<i>Veggmaling i Miami av Bill Wrigley.</i>
Veggmaling i Miami av Bill Wrigley.Vis mer

Florida på blodig alvor

Fra hemningsløse homser og kokaincowboyer på South Beach, til marsjerende republikanere i nord. Florida har alle ekstremer. Det er bare å bla seg gjennom en utgave av avisen Miami Herald, og du vil fort kunne statuere statens tilstand.

Florida på blodig alvor

  1. Bildespesial Florida


Lurer du på om Florida er mer enn Disneyworld, flamingoer og overvektige pensjonister?

Det er bare å kjøpe seg en morgenavis fra en av de små automatiserte aviskioskene langs boardwalken, sette seg godt til rette på en benk og begynne å bla. Det tar ikke lenge før du oppdager at statens blodige mangfold skinner like klart gjennom Floridas media, som den tropiske solen stikker i den varme morgendisen. Menneskelige tragedier, politisk krigføring eller blodig alvorlig sport - uansett hva det gjelder, er blandingen av Floridas nyheter like dryppende og handlingsspekket som en episode av CSI Miami.

Se bildespesialen fra Miami og Florida her ...


Spektakulært normalt

Art Deco og gangsterstil regjerer fortsatt på South Beach. Foto:Hans Kristian Krogh-Hanssen
Art Deco og gangsterstil regjerer fortsatt på South Beach. Foto:Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Floridas media fråtser som alligatorer på kjøttmarked. Foto: All Over Press Foto: All over press
Floridas media fråtser som alligatorer på kjøttmarked. Foto: All Over Press Foto: All over press Vis mer


Tross tilsynelatende evigvarende dramaer av korrupsjon, politikk og gangstere, er det hele gammel vane for Floridas befolkning. Denne type aktiviteter kan dateres helt tilbake til 1512, da Juan Ponce de León satte sin spanske sabel i den kritthvite stranden ved dagens Cape Canaveral. Senere har beryktede pirater som Sorte Skjegg regjert kysten. Med sin terrordrevne armada av sjørøvere, kapret han på 1600-tallet over 40 skip og drepte hundrevis av seilere. Før han selv ble drept av den britiske marine i 1718. Han var kjent for å knyte små taustumper i sitt enorme skjegg, for så å sette fyr på dem når han var i kamp. Uten tvil et fryktinngytende scenario på grensen av normalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men normalen er ganske utvidet i Florida, og innbyggerne blir sjeldent overrasket av å lese de mange spektakulære historiene dagspressen fråtser i. – Mann slo kjæresten med alligator, eller Kone avslørt - kjørte over fem ektefeller og cashet ut millioner på livsforsikring. Ikke normale overskrifter her hjemme i Akersgata, men hverdagskost i solskinnsstaten.

Bygget på pulver

Etter hvert som du blar gjennom sidene, vil du legge merke til at mange nyheter er narkotikarelatert. Ikke så rart. Miami Herlad er tross alt trykket i Miami by, "metropolen som ble bygget av dop". Et utsagn som har eksitert lenge, og ikke er mange grammene fra sannheten. Florida har alltid vært en naturlig handelsåre fra Sør-Amerika til USA, noe som også gjelder narkotika. Det sies at en fjerdedel av all narkotika som kommer inn i USA, smugles gjennom Florida.

Miami Vice-gutta var med på å bygge det luksuriøse South Beach vi kjenner i dag. Foto: All Over Press
Miami Vice-gutta var med på å bygge det luksuriøse South Beach vi kjenner i dag. Foto: All Over Press Vis mer


Det kom tydelig frem i tv-serien Miami Vice på 80-tallet, hvor detektiv Crockett og partner Tubbs jaktet på cocaincowboyer langs byens gater. Mye av æren for dagens praktfulle parade på South Beach, kommer likevel ikke bare fra lyssky handel, men nettopp Miami Vice serien. Den gang tv-serien startet, var bydelen i så dårlig forfatning at mange gatehjørner ble pusset opp for å gi et bedre inntrykk på lerretet. I dag florerer strandpromenaden av stilren art deco, fantastiske restauranter og pulserende utesteder.

... men tilbake til avisen, hvor du akkurat har bladd deg ut av nyhetsseksjonen og over til politikk og økonomi.

Ocean Avenue: Smørøyet for mojitosvingende dollarglis. Foto:Hans Kristian Krogh-Hanssen
Ocean Avenue: Smørøyet for mojitosvingende dollarglis. Foto:Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Politisk komedie

Politikk er et hett tema i Florida, og reporterne vet hvordan de skal konstruere slående overskrifter også på denne fronten. Særlig når det kommer til sine naboer i sør. Chavez kliner til Bush… eller Castro mot verden… - gullkornene har som regel en nasjonalistisk uppercut ved seg. Florida er også stedet hvor politikere og kjendiser går raskere gjennom gradene enn en kategori fire storm svinger innover kysten. Valgfusk, Al Gore, Bush og hans bror, de har alle sine små griser i Floridas bukt...

