføres av rengjøringsbyrå. Under flyvning går kabinansatte regelmessig gjennom flyet og sørger for at kabinen og toalettene er rene. Alle fly er utstyrt med antibakteriell spray, desinfiseringsmiddel, engangsforkle og hansker som brukes av kabinansatte. Etter de lengste flyvningene, blir flyene rengjort av innleide profesjonelle renholdere før flyene går videre, både på utestasjonene og hjemme, sier Astrid Mannion, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, til DinSide.

Hver tredje uke har Norwegian deep-cleaning på alle fly, hvor alt fra seter og hattehyller til gulv og tak, blir grundig rengjort.

– I tillegg utføres det ukentlige sjekker og renhold av spesifikke områder, opplyser Mannion.

Les også: Jada, fjernkontrollen er en bakteriebombe

SAS rengjør før hver avgang

SAS forteller at de også er opptatt av å tilby rene og ryddige fly til sine passasjerer og ansatte.

– Renhold gjøres til ulike tider, og i ulik grad av omfang avhengig av syklus for rengjøring og vedlikehold. Alle SAS fly får renhold før hver avgang i henhold til groundstop-tid. Da rengjøres toaletter, kabinen, cockpit og galley samt refill av papir, såpe og vask av bord. Overflater tas der det trengs, og tas mer grundig på nattstopp, sier Tormod Sandstø, kommunikasjonsrådgiver i SAS, til DinSide.

Renholdsprosedyrene til SAS er delt opp på tre ulike nivåer: Daglig, nattstopp og en siste med mer omfattende rengjøringsprosedyrer.

– I tillegg til de faste prosedyrene foretar kabinpersonalet jevnlig rydding og sjekk av forholdene om bord, for å sikre at passasjerene kan ønskes velkommen om bord til et rent og pent fly, forteller Sandstø.

Husk at antibac ikke er nok: Slik vasker du hendene korrekt

Ta forholdsregler

Men selv om begge flyselskapene er opptatt av rene fly, er det likevel lurt å ta sine forholdsregler.

FLYMAGASINENE: En bakteriebombe. Du gjør lurt i å vaske hendene dine godt etter å ha bladd i denne. Eventuelt dusje hendene i litt antibac. Foto: PER ERVLAND
FLYMAGASINENE: En bakteriebombe. Du gjør lurt i å vaske hendene dine godt etter å ha bladd i denne. Eventuelt dusje hendene i litt antibac. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Peter Sheldon i Coverall råder derfor folk til å vaske seg godt på hendene, bruke rikelig med såpe og at de unngår å ta seg selv i ansiktet. Han anbefaler også å ha ha med desinfiserende våtservietter for å rense overflatene før bruk.

DinSide har tidligere skrevet at det hendet småbarnsforeldre bytter bleie på barna i flysetet. Noen bruker spisebrettet som stellebord, mens andre legger den skitne bleia i setelomma ... Ja, du leste riktig.

Du bør også unngå å gå på do i sokkelesten, da det gjør føttene dine til en bakteriebombe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer