Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

Flybagasje - minutt for minutt

Vi har filmet bagasjehåndteringen på Gardermoen fra innsiden. Her kan du se ferden minutt for minutt - og finne ut hvordan vi gjorde det.

Vi skulle jo gjerne sendt fotografen selv på båndet, men verken han eller de ansvarlige på flyplassen har nok noen stor tro på den løsningen.

Så hvordan filme det indre av hovedflyplassen uten å sende mennesker gjennom systemet? Jo - vi sendte naturligvis en koffert.

GoPro og koffert med hull

Vi valgte en koffert det var relativt lett å kappe hull i. Dessuten fant vi en type der utstikkende plastdeler fungerte som en ekstra beskyttelse for kameraet.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Les også: Utstikkende deler kan imidlertid skape trøbbel - styr unna slike kofferter

Så var det bare å dra fram litt verktøy som kunne kutte hull i bunnen av kofferten. Vi strippet foret inni kofferten slik at vi fikk tilgang til trillehåndtakenes fester. Der festet vi en kameraplate, som vi igjen festet GoProkameraet i.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Det er mange måter å løse dette på, men det viktigste er at kameraet ikke må flytte på seg underveis.

For å få ekstra feste kappet vi til isopor og skumgummi og støttet opp rundt kameraet.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Beskytter knappen

Et problem med kameraer av denne typen er at av og på knappen lett kan bli trykket på ved uhell. Spesielt når kameraet som her sitter inne i en koffert på vei gjennom bagasjehåndteringsystemet. For å forhindre dette brukte vi en plastkappe fra toppen av en vannflaske med "sportstut".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt justering med en kniv og en kjapp teipbit så var dette problemet fikset.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Ekstra kamera

Så var det å få montert et kamera til på kofferten. Vi valgte å bruke Sony HDR-AS15 (her en test av kameraet fra Lyd og Bilde) på utsiden. Dette fordi vi ønsket at bildet skulle vises riktig vei når kofferten gikk på rullebåndet.

Flybagasje - minutt for minutt

Først festet vi kameraet i håndtaket på siden av kofferten slik at vi fortsatt hadde mulighet til å komme til betjeningen.


 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Da vi var klare til å sende kofferten var det bare å startet kameraet, før vi gikk bananas med gaffatape. Vi ville være helt sikker på at kameraet ikke skulle falle av på turen.

Hva, fikser de flyet med gaffatape?

To runder

Så ble kofferten sendt på vanlig måte på Gardermoen.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Vi fikk sendt kofferten gjennom to ganger før vi sjekket videoene. På første runde ble koffert liggende litt skjevt, mens den andre gang lå mye bedre og vi kunne puste lettet ut. Vi måtte nemlig fjerne all tapen før vi fikk sjekket videoene.


Les også: Derfor blir bagasjen forsinket

Her får du den redigerte versjonen fra hovedflyplassens bagasjehåndteringsanlegg