Fly langt? Velg dette flysetet

På langdistanse bør du droppe vindusplassen.

<b>VELG SETET VED MIDTGANGEN:</b> På lange flyturer er setet ved midtgangen ofte det beste valget. Her ser du bilde av Dreamliners økonomiklasse. Foto: Per Ervland
VELG SETET VED MIDTGANGEN: På lange flyturer er setet ved midtgangen ofte det beste valget. Her ser du bilde av Dreamliners økonomiklasse. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om de fremste setene ved vinduet og nødutgangen er de mest populære på flyet, bør du tenke annerledes når du skal fly i timesvis.

– Selv foretrekker jeg sete ved midtgang, for jeg liker å bevege meg litt mer en enn gjennomsnittspassasjer i løpet av flyreisen, og da ønsker jeg å kunne gjøre det uten at sidemannen skal utsettes for min bevegelsestrang, har Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian, tidligere uttalt til DinSide.

Det er et veldig godt tips. For skal du fly langt, er det ikke til å unngå at du sannsynligvis må på toalettet i løpet av flyturen. Forestill deg at du sitter innerst ved vinduet, nabopassasjerene sover - men du på toalettet. NÅ!

Da er det mye greier å sitte ved midtgangen, hvor du kan bevege deg fritt. I tillegg er det veldig lurt å få beveget litt på seg på en lang reise, da lange flyturer øker risikoen for blodpropp. Beveger du deg, minsker du risikoen for blodpropp betraktelig.

Sitter du ved midtgangen er det også lettere å komme i kontakt med kabinpersonalet hvis du skulle trenge noe. Ja, det kan være morsomt å se ut vinduet ved avgang og landing, men i løpet av syv-åtte timer er det ikke så mye spennende å se.

Her nekter passasjerene å sitte ved nødutgangen - se hvorfor

Ekstra flysete?

Ønsker du å lure til deg et ekstra flysete? DinSide har tidligere skrevet at du kan øke sjansene for å få et ekstra flysete hvis du reserverer vindusplassen og setet ved midtgangen på samme rad, i stedet for å reservere to seter ved siden av hverandre.

Hvorfor?

Fordi da øker du muligheten for å få et tomt sete mellom dere, ifølge lifehacker.com

Det er selvsagt ikke alltid dette går i boks, men hvis du er redd for å gamble, kan du alltids reservere sete til deg og ditt reisefølge på hver deres midtgangsete. På denne måten kan dere sitte sammen, samtidig som dere kan bevege dere når ønskelig.

Ulempen er bare at du også må reise deg for vindus- og midtsetepassasjeren når de skal opp og gå ....

Men pass på - på denne flytypen får du ikke bedre flysete ved nødutgangen.

Her er de dårligste flysetene

Takket være SeatGuru kan du få et lite bilde av hvordan flyets seter er satt opp. Her kan du finne flyet fra det aktuelle flyselskapet for å få en eksakt seteoversikt, og det er spesielt fargekodene du bør merke deg.

 • Grønt sete:
 • Betyr at det er et bra sete ifølge SeatGuru. Ergo et lurt setevalg.
 • Rødt sete:
 • Står for "dårlig sete".
 • Gult sete:
 • Innebærer at setet kan ha noen ulemper.

  – Når et sete er farget rødt, er det ment til å advare reisende om at de bør unngå setet. Vanligvis har det flere dårlige kvaliteter, som manglende vindu, begrenset hvile- eller benplass, redusert setebredde, og så videre, forklarer SeatGurus nettsider.

  Hvis du plasserer musepekeren over det aktuelle setet, vil du se SeatGurus kommentarer dukker opp, som forklarer hvorfor det er et godt eller dårlig sete.

  Er det en seterad du bør unngå, så er det setene foran nødutgangen. Disse kan nemlig ikke lenes tilbake, og det samme gjelder de bakerste setene.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!