Fly returnerer

Fly får fortsatt ikke lande i USA onsdag morgen.Av: Kristin Sørdal, Karoline Brubæk, Inga Holst

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi hadde tre fly på vei til New York; ett fra Oslo, ett fra Stocholm og ett fra København. Disse flyene vil returnere til sine utgangssteder, fortalte pressetalskvinne i SAS, Siv Meisingseth i går ettermiddag.

- I tillegg hadde vi et fly som var på vei fra København til Washington. Dette vil også returnere, fortsatte hun.

Hva skjer fremover?

- Nå må vi ta tiden til hjelp og se videre hva som skjer utover morgendagen, var Meisingseths melding i går.

Onsdag morgen vet vi at flyplassene i USA og Canada fortsatt er stengt for trafikk, og vil være det utover dagen. Fra Gardermoen er trafikken til USA, Canada og Israel foreløpig kansellert i følge VG nett. DinSide Reise kommer tilbake med mer informasjon om hva reisende til USA skal gjøre med sine reservasjoner og billetter.

Her er øvrige flyselskapers meldinger fra tirsdag ettermiddag og kveld:

Iceland Air kansellerer

Alle Iceland Airs avganger de neste 24 timer er kansellert.

- Vi hadde fire flygninger til forskjellige destinasjoner i USA. Disse er nå kansellert. Vi vet ikke hva som skjer videre, men vil avvente situasjonen til vi vet mer, sier informasjonssjef i Iceland Air, Gudmun Arngrimson til DinSide Reise.

KLM returnerer eller omdirigeres

KLM flyr fra Oslo til USA via Amsterdam.

- Alle flyene som skal til USA må enten omdirigeres eller returnere. Mer enn dette og det jeg har sett på CNN vet jeg ikke nå, sier informasjonssjef i Braathens, Anne Grete Ellingsen - som også tar seg av informasjonssaker for KLM i Norge.

- Vi har fått endel henvendelser, og vi kommer til å hjelpe folk så godt vi kan. Folk får ringe dersom de ønsker å ombooke eller avbestille, sier Ellingsen.

BA omdirigeres

Også British Airways har mange norske flykunder. Selskapets informasjonsrådgiver, Torbjørn Laundal, forteller at fly som er kommet for langt til å returnere, foreløpig blir omdirigert til Canada. Passasjerer blir fraktet videre derfra, eller returnerer. De som venter på avganger fra London må vente og se. Blir det lang ventetid, og mye tyder på det, vil de få dekket overnatting i London og eventuell retur.

USA operatøren

Turoperatøren USA-spesialisten som blant annet selger turer til New York, vet ikke mer enn det de får over nyhetene.

- Alle flyplasser er stengt og vil være det i flere timer fremover. Vi råder våre kunder til å ta kontakt med flyselskapene sine, forteller en representant hos USA-spesialisten i Oslo. De har allerede fått telefon fra en kunde i New York som lurte på hvordan han skulle forholde seg.

Alle kunder som har billetter til New York og andre amerikanske byer, blir foreløpig oppfordret til å møte opp på flyplassen som vanlig.

USAs ambassade i Oslo

Den amerikanske ambassaden i Oslo blir beskyttet av bevæpnede politistyrker etter terroraksjonene i USA. Dette skriver Nettavisen

– Av konkrete tiltak har vi plassert synlig bevæpnede politstyrker ved den amerikanske ambassaden, sier Inger Elisabeth Hindahl, informasjonssef ved Oslo politikammer til Nettavisen.