Men så fungerer jo politikk på en litt annen måte her enn hjemme. Valgpropaganda går som regel ut på å fremheve og kritisere motpartens feil, mens politikernes egne meninger kommer et stykke lengre ned på informasjonslisten. Noe som til tider kan minne om en medielansert sandkassekrangel, men også gjør reklamepausene på tv til god underholdning. I dag er statens politiske legning delt omtrent på midten mellom de to hovedpartiene av demokrater og republikanerne, men med republikansk flertall.

The Hurricanes. Foto: All Over Press
The Hurricanes. Foto: All Over Press Vis mer


Sportsseksjonen neste:


Idrettsmenn får også sin del av overskriftene. Amerikansk fotball og dens deltakere er helt klart mest i vinden. Den lokale konkurransen og patriotismen blant lagene er stor, og stikker nesten like dypt som kampen mellom demokrater og republikanere. Baseball og basket kommer på neste side. Mange av utøverne her har bakgrunn fra andre land enn USA. I baseball er brorparten fra Latin-Amerika. Noe som er generelt blant befolkningen i store deler av Sør-Florida. Mange aviser har sin egen spanskseksjon, og flere annonser er rettet mot den spansktalende befolkningen. Noe som viser en liten del av mangfoldet i staten.

Hjemmebrent og bønnesang

Men Florida er ikke bare flotte palmestrender, alligatorfylte sumper og latinamerikansk salsa. I sør dominerer riktignok denne typen natur og mennesker, men reiser du nordover vil det subtropiske klima etter hvert bytte plass med eikeskog og magnolia. Kulturen forandrer seg også i takt med naturen. I de nordligste delene av staten er du tilbake til det som blir kalt ”old Florida”. Her finner du hva som for bare noen tiår siden var hverdagen også i Sør- og Sentral-Florida – før Disney World og turismen revolusjonerte området i 1971.

Langs veiene i nord møter du små lastebiler fylt med familier på vei til søndagsbønn, eller med klirrende flasker fulle av moonshine. I kommunene Lafayette og Suwannee er det alkoholforbud, noe som fortsatt fører til boblende aktivitet i mange kjellere. Hvis du går inn på det lokale gatekjøkkenet og bestiller deg en kreolsk krydderstuing med kreps og poteter, vil servitrisen spørre deg med søt sørstatsdialekt;

Lucas Bocanegra er fra Mexico og jobber for 18 dollar timen som livvakt på Miami Beach. Han er heldig, mange immigranter blir utnyttet i Floridas fabrikker for luselønn. Foto: HK Krogh-Hanssen
Lucas Bocanegra er fra Mexico og jobber for 18 dollar timen som livvakt på Miami Beach. Han er heldig, mange immigranter blir utnyttet i Floridas fabrikker for luselønn. Foto: HK Krogh-Hanssen Vis mer


- Ya’ all happy, can I get somthin’ else for ya suga’.

Spør du etter en sex on the beach med blinkende parasoll, vil du få avslag.

Stille før stormen

På benken i South Beach har du bladd deg frem til det du kanskje vil legge mest vekt på under et besøk i Florida - været:

Det er ikke uten grunn at Floridas fotballag blir kalt ”The Hurricanes”. Ingen steder ser så mange tropiske stormer forme seg i havfronten hvert år. Når en av disse stormene treffer land, kan store skader bli et faktum. Denne risikoen er likevel noe befolkningen har lært seg å leve med. Bygninger, vinduer og terrasser blir forsterket, og på de fleste hoteller finner du sjekklister for fornuftig oppførsel når uværet er et faktum.

Stormene har naturligvis fått mange overskrifter de siste årene, men staten Florida fortjener likevel sin stolte overskrift – Solskinnsstaten. Med flere soldager i året enn du kan drømme om her hjemme, og et herlig klima brorparten av året, er det ikke rart at strandparadiset er USA sin ubestridte turistmetropol. Såkalte snøfugler flyr hele året nede fra byer som New York og land som Canada, for å nyte det deilige klimaet. Det er sjelden sistesiden med værmeldinger i Miami Herald er skuffende lesning.

Deilige strender i Key West.
Foto: All Over Press
Deilige strender i Key West.
Foto: All Over Press Vis mer


Så, etter en liten oppsummering spør du kanskje hva mer enn været som er gode nyheter i Florida? Vel, lite av det som er nevnt tidligere er dårlige nyheter. Det er bare nyheter. De gjør likevel staten til et utrolig rikt og interessant reisemål. Bestiller du en reise til Miami, blir det som å bestille en ekte amerikansk hamburger. Servitøren spør deg om du vil ha den godt stekt eller medium ... kanskje du tar den blodig!

Se bilder fra Florida her...

Relaterte Florida-artikler: