Fly med komfort

Dårlig luft, stive ben - i verste fall risikerer du å bli alvorlig syk. Vi snakker om lange turer på økonomiklasse. Hvordan i all verden får du et billig sete med plenty plass?

Vi får stadig inn spørsmål fra lesere. De fleste forsøker vi å svare direkte, men noen spørsmål er såpass aktuelle at vi velger å publisere dem. Her er ukens beste:

”Jeg er lei av å sitte trangt når jeg flyr, og ergrer meg gjerne grønn over medpassasjerer som har fått et ledig sete ved siden av seg. Hvordan øker man sjansen for å sitte godt på økonomiklasse?”

Har du noen gode tips, råd eller spørsmål omkring det å reise? Send oss en e-post.

Steg én: Vær tidlig ute

Finn frem til rett flysete!
Foto: Lufthansa</iS
Finn frem til rett flysete!
Foto: LufthansaVis mer

Første bud er å være tidlig ute. Mange flyselskaper lar deg bestille plass når du bestiller billetten. Dette er noe som stadig flere har fått øynene opp for, og følgelig forsvinner de beste plassene fort. Aller først skal du spørre etter et ledig sete ved nødutgangen. Her er det god plass til setet foran. Merk at flyselskapene ikke har lov til å plassere barn eller handikappede i disse setene.

Steg to: Spør etter vindu eller midtgang

Neste valg på listen er seter ved vindu eller midtgang. Siden få liker å sitte i midten, er disse de mest populære setene på flyet. Bookingcomputeren vil heller ikke fylle midtsetene før de andre er fulle. Selv om du reiser med følge, kan det lønne seg å spørre etter vindu og midtgang (i stedet for å sitte ved siden av hverandre). Skulle du være så uheldig å få en passasjer plassert i midtsetet, vil det som regel være enkelt å bytte plass.

Steg tre: Best bak i flyet

De fleste flyselskapene som opererer ut fra Norge flyr med et belegg på mellom 60 til 70 prosent. Enkelt forklart betyr dette at hvert tredje sete på flyet vil være ledig. Det er større sjanse for god plass om du har velger ”upopulære avganger”, fly som går tidlig eller sent på dagen eller fly som går tidlig i uken.

En annen regel er at reisende liker å sitte langt fremme i flyet. Spør du etter et sete lenger bak, er dermed sjansen større for å omgi seg med flere ledige seter.

Steg fire: Dirty tricks

Har du først fått et godt sete er det viktig å klare å holde på det. Er flyet halvtomt vil passasjerene som regel flytte rundt, alt etter hvor det er godt med plass. En god porsjon hvitløk kvelden før burde være drepende effektivt, men kanskje er det ikke tingen for deg.

Et aldri så lite triks er å plassere en veske eller noen klær på nabosetet. Markerer du av en plass før avgang, er det større sjanse for at du slipper å få spørsmål om setet er ledig. Lider du av flyskrekk, og er brennende opptatt av å sitte tryggest mulig, kan du ta en titt på våre trygge tips.

Innenlands

Flyr du innenriks er som regel eneste mulighet for plassbestilling ved oppmøte på flyplassen. Hos SAS kan fullprispassasjerer reservere plass opptil én time før avreise, men sitter du i businessavdelingen er som regel plassbekymringene minimale. Braathens opererer for tiden uten setereservasjon innenriks, men vurderer å legge om nå som BACK og BEST-systemet skal fjernes.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.