Florida - en golfers våte drøm

Høsten faller og finalen av det norske golfåret nærmer seg stadig raskere. Vi guider deg derfor til verdenseneren i golf - solstaten Florida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Florida har over halvparten så mange golfbaner som hele Europa til sammen. For å være litt mer nøyaktig, så er det rundt 3500. Det er likevel ikke lett å holde oversikten over de mange golfbanene i solskinnsstaten. I USA blir det åpnet cirka 1,5 golfbaner per dag, mange av de i det absolutte golfmekka - Florida.

Det er ikke lett å lage en guide til golfbaner i Florida. Søker du på nettet, så finner du utallige søkemotorer for golfmuligheter i staten. Det som er det fine, er at uansett hvor du havner og hvilke bane du spiller, vil du antakeligvis bli fornøyd. Du havner ikke i ruffen så lett når det gjelder kvalitet.

Vi spurte derfor noen eksperter med god koll på golf om deres tips og triks til godgolf i Florida.

image: Florida - en golfers våte drøm


Redaktør i Norsk Golf, Jan Espelid, kan fortelle at mange nordmenn som kommer til Florida for å svinge klubba, kan bli skremt av høye green fees. Men det finnes smarte løsninger…

- Mange blir skremt vettløse når de får opplyst at det koster 150 til 200 dollar for en golfrunde. Det som er viktig å huske på da, er at folk med adresse i staten får mye billigere green fees enn tilreisende. Dette er for til dels å begrense gjennomstrømningen av spillere der det er populært å spille, men også for å gi medlemmer sin tid på banen. Det du burte gjøre, er å ringe rundt til forskjellige baner og spørre etter priser. Allier deg med noen du kjenner som bor der, ha en adresse, og du vil kunne spare mye penger, sier Espelid.

På spørsmålet om hvilke område og hvilke baner han kan anbefale, sier redaktøren følgende;

image: Florida - en golfers våte drøm

- I Florida har du i hovedsak tre forskjellige typer golfbaner. Private, semi-private og offentlige. De fleste er offentlige. På de private banene kommer du ikke til med mindre du er medlem. De semi-private tillater gjestespillere på visse tider, mens på de offentlige er det fritt frem. Det er vanskelig å anbefale noen baner i Florida, for de er generelt bra alle sammen. Jeg ville imidlertid satt en finger på West Palm Beach Golf Course, hvor Honda Classic går av stabelen hvert år. Det er en god bane, mener Espelid.


Titleist og Footjoy representant Jonathan Loosmore har lang erfaring i golfgamet. Han har tidligere vært proffspiller, men er nå sjefskoordinator for tilrettelegging og promotering av de Europeiske GPA proffene. Med andre ord en mann som vet hva han snakker om.

- Floridas største fordel er været. Vinter eller sommer, været er stort sett kjempefint året rundt. Golfbanene her er også veldig spillervennlige. Du har et enormt spenn av baner, som gir alle spilletyper og ferdigheter flotte forhold, forteller Loosemore.

Så hvilke er hans favoritter i Florida?

- Jeg har ingen spesielle favoritter, men enhver anbefaling av golfbaner i Florida burde inkludere World Woods Golf Club. Den ligger to timers kjøring fra Orlando og en og en halv time fra Tampa. Anlegget har fire forskjellige baner, men er best kjent for Pine Barrens banen. Den ble ranket som den 26 beste moderne golfbanen i USA av Golfweek Magazine i 2006. Treningsfasilitetene der er fantastiske, mener han.

Loosemore nevner også den Jim Fazio designede El Diablo Country Club. Klubben ligger i Citrus County, cirka en og en halv times kjøring fra Orlando.

- Dette er en veldig sterk bane, som har stått for en rekke mindre profesjonelle turneringer gjennom årene. Den er rimelig for besøkende spillere og veldig spillevennlig ettersom den har så mange utslag (tees).

Han nevner også Forrest Lake Golf Club, som ligger bare 15 minutter fra Orlando. Banen ble i fjor kåret til ”Orlandos Best Daily Fee Course” og har en flott layout.

- Banen er velholdt og fin, men kan til tider være travel, avslutter Loosemore.

Ville valgt Orlando

Golfproff og instruktør Didrik Snilsberg har bodd og spilt golf i Florida i en årrekke. Han reiser fortsatt over til Florida på vintrene for å spille profesjonelt. Om sommeren jobber han som instruktør på Nøtterøy Golfbane. Han arrangerer også golfreiser for nordmenn som vil til Florida. Snilsberg kan fortelle at han ville bosatt seg i Orlando om han skulle bodd permanent i staten.

image: Florida - en golfers våte drøm


- Orlando er et veldig sentralt område med tanke på golf i Florida. Du har mange gode og rimelige baner i nærheten. Prisene varierer også en del, alt ettersom hvor langt sør du reiser. Til lengre ned på kysten du drar, jo dyrere blir det som regel å spille. Men standarden er nok også høyere på banene i sør, ettersom grasveksten er konstant gjennom hele året, forteller Snilsberg.

Standarden generelt i Florida, mener han er mye høyere enn her hjemme i Norge. Også når det kommer til golfferdighetene blant spillerne.

- En lokal spiller med nullhandikap i Florida, holder et mye høyere nivå enn en nullhandikapp spiller her hjemme. Du skal likevel ikke være bekymret for å spille der. Ting som golfetikette er mer eller mindre det samme som hjemme, selv om bevegelsesetiketten er noe bedre der borte. Du kjører stort sett bil på golfbaner i Florida, og det er svært få baner som faktisk tillater gange. Dette er stort sett for å få flere spillere gjennom banen i løpet av dagen, samtidig som det kler mange amerikanere å slippe å gå, ler Snilsberg.

Det er viktig å nevne at bil stort sett er inkludert i green fee. Prisene varierer som sagt, men det finnes mange gode baner for rundt 50 dollar for en runde. Vi spør Snilsberg hvilke baner han ville anbefale for en norsk golfer i Florida:

- Vil du oppleve det beste av tilgjengelige golfbaner i Florida, er Golden Ocala i Tampa en veldig fin bane. University Park Ward i Breddington gir også en unik golfopplevelse. Men disse banene er dyre. Er du ute etter de billige men gode banene, kan jeg først og fremst nevne alle Disneybanene. De har veldig god standard alle sammen. Bay Hill Golf Club og Eagle Creek i Orlando er også gode offentlige baner, anbefaler Snilsberg.

Som du sikkert har forstått, har golf uante dimensjoner i Florida for en sesongbasert golfer fra Norge. Det er bare en måte å finne din egen favoritt på – å pakke klubbene og sette seg på flyet.

Mer info: Florida Golf Course, Best Golf in Florida, Florida Golfer Guide