<strong>DOBLET UTBETALINGER:</strong> Flere blir syke på reise, blant annet på grunn av uvant kosthold. Det viser tall fra FNO. Og trenden vil trolig fortsette. Foto: COLOURBOX
DOBLET UTBETALINGER: Flere blir syke på reise, blant annet på grunn av uvant kosthold. Det viser tall fra FNO. Og trenden vil trolig fortsette. Foto: COLOURBOXVis mer

Flere blir syke på reise

Det førte til rekorderstatninger for reiseforsikring.

Nordmenn reiste i alt 22,9 millioner turer med overnatting i 2010, ifølge Statistisk sentralbyrås reiseundersøkelse. Mye tyder på at det ikke alltid gikk helt etter planen.

Sykdom under reise er nemlig den største erstatningsposten fra fjoråret, med sine svimlende 594 millioner kroner. Denne typen erstatninger er mer enn doblet målt i faste priser siden 2005, ifølge FNO.

Totalt har det vært 83.426 reisesykdomskader i 2010, noe som er en økning på 16 prosent i forhold til 2009.

Føler du deg truffet? En av ti har ikke reiseforsikring

Derfor blir vi sykere på reise

– Økningen i erstatninger etter sykdom på reise skyldes at stadig flere reiser, og at de gjerne velger litt mer risikofylte reisemål enn tidligere. I tillegg er det stadig flere eldre som reiser. Risikoen for å bli syk er naturlig nok større for eldre personer enn yngre, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), i en pressemelding.

At flere blir syke på tur, ser ut til å ha blitt en vane. Og verre blir det nok med årene.

– Det er oppsiktsvekkende og trolig en trend som vil fortsette. Sykdommer skyldes mange ting; blant annet uvant kosthold, magesykdommer eller at det skjer uhell på reisen, forklarer Osland til DinSide.

I disse landene får du oftest feriemage: Se listen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdisaker forsvinner på reiser

I 2010 ble de samlede erstatningene for reiseforsikring 1,4 milliarder kroner, ifølge tall fra FNO. Det er en økning på ni prosent sammenlignet med året før.

I tillegg har det også vært en økning på skademeldinger. I fjor mottok forsikringsselskapene mer enn 260.000 skademeldinger, noe som er en økning på 14 prosent i forhold til i 2009.

Og så er det en gang sånn at der hvor turistene ferdes, er heller ikke tyvene langt unna. Tyveri og tap av reisegods gjorde at erstatningene ble på 296 millioner kroner i fjor, som også er en liten økning på syv prosent i forhold til året før.

– Typiske ting som blir stjålet er kamera, smykker, kontanter og laptoper, forteller Osland.

Her blir laptopen stjålet: Se den frekke tyven i aksjon!