Bestiller hun ferieturen med ditt kort, kanskje? Foto: Colourbox
Bestiller hun ferieturen med ditt kort, kanskje? Foto: ColourboxVis mer

Flybillettkjøp dårlig sikret mot svindel

Men flyselskapene vil ikke gjøre noe med det.

Når du bestiller varer på nettet, er det blitt vanlig at du må plotte inn en kode fra nettbankkalkulatoren din for å få gjennomført kjøpet. Det trenger du ikke hvis du kjøper flybilletter hos flyselskaper som for eksempel SAS og Norwegian.

Grunnen til at flyselskaper ikke har innført dette sikkerhetssteget, er fordi de frykter at de taper kunder på grunn av det, skriver Teknisk Ukeblad.

Irritert av sikkerhetskoder

Deres erfaringer er nemlig at folk blir irriterte og dropper kjøpet hvis de må finne frem nettbankkalkulatoren for å få gjennomført betalingen. Kanskje har de den ikke tilgjengelig, heller.

Dermed er det også fritt frem for kortsvindlere å bestille billetter med stjålne kort.

Kraftig økning i kredittkortsvindel

Sikkerhetssjef i SAS, Bjørn Tvete-Berger sier til Teknisk Ukeblad at dette er en utfordring for selskapet, spesielt på grunn av Star Alliance-avtalen med andre flyselskaper.

Hvorfor bruker de ikke sikkerhetsteknologi?

Ifølge BBC er tallene for misbruk basert på at kortet ikke er tilstede ved betalingen stigende, og utgjør nå over 50 prosent av alle former for kortsvindel.

Kortselskapene utvikler kontinuerlig tilleggstjenester som kan dobbeltsjekke at du er den du hevder å være. Denne løsningen er kanskje den smarteste så langt. En unik, firesifret kode genereres av kortet ved hver betaling, en kode som kommer på toppen av den tradisjonelle, tresifra koden som alle i dag har printet på baksiden av kredittkortet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik unngår du svindel

Sjekk bankutskriften

Det er ikke så mye vi som forbrukere kan gjøre med dette. Hvis kortet er sperret, vil du uansett få tilbakebetalt det svindleren har tappet kontoen din for. Så lenge flyselskapene ikke ønsker å øke sikkerhetsnivået, vil fortsatt noen benytte seg av muligheten til å ta seg en flytur uten å måtte betale for billetten selv.