Fly med to etasjer

Airbus' nye superjumbo, A3XX, åpner for nye klasser i luftrommet.

Det nye superjumboflyet, Airbus A3XX, blir noe helt annet enn andre fly som i dag trafikkerer luftrommet. I motsetning til de største passasjerflyene som finnes i dag, kan passasjerene i det nye vidunderet sitte i to hele etasjer. Det ligger an til full klassedeling.

Verdens største

Verdens største passasjerfly når det kommer i drift - Airbus A3XX.
Verdens største passasjerfly når det kommer i drift - Airbus A3XX. Vis mer

Airbus' nye flaggskip blir verdens største når det starter prøveflygninger i 2004. De første modellene settes inn i kommersiell trafikk tidlig 2006. Det kan romme opp til 650 passasjerer, men antakeligvis vil standard seteantall ligge rundt 555. Det er noe flere enn man presser inn i det største flyet som er i drift i dag, Boeing 747-400.

Airbus bekrefter at selskapene Singapore Airlines, Emirates Airlines, Air France og det amerikanske leasingselskapet ILFC ligger inne med ordrer på totalt 32 fly av denne modellen.

Ingen kontakt

Flyet har to hele etasjer for passasjerer. Minst ett av flyselskapene som har bestilt A3XX ønsker i følge avisen Evening Standard, at toppetasjen forbeholdes førsteklasse og businessreisende. Det betyr at rundt 400 passasjerer skal fylles inn i nedre etasje. Hver etasje har separate innganger samt egne kjøkken og toalettfasiliteter.

I dag er klassene som regel kun delt ved hjelp av en gardin som betjeningen henger opp etter avgang. Det er imidlertid kjent at mange passasjerer på de dyreste klassene, som gjerne betaler 10-20 ganger mer for setene, ønsker en høyere grad av eksklusivitet. I det nye Airbusflyet kan de for første gang gå om bord, bevege seg omkring i flyet, og forlate det ved landing, uten å se snurten av en eneste reisende fra økonomiklasse. En total klassedeling i luften – for første gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du lese mer om A3XX og Boeing 747-400.

Flytur før 2006?

Med DinSides ferskeste hjelpemiddel kan du sjekke om flyet ditt er i rute. Har du ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev!