Foto: Arpingstone
Foto: ArpingstoneVis mer

Fly med Ryanair? Les dette først

Det er en rekke ting du bør passe på hvis du skal fly med det irske lavprisselskapet.

Ryanair er både elsket og hatet. Men selv om mange skyr lavprisselskapet som pesten, er det likevel stadig flere som velger Ryanair når de skal ut og fly. Ryanair har blitt en stor aktør på det norske markedet, særlig etter at de fikk base på Rygge flyplass, og åpnet en rekke ruter derfra i mars.

Debatten går alltid friskt når vi skriver om Ryanair, for eksempel da vi informerte om at selskapet setter opp prisen for å ta med innsjekket bagasje i sommermånedene, og ikke minst når det ble bekreftet at selskapet vil installere myntautomater for å gi tilgang til toalett om bord.

Listen over ekstrakostnader begynner å bli lang hos Ryanair, men så lenge sluttsummen på billetten er lavere enn hos konkurrentene, da velger mange det irske selskapet, likevel.

Det er imidlertid en rekke punkter det er verdt å merke seg for deg som skal ut og fly med Ryanair. Ta hensyn til disse før du bestiller billetter, og dersom du allerede har bestilt og skal reise med selskapet.

Greit å vite at det er lite benplass og umulig å senke seteryggen ombord på Ryanairs fly.  Foto: Wikimedia Commons
Greit å vite at det er lite benplass og umulig å senke seteryggen ombord på Ryanairs fly. Foto: Wikimedia Commons Vis mer


Regn ut transportkostnader
Flybilletten er kanskje billig, men hva koster det deg å komme deg ut til Torp eller Rygge? Undersøk dette før du hopper på. Dersom prisforskjellen mellom Ryanair og en konkurrent bare er på noen hundrelapper, kan det vise seg at å velge Ryanair ikke lønner seg noe særlig, likevel. Dette gjelder også transportkostnader fra ankomstflyplass til hotellet. Ryanair lander gjerne på flyplasser som ligger et godt stykke unna byen de lover å frakte deg til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk reisetidspunkt
Er det verdt å kave ungene opp av sengen klokken halv fire om morgenen for å komme seg til flyplassen for å spare 500 kroner på billettene? Hvis flyet lander veldig sent og kollektivtransport ikke går lenger - vil da taxitransporten fra flyplassen og til destinasjonen spise opp pengene du sparer på å velge Ryanair fremfor en konkurrent med et tidligere landingstidspunkt?

Les mer om lavprisfellene her

Skal du velge Priority Boarding?
Priority Boarding betyr i teorien at du skal kunne gå ombord på flyet som en av de første. Ryanair har ikke seteplassering, så her er det førstemann til mølla. Priority Boarding koster 80 kroner for en tur/retur-reise. Problemet er bare at det ikke er begrensninger for hvor mange ombord på et fly som kan kjøpe dette. I praksis kan ALLE passasjerer ha betalt for å få gå ombord først. Hvis det ikke er livsviktig at reisefølget sitter sammen, så dropp det. Dessuten - vanlig høflighet tilsier at medpassasjerer flytter på seg slik at barn og foreldre får sitte sammen.

Ikke pakk for mye bagasje
Hos Ryanair kan du ta med opptil 10 kg i håndbagasje. Skal du ha med deg mer, må du betale for å få bagasjen innsjekket. Det koster 150 kroner hver vei (200 kroner hver vei om du flyr i juli og august). Må du sjekke inn to kolli, koster det 500 kroner hver vei. Uansett kan hver koffert ikke veie mer enn 15 kg.

Et annet punkt å merke seg - skal du på shoppingtur og handle mye, bør du passe på å bestille plass til all bagasjen du skal sjekke inn på hjemreisen når du bestiller billettene. Du må ut med 350 kroner per strekning for første innsjekkede kolli hvis du betaler for det på flyplassen (400 kroner hvis du reiser i juli/august). Skal du betale for innsjekking av kolli nummer to på flyplassen, koster det 700 kroner per strekning (800 kroner hvis du reiser i juli/august).

20 grunner til ikke å velge Ryanair

Husk å sjekke inn på nettet
Alle Ryanairs passasjerer MÅ sjekke inn på nettet før de reiser. Dette kan gjøres opptil 15 dager før avreise, og minst fire timer før flyets avgang. Bekreftelse på innsjekking må skrives ut og tas med på flyplassen. Glemmer du å sjekke inn på nettet på forhånd, må du betale 400 kroner for å få gjort det på flyplassen.

Kom til flyplassen i god tid
Har du bagasje som skal sjekkes inn, må dette ha vært gjort innen 40 minutter før avgang. Da stenger bagasjeinnsjekkingen. (Du har allerede sjekket inn online, så hvis du kun reiser med håndbagasje, må du bare møte opp ved gaten innen 20 minutter før avgang.) Det kan ofte være lange køer foran Ryanairs skranker. Har du knapt med tid, så nøl ikke med å gå foran køen og spørre om du kan få sjekket inn bagasjen din. Det BØR Ryanair la deg gjøre - det er ikke ditt problem at de har for lite personale til å ta unna køene som oppstår.

Spis på flyplassen, eller kjøp med deg noe
Menyen om bord på de fleste fly er triste greier, og slik er det også hos Ryanair. Det er dessuten veldig dyrt. Og flere ganger har passasjerer opplevd at det er tomt for alt når matvognen endelig har beveget seg til deres del av flyet. Derfor - spis på flyplassen, eller kjøp med mat og drikke for å ta med.

Merk! En rekke av disse punktene gjelder også andre flyselskaper - å sjekke transportkostnader og reisetidspunkt er alltid lurt. Du bør også passe på å komme i god tid til innsjekking, og utvalget av mat og drikke er alltid bedre på flyplassen enn i luften (selv om prisene er stive også i flyplasskafeene).

Er det noen flere punkter som er verdt å nevne for Ryanairs passasjerer? Skriv i debattforumet under.