Flybilletter - billig, men 200 km feil

Flyplass skifter navn for å lure turister. Sjekk lavprisfellene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lavprisselskapene har gjort det så billig å fly, at hvermannsen har råd til både en og to og tre storbyturer i året. Vi lokkes med grisebillige priser.

Og vi går rett på. Men når vi går av flyet, hvor har vi egentlig havnet da?

I Girona, selv om vi skal til Barcelona. På Torp, enda vi skulle hjem til Oslo.

Eller på Madrid Sur, som ligger 200 kilometer unna Spanias hovedstad.

En liten spansk en

Langt, langt borte. Likevel så nært... eller?
Langt, langt borte. Likevel så nært... eller? Vis mer

Sistnevnte flyplass åpner for kommersiell
flytrafikk senere i år, og heter egentlig Don Quijote. Men for å lokke til seg lavprispassasjerene, skifter flyplassen navn til Madrid Sur (Sør) - enda den ligger 200 kilometer unna selve byen.

Faktisk ligger Madrid Sur rett utenfor en helt annen by, Ciudad Real, skriver den britiske avisen The Times.

Det er ikke noe nytt i at lavprisselskapene flyr oss laaangt utenfor byene vi egentlig skal til. Ryanair er en versting i klassen når det gjelder dette. Grunnen til at flyselskaper som Ryanair velger disse flyplassene, er selvsagt at de er mindre, noe som gjør snutiden kortere, og fordi det koster mindre for flyselskapet å leie tjenester der.

Bli millionær - med Ryanair ...

Madrid Sur ligger på den golde sletten der Don Quijote kjempet mot vindmøllene i litteraturklassikeren ved sammen navn. Derav det egentlige navnet på flyplassen, Aeropuerto Don Quijote.
 Foto: Aeropuerto Don Quijote
Madrid Sur ligger på den golde sletten der Don Quijote kjempet mot vindmøllene i litteraturklassikeren ved sammen navn. Derav det egentlige navnet på flyplassen, Aeropuerto Don Quijote.
Foto: Aeropuerto Don Quijote Vis mer


At flyplassene er mindre høres jo flott ut for oss passasjerer, for da bruker vi ikke så lang tid på innsjekking, bagasjehenting osv. Men hva hjelper egentlig det, når det tar to timer å komme seg inn til byen du skal besøke?

Nå er det selvsagt opp til oss passasjerer å velge hvor vi flyr. Er du villig til å betale mer, kan du godt lande på Romas flyplass di Ciampino, som ligger rett utenfor byen, i stedet for di Fiumicino, som ligger ute ved kysten. Nå ligger uansett ikke di Fiumicino SÅ langt unna Roma by.

Hvis valget derimot var mellom å lande på Madrid Barajas, som ligger 12 kilometer utenfor byen, eller nevnte Madrid Sur, som ligger 200 kilometer unna, da er valget enkelt, selv om det kanskje koster noen hundrelapper mer å fly til Barajas.

Regionale myndigheter i Madrid er ikke fornøyd med flyplassen Don Quijotes navnebytte til Madrid Sur. Den ligger faktisk i andre enden av naboregionen Castilla-La Mancha, påpeker de.

De regionale myndighetene i Castilla-La Mancha skal imidlertid ha respondert med at Madrid ikke kan hindre regionen og byen Ciudad Real fra å ligge sør for Madrid...

Andre eksempler på flyplasser som ligger langt unna byen de "tilhører", er:

 • Frankfurt-Hahn, som ligger 120 km unna Frankfurt
 • Brüssels South-Charleroi, som ligger 50 kilometer utenfor Brüssel
 • London-Stansted, som ligger 56 kilometer utenfor London
 • Gardermoen, som ligger 50 kilometer utenfor Oslo
 • Torp, som ligger 110 kilometer utenfor Oslo
 • Rygge - nok en flyplass som sogner til Oslo, men ligger langt fra byen.

  Lavprisflyplasser

  Maksimalt hvor langt unna synes du en flyplass kan ligge unna byen, og likevel reklamere med at den tilhører byen? (Avsluttet)
  Maks 30 kilometer(46%) 488
  Maks 50 kilometer(42%) 447
  Maks 80 kilometer(8%) 91
  Bare det er mindre enn 200 kilometer!(4%) 46
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  "Misvisende"

  I 2003 ble Ryanair beordret av en tysk rettsdom å droppe navnet Düsseldorf for en flyplass som lå 70 kilometer utenfor byen. Retten bestemte at Ryanairs navn, Niederrhein (Düsseldorf), var misvisende.

  Slik legge ekstrakostnadene til

  Nå skal det sies at det sies at det er flypassasjerenes ansvar å finne ut hvor de faktisk lander - og også hvordan de skal komme seg fra flyplassen til destinasjonen de egentlig skal. Og det bør du absolutt sjekke ut, for transporten på landjorda kan bli dyr. Når alle kostnadene er lagt sammen, betaler du kanskje like mye for transporten ved å fly til lavprisflyplassen langt utenfor byen, som til den sentrumsnære flyplassen der de "dyrere" flyselskapene lander.

  Finn reisen på nett: De beste reisenettsidene