At stadig flere eldre flyr, øker sjansen for illebefinnende ombord. Foto: Colourbox
At stadig flere eldre flyr, øker sjansen for illebefinnende ombord. Foto: ColourboxVis mer

Flere blir syke ombord på fly

Studier viser at det er blitt mer vanlig at passasjerer blir akkutt syke ombord.

En ny studie viser at flypassasjerer stadig oftere blir akutt syke ombord flyninger. Det er det medisinske tidsskriftet The Lancet som har publisert studien, skriver Telegraph.co.uk.

Grunnen til dette er at flere mennesker med alvorlige sykdommer flyr. Det økte antallet sykdomstilfeller ombord er også et resultat av at flere av passasjerene er eldre, og at vi flyr mer og lengre distanser.

Tips til den lange flyturen

Passasjerer med svake lunger, hjertesykdommer og blodmangel tåler det lave trykket i flykabinen dårliger enn friske personer, og derfor er de utsatt for illebefinnende - spesielt under lange flyturer. I en studie kom det frem at 18 prosent av passasjerer med kronisk bronkikk opplevde å få pusteproblemer ombord.

Ett til to tilfeller i måneden

Thomas Midteide, kommunikasjonsdirektør i SAS, forteller at SAS har ett til to tilfeller hver måned der flyet må lande et annet sted enn planlagt på grunn av at passasjerer får illebefinnende. Det er som regel hjerterelaterte illebefinnende det dreier seg om.

- Det er et poeng at stadig flere eldre flyr, og at vi flyr lengre strekninger. Det er på langflyvninger vi opplever at passasjerer får illebefinnende, sier Midteide.

Han kan berolige med at alle i kabinpersonalet kurses i førstehjelp flere ganger i året, noe som er et krav. I tillegg har alle SAS-fly hjertestarter ombord, noe som ikke er et krav.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyvertinne reddet liv

- For et halvt år siden reddet en av våre flyvertinner livet til en passasjer med en slik hjertestarter. Det var en nordmann som var på vei hjem fra Alicante.

Videre forteller Midteide at alle SAS-fly har en legekoffert ombord med noe utstyr kabinpersonalet kan bruke, men også utstyr bare en lege kan bruke. Dersom det skjer noe veldig alvorlig er nemlig sjansen stor for at det er en lege ombord. På et fullt fly er sjansen for at en av passasjerene er lege hele 80 prosent.

Ta forholdsregler

- Lavt trykk og mindre oksygen kan føre til problemer for folk som har asma, emfysem, agina eller som har hatt hjerneslag, sier Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo.

- Har du hatt blodpropp, eller er arvelig belastet til å få dette, går det an å sette en fragminsprøyte før man skal fly, sier Hasle.

Fragmin fortynner blodet, og minsker risikoen for blodpropp. Det kan fås av legen.

- Folk med lungeemfysem som blir veldig lett tungpustet, for eksempel bare ved å gå noen meter, bør overveie om de burde fly, eventuelt kontakte legen og forhøre seg om det er forsvarlig. I flykabinen er det mindre oksygen, og da kan disse få problemer.

Han anbefaler dessuten at folk som får anginasmerter ved små anstrengelser ikke flyr annet enn når det er høyst nødvendig.

- Og folk som har hatt hjerneslag, bør ha med seg ledsager første gang de flyr, da det er sjanse for at de blir uklare, sier Hasle.

Friske blir også syke

Også friske passasjerer kan oppleve ubehag ved å fly. Under en simulert 20 timer lang flytur studien gjennomførte, rapporterte mange av de fysisk friske passasjerene om tretthet, hodepine, svimmelhet og kvalme - symptomer som er typiske for høydesyke.

Risikoen for å få blodpropp er større på lengre flyturer, særlig dem som er over åtte timer lange. Overvektige passasjerer, passasjerer med åreknuter, gravide eller røykere er ekstra utsatte. Det samme gjelder kvinner som går på p-piller eller tar andre piller med hormoner.

For å unngå blodpropp er det viktig å bevege seg i løpet av flyturen. Noen minutters gange opp og ned flygangen hjelper, og nesten alle fly har dessuten et lite "treningsprogram" i sine brosjyrer, som man kan gjennomføre mens man sitter i setet.

Lege Gunnar Hasle understreker at det er sjelden folk blir alvorlig syke ombord på flyet, hvis man ser på hvor mange som flyr. Er du frisk og rask, har du ingenting å bekymre deg for, så lenge du beveger deg litt i løpet av lange flyturer. Har du noen av sykdommene nevnt over, bør du ta forholdsregler og kontakte legen din før du flyr.