Fly uten pc og kamera

Flere land innfører samme strenge regler for håndbagasje som Storbritannia. Det betyr at pc'er og kameraer må sendes med bagasjen. Blir noe skadet, kan du ikke regne med å få erstatning.

Terrorplanene som ble avslørt i Storbritannia torsdag, førte til at strengere sikkerhetstiltak ble iverksatt på britiske flyplasser. Blant annet er det ikke lov å ta med seg håndbagasje lenger. Bare høyst nødvendige artikler som pass, billett, lommebok og evt. medisiner er tillatt. Gjenstandene skal bæres i en gjennomsiktig plastpose. Les mer om hva du kan ha med deg i denne artikkelen.

De samme strenge reglene for håndbagasje er også iverksatt i USA. Det betyr at alle som skal fly fra Storbritannia, eller til USA uansett opprinnelsesland, ikke får ta med seg håndbagasje på fly.

Fra Norge gjelder de nye bestemmelsene om null håndbagasje bare for turer med British Airways og Continental Airlines.

Ødelagt bagasje

Rammes du av de strengere håndbagasjereglene, betyr det altså at du må sende både pc'en, kameraet, ipoden og mobilen med bagasjen. Hva skjer dersom noe av dette blir ødelagt i løpet av turen?

I utgangspunktet tar ikke forsikringsselskapene ansvar for verdigjenstander du sender med bagasjen. men i dette tilfellet har du altså ikke noe valg.

Informasjonssjef i Emma Elisabeth Vennesland sier til ITavisen at Europeiske forventer at flyselskapene dekker eventuelle skader eller tyverier. Hun sier videre at hun mener flyselskapene har det største ansvaret dersom noe skulle skje med dyr elektronikk i løpet av flyreisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Adminstrerende direktør Harald Hollerud i Europeiske sier til DinSide at dersom de strengere sikkerhetstiltakene blir permanente, vil det nok føre til endringer i forhold til hva reiseforsikringen dekker.

- Dette er forhåpentligvis en kortvarig situasjon. Og da får vi vurdere erstatningssaker i hvert enkelt tilfelle. Det viktige er at kunden ikke skal bli stående uten dekning om uhellet er ute. Men blir slike pålegg fra myndighetene permanent, blir vilkårene i bransjen endret, sier Hollerud til ITavisen.

Myndighetenes pålegg

SAS Braathens sier at de ikke tar ansvar for verdigjenstander som sjekkes inn med bagasjen, selv om passasjerene ikke har så mye valg med de nye bestemmelsene.

- Det viktige her er at det er britiske og amerikanske myndigheter som pålegger oss dette. Dermed er det en force majeure-situasjon, sier informasjonskonsulent Hege Thoen til ITavisen.

La verdigjenstander bli hjemme

- Jeg vil komme med en sterk oppfordring om at passasjerer vurderer nødvendigheten av å ta med seg dyrt elektronisk utstyr på flyet, sier Hollerud til DinSide.

Les mer om saken på: www.itavisen.no