Foto: Janis Krums
Foto: Janis KrumsVis mer

Fly krasjlandet på Hudson river

Pilotens heltedåd reddet 155 liv.

US Airways' Airbus 320-fly hadde akkurat tatt av fra New Yorks flyplass LaGuardia da motorene streiket. Flykaptein ­Chesley Sullenberger hadde ikke noe annet valg enn å lande flyet på Hudson River, på Manhattans vestside, skriver Guardian.co.uk.

Dermed endte historien lykkelig for alle de 155 personene ombord. De kan takke sin kaptein, som har 29 års erfaring, for at de fortsatt lever.

Da Sullenberger hadde landet flyet på elven, sørget han for at alle passasjerene kom seg ombord i redningsbåtene som kom dem til unnsetning. Han tok en aller siste runde inn i kabinen for å sjekke at alle var ute, før han forlot flyet som var i ferd med å synke.

Se videoen av den utrolige ulykken her.

Det skal ha vært kollisjon med en flokk gjess som gjorde at flyets motorer fikk problemer. En av dem skal ha kommet i brann.

Lå i vannet utenfor Manhattan

Det var nok mange newyorkere som måtte gni seg i øynene da de så flyet som lå i vannet like utenfor Manhattan. Øyevitner har fortalt at landingen så så kontrollert ut at de trodde det var et sjøfly.

Straks etter at flyet hadde landet, kom flere vanntaxier bort for å redde passasjerene ut. Utgangene foran og ved vingene ble åpnet, og passasjerene hoppet direkte over i båtene som ventet.

Flyet holdt seg flytende såpass lenge at alle passasjerene kom seg ut. Det var vingene som sørget for at det ikke gikk til bunns umiddelbart.

Derfor har flyet redningsvester

Det er ingen som ønsker å havne i en flyulykke, men det får være en trøst at det faktisk ikke betyr døden dersom flyet styrter i vann. Så lenge flykroppen og vingene er hele, vil flyet holde seg flytende en stund, og dermed er sjansen for å komme seg ut i tide ganske god. Dessuten er flyene utstyrt med oppblåsbare rutsjebaner ved dørene, og de kan også fungere som flåter.

Lærdommen av dette bør vel være at du ikke skal kimse av redningsvestene ombord på flyet, og at du bør høre litt ekstra nøye etter på sikkerhetsannonseringen forut for avgang.