Skal du ha med ski på feiren?
Skal du ha med ski på feiren?Vis mer

Fly mer - gå opp i vekt!

Du har sikkert flere ganger stått ved innsjekkingen på flyplassen vel vitende om at du har med noen kilo for mye i bagasjen – og du er litt usikker. Vet du egentlig hvor mye du kan ha med deg før du må betale overvekt? Og kan du ta med mer hvis du har spesielle flybilletter?

Hvordan er reglene hvis du ønsker å ta med for eksempel skiutstyr og golfbagger på reisen. Vi fikk spørsmålet fra en av våre lesere:

Leserbrevet

1. Finnes det spesielle flybilletter man kan kjøpe som tillater mer enn 20 kilo bagasje om bord? Har dere noen tips? Er 20 kilo inkludert håndbagasjen? Er det slik at det er 20 kilo som er det maksimale man kan ha med seg på alle fly?

2. Hvordan opererer flyselskapene når man for eksempel drar på alpeferie med snowboard, skiutstyr etc. Dette blir jo fort over 20 kg.

3. Hvordan beregner flyselskapene prisen på overvekt?

Forskjell på rutefly og charterfly

Ruteflyene er underlagt IATA (International Air Travel Association) sine regler på dette området. Alle ruteflyselskaper retter seg etter samme satser og regler for maksimum vekt om bord på flyene. Skal du reise med charterfly kan reglene være noe annerledes.

Bagasjeregler hos ruteflyene

Vi kontaktet SAS på Oslo Lufthavn Gardermoen for å sjekke de gjeldene reglene på området.

Reiser du økonomiklasse er 20 kilo det maksimale du har lov til å ha med uten å betale overvekt. I tillegg kan du ha med åtte kilo håndbagasje. Reiser du derimot på business-class kan du ha med 30 kilo i kofferten pluss åtte kilo håndbagasje. Men er du innehaver av et bonuskort av kaliber sølv eller gull, kan du ta med ytterligere ti kilo i kofferten. Det betyr at du totalt kan ta med deg 48 kilo inkludert håndbagasjen! Med andre ord er dette en belønning til alle som benytter bonusprogrammet flittig. Fly mer – gå opp i vekt!

Overvekt hos ruteflyene

Er du ”overvektig” krever flyselskapene mer penger. Innenlands må du betale 50 kroner pr. ekstra fem kilo du har med deg hvis du reiser innen Sør-Norge. Reiser du mellom Sør- og Nord-Norge må du betale 100 kroner pr. ekstra fem kilo . Skal du ut av landet og må betale overvekt, er det helt avhengig av hvor langt du skal om lommeboka blir mye slankere. Skal du for eksempel til London må du betale 62 kroner ekstra for hver kilo du har med for mye. Går reisen helt til Singapore, må du ut med hele 214 kroner pr. kilo!

Ønsker du å ta med deg en golfbag eller ski på ferien må du betale ekstra for dette. Hvis for eksempel golfbagen veier 15 kilo betaler du 250,- pr. vei innenfor Europa. Veier den mer, betaler du kiloprisen for overvekt til det stedet du skal, jmf. reglene over. Heldigvis er det slik at den som reiser mye av erfaring vil si: Ja, slik er reglene – men hvor ofte følges de opp? Heldigvis for den som reiser tungt sitter det mange fleksible mennesker i innsjekkingsskrankene på flyplassene…

Bagasjeregler hos charteroperatørene

Charterselskapene har andre regler. Avhengig av hvilket flyselskap og flytype du skal reise med, vil tillatt bagasjevekt variere fra 20 til 30 kg. Enkelte flyselskap aksepterer kun to kolli pr. reisende inkludert håndbagasje. Kolli utover dette kan således innebære tilleggsavgift. Nærmere informasjon om hva som gjelder for det flyselskapet du skal reise med, får du ved å kontakte charteroperatøren direkte.

Overvekt hos charterflyene

For hver kilo utover fribagasjen må du betale ekstra, vanligvis fra ca. kr. 15,- til kr. 50,-, avhengig av flyselskap og reisestrekning. Du kan risikere at selskapet ikke tar med sportsutstyr i de tilfellene der vekt og/eller plassmessige hensyn gjør det nødvendig å begrense lasten. Kostnadene er fastsatt i internasjonale luftfartsbestemmelser. Beløpene tilfaller flyselskapet du skal reise med og ikke charteroperatøren. Charteroperatørene har som regel satt av plass til et visst antall golfbagger på charterfly som skal til typiske golfdestinasjoner som Mallorca, Barcelona og Algarve. Du betaler da ca. 200,- for å få med utstyret tur/retur. Det samme gjelder for skifrakt. Men skal du ta med ski til Mallorca og gi dem bort til din gode venn José midt på sommeren, kan dette avvises jmf. reglene over når du flyr charter.

Har du spørsmål om reisen? Send dem til Reiseeksperten.

Reiselyst?

Uansett vektproblemer eller ikke: Du har råd til å ta med litt ekstra bagasje hvis du kaster deg over en av de billige restplassene! Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål.