Fly uten turbulens

Dreamliners vinger er helt spesielle.

<b>VINGER:</b> Vingene er lange og smale som albatross-vinger. Det hjelper blant annet mot turbulens. Foto: Per Ervland
VINGER: Vingene er lange og smale som albatross-vinger. Det hjelper blant annet mot turbulens. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. kvartal neste år venter Norwegian sin aller første 787-8 Dreamliner, men for å gjøre ventetiden litt kortere, landet gigantflyet for første gang på norsk jord denne uken.

Besøket er en del av en turné kalt «787 Dream Tour», der fremtidige kunder og partnere får muligheten til å oppleve flyet på nært hold.

Onsdag fikk DinSide gå om bord i flyet - se bilder av luksusflyet her!

Har albatross-vinger

Vingene til Dreamliner er ikke bare uvanlig tynne, de har også en spesiell effekt mange flypassasjerer kan glede seg over.

DREAMLINER-VINGER: Albatrosser er store stormfugler som har fugleverdenens største vingespenn. Den kan bli opptil 3,5 meter. Vingene er, som du ser, usedvanlig lange og smale. Foto: Uwe Kils/Wikimedia
DREAMLINER-VINGER: Albatrosser er store stormfugler som har fugleverdenens største vingespenn. Den kan bli opptil 3,5 meter. Vingene er, som du ser, usedvanlig lange og smale. Foto: Uwe Kils/Wikimedia Vis mer


– På grunn av vingekonstruksjonen vil man oppleve langt mindre turbulens, sier Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian, til DinSide.

Det lover godt for flypassasjerer som lett blir dårlige på flyturer, eller som får panikk ved turbulens.

Dreamliner er altså utstyrt med en ny teknologi der rorflatene motvirker turbulens og vibrasjoner. Tester viser en 8-gangs reduksjon i flysyke og relaterte ubehag, ifølge en pressemelding fra Norwegian.

– Vi kaller Dreamliner-vingene for en albatross-vinger, siden de er så lange og smale, uttalte Mike Fleming, visepresident i 787 Boeing, på pressemøtet onsdag.

STOR: Dreamliner 787 N787BX landet på Gardermoen 1. mai klokken 12.30 for første gang i Norge. Foto: Per Ervland
SPESIELLE VINGER: Dreamliner er nemlig med en ny teknologi der rorflatene motvirker turbulens og vibrasjoner. Foto: Per Ervland
VINGER: Vingene er lange og smale som albatross-vinger. Det hjelper blant annet mot turbulens. Foto: Per Ervland

Se vingene til Dreamliner her:

Les også: Flere får fly Dreamliner

Spesielle vinduer

Dreamliner-vinduene med elektronisk dimming kan du også glede deg til. Det er passasjerene ved vindusplassen som selv styrer mørkhetsgraden, men kabinmannskapet kan overstyre dimmingen. Blant annet kan de simulere natt i fullt dagslys for å redusere jetlag.

Se video av Dreamliner-flyet her!

Vinduene er i tillegg 65 prosent større enn vinduene i Boeing 747-830, og designet slik at uansett hvor du sitter i en Dreamliner, skal du kunne se ut vinduet.

– Man skal alltid kunne se at man flyr, har Colleen Kottlowski, en av Boeings markedsdirektører, tidligere uttalt til DinSide.

Klikk her for å se hvordan LED-lysene i flyet kan simulere soloppgang og solnedgang.

Luftfuktigheten i flyet er også høyere enn normalt, noe som vil føre til mindre jetlag og uttørking, som man ofte får på lengre flyturer.

Norwegians seks Dreamlinere kommer til å ha plass til 291 passasjerer og flysetene vil ha en pitch fra 31 tommer og oppover.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!