Ferielivet er til tider sukkersøtt!
Ferielivet er til tider sukkersøtt!Vis mer

Flosklenes drømmeverden

Len deg godt tilbake…lukk øynene…forestill deg et hav av smaragdgrønt hav, hvor solstråler blinker mot deg som små diamanter mens du speider ut etter lekende delfiner ved skipets baug. Forestill deg en lun bris, som leker med håret ditt, mens du betrakter den subtropiske nattehimmelens lysende stjerner. Forestill deg duften fra en gourmetmiddag i luksuriøse omgivelser hvor din personlige tjener (kledd i en flott uniform) er parat til å yte service av ypperste klasse. Etter middagen tar du kanskje en tur i kasinoet, hvor de enarmede bandittene lystig snurrer om kapp med ruletten. Har du hellet med deg, greier du å hale den store gevinsten i land før du sier stopp og tar familien med til kveldens internasjonale sang- og danseshow. Er du fortsatt energisk, byr du partneren opp til en svingom i diskoteket – eller du kan velge å nyte din nightcap til rolig musikk i pianobaren.

Med utgangspunkt i den sukkersøte cruisebeskrivelsen over, fikk vi inspirasjon til å ta en kikk i tur-operatørenes kataloger for å sjekke hvordan reisemålene blir beskrevet. Vi har her plukket ut noen av de beste sitatene, eller verste om man vil, for å belyse om det er drømmene eller de kalde fakta om reisemålet som står i høysetet når et reisemål skal selges inn.

Finnes det overhodet noen reisemål som ikke har sjarmerende og pitoreske små landsbyer – en lokalbefolkning som ikke tar deg i mot med åpne armer, og et hav som ikke er så vakkert at du nesten dåner?

Har du eksempler?

Har du kommet over så klissete formuleringer av et reisemål at du fikk avsmak fra å reise? Send oss dine gullkorn på denne linken, så kan det hende vi publiserer ditt eksempel til skrekk og advarsel…Husk å oppgi hvor og når du fant sitatet! I neste uke vil vi følge opp artikkelen og gi deg tips om hva turoperatørene egentlig mener med en del definisjoner i katalogene sine.

60 minutter og fem eksempler

Etter en times jakt fant vi disse sukkersøte perlene fra diverse turoperatørers reisekataloger:

1) En gresk øy

Tårevåt beskrivelse av Hellas i Apollos sommerkatalog:
Dypt i våre frosne hjerter ligger Drømmen – drømmen om den greske øya. Det er drømmen om de hvite strendene og det varme blå havet; det er drømmen om kvelder på koselige tavernaer, om hvitkalkede kirker og pittoreske landsbyer med late katter og søvnige esler. Vi sitter i vintermørket og drømmer om alt dette og om Solen – velgjørende varme om dagen og vakre solnedganger i stille hav om kvelden. Vi drømmer om vårens enger med valmuer og prestekrager, om sommerens hete og sikadenes sang, om høstens roligere rytme og behagelige varme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2) Et eksotisk reisemål

"Matnyttig" informasjon om Brasil i Star Tours vinterkatalog:
Sanden er som lunkent brunt sukker. Solen varmer. Det er flo, og en sten bryter så vidt den klarblå vannskorpen. På stenen står en solbrun liten gutt. Plask. Med ivrige små svømmetak fosser han tilbake for å hoppe igjen. Et par andre guttunger har fått sykler å vokse seg store på. Nå vil de spille strandfotball. Samtidig jakter hundene på halene sine i vannkanten. Barna er på vei hjem fra skolen. Snart leker bikkjer, katter, høner geiter og unger side om side i veien.

3) Enda en gresk perle

Nok en vakker beskrivelse av Korfu i Vings sommerkatalog:
Man blir bergtatt av øyas skjønnhet. Som en luftspeiling reiser en av Middelhavets aller grønneste øyer seg opp fra det blågrønne havet. Med bil ferdes du gjennom det vakre landskapet langs svingete småveier opp til de små landsbyene i fjellet eller til noen av øyas nydelige sandstrender.

4) Havet

Hvordan man møter havet ved Sunwing Resort i deres sommerkatalog:
Endelig er du omringet av det store, krystallklare blå havet. Hver eneste celle i kroppen din kribler fornøyd når de tar de første svømmetakene.

5) Ri inn i solnedgangen

Sunwing Resorts beskrivelse av hvordan man møter solnedgangen i sommerkatalogen:
Du elsker det ildfulle Spania, men ønsker også at den mallorkinske smaken kommer tydelig frem. Middelhavet skummer inn mot den taggete, østlige kystlinjen med tusenvis av viker, odder og bortgjemte strender. Lenger inn i landet er landskapet preget av topper, enkelte helt kledd av pinjetrær, andre draperte med dramatiske kalk-klipper… Deretter skritter du ut på den mallorkinske prærien og rir inn i solnedgangen oppe i fjellene…

Mer neste uke

Eksemplene er nok ikke dekkende for hvordan helheten er i katalogene, selvfølgelig finner man bra reisefakta også, men de er morsomme eksempler på hvordan reiser selges som drømmer. I neste uke ser vi nærmere på hva som faktisk finnes av matnyttig informasjon i de forskjellige katalogene.

Billig reise?

Klar for ferie uten floskler? Reis uspesifisert og ta livet som det kommer! I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev og delta i vår Sommerkonkurranse.