Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Flybillettene blir dyrere

Askekaoset koster, og passasjerene må ta regningen.

Det blir som de fleste av oss trodde - askeskyen som lammet europeisk flytrafikk i en uke i april, vil resultere i dyrere billettpriser.

Dette bekreftes nå av Centre for Economics and Business Research, som har laget en rapport der de stadfester at flybillettene vil bli omtrent fem prosent dyrere i løpet av 2010.

Og enda høyere skal prisene bli i 2011. Da forutser Centre for Economics and Business Research en økning på 11 prosent i forhold til dagens priser.

Det er altså vi som tar regningen for askekaoset.

Ingen bombe, dette. Flyselskapene har allerede små marginer, og askekaoset kostet dem dyrt. I tillegg ser det ut til at drivstoffprisene vil øke fremover.

Likevel, en fem prosent søkning i flypriser er jo ikke all verden, i disse dager da flybilletter er blitt ekstremt billige. Vi fant for eksempel en tur/retur-flybillett med Norwegian til Amsterdam fra Oslo i mai til 707 kroner (ikke inkludert bagasjeavgift). En fem prosents økning i billettprisen vil tilsi at billetten i fremtiden vil koste omtrent 742 kroner. I løpet av 2011 vil prisen stige til 790 kroner, dersom spådommen om en 11 prosents billettprisøkning slår til. Det er jo ikke så galt.

Hoppet blir selvsagt større for langturer. En tur fra Oslo til New York med Air France koster cirka 4.300 kroner i mai. Denne vil altså koste 4.515 kr dersom prisene øker med fem prosent i 2010, og 4.730 kroner dersom prisene øker med 11 prosent i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik får du de billigste billettene

Nyhetsbrev: Mange flyselskaper gir deg muligheten til å melde deg på nyhetsbrev, dvs. at du får melding om når det er billettslipp, kampanjer etc. Dette gir deg førsteklasses muligheter til å oppfylle neste punkt:

Vær tidlig ute: De billigste billettene går først. Her gjelder det altså å sitte parat den dagen billettene legges ut for salg. Ifølge forbrukermyndighetene skal det minst være 20 seter til laveste annonserte pris per avgang.

Følg med på kampanjer: Var du for sent ute til å slå kloa i de billigste billettene ved sesongslipp av billettene, kan du fremdeles bli reddet av kampanjer som kommer senere. Nyhetsbrev fra flyselskapene kan hjelpe deg med å følge med på kampanjene

Sjekk totalen: Sjekk alltid totalprisen, dvs. reisens pris når alle ekstraavgifter og gebyrer er lagt til. Dette kan være en annen pris enn den som først kom opp på skjermen din. Legg merke til at bruken av ekstraavgifter varierer fra flyselskap til flyselskap.

Sjekk flere selskaper: Sjekk om det er flere flyselskaper som flyr til din destinasjon, og finn prisene hos alle. Sjekk prisene både på flyselskapenes egne nettsider, samt hos nettreisebyråer som også selger flybilletter.

Flere mulige destinasjoner? Dette gjelder kanskje ikke om du skal reise innenlands i Norge, men særlig om du skal til Sør-Europa. Sjekk hvorvidt det er lønnsomt for deg å velge en annen ankomstflyplass. Det er ofte dyrere å reise til de større, mer kjente flyplassene, enn til litt mindre og ferskere flyplasser i norsk sammenheng. Det er ofte et godt utbygd kommunikasjonsnett i Sør-Europa, som tar deg raskt, rimelig og enkelt mellom destinasjoner.

Flere mulige avreiseplasser?
Dette gjelder kanskje i størst grad deg som bor på østlandet. Det har blitt tre flyplasser som alle ligger lett tilgjengelig for mange på østlandet. Kanskje er det billigere å fly til Sør-Spania fra Rygge, heller enn fra Gardermoen? Sjekk prisene både fra Torp, Rygge og Gardermoen.

Transport til/fra flyplassen: Dette har strengt tatt ikke noe med å slå kloa i de billigste flybillettene å gjøre, men kan være noe å tenke på i forkant, når du vurderer hvilken flyplass du skal reise fra (Østlandet). Legg til kostnadene for transport/parkering til og fra de ulike flyplassene.

Reis utenfor høysesong: Kan du reise utenfor de store feriene, er dette selvsagt et stort pluss hva gjelder billettprisene. Styr unna de typiske skoleferieperiodene, dvs. sommerferien, høstferien, etc., slik skolene avvikler dem. Sjekk når dette er i vår skoleferieoversikt.

Fly mot strømmen: "Alle" skal reise torsdag-søndag. Kan du reise i midtuke, for eksempel ut på mandag, vil dette reflekteres i en rimeligere billett.

Velg ulikt på ut- og innreise: Du trenger ikke å velge SAS begge veier selv om de er billigst én av veiene ... Kanskje har Norwegian en billigere utreise? Hold ut- og innreise fra hverande når du sjekker prisene, kanskje sparer du penger hvis du velger forskjellige selskap.

Lavpriskalkulatorer: Flyselskapenes lavpriskalkulatorer er et uovertroffent hjelpemiddel i jakten på billigbillettene. Her får du enkelt og greit oversikt over hvilke dager de rimeligste billettene er tilgjengelige. Nå har også SAS fått denne muligheten.

Bestill på nett: Det er billigere å bestille på nett. Vil du ha telefonservice og bestiller den veien, må du betale ekstra serviceavgifter som raskt beløper seg til flere hundre kroner.

Det er ikke sikkert lavprisbilletter lønner seg