Flashy Copenhagen

Design, stil, trendiness. København er en europeisk metropol, og inngangen til Europa.

En slags opprydning er skjedd i byen, og de gamle, slitte stedene og de litt røffere og mer kantete stedene ala Vesterbro har nå blitt trendy og edgy. Vi var med på en liten rundtur i i den brostensbelagte byen.

Guiden tar deg med i alle små kriker og kroker som er verdt å se. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Guiden tar deg med i alle små kriker og kroker som er verdt å se. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


Kule København

Et særs godt tilbud til deg som vil oppleve noe annet av København enn utstillinger og Strøget, er å melde seg på en omvisning med "Copenhagen cool." Dette er en mulighet å få se de mer trendy butikkene, kafeene og restaurantene som ligger i gatene rundt Strøget. Guidene er unge og godt skolerte i trend-engelsk. Du får deg en virkelig grundig omvisning på de stedene turister stort sett aldri drar. Du får god tid på deg, og du får også muligheten til å handle på turen. Er du ny i byen bør du holde tunga ekstremt rett i munnen for å holde kontroll på hvor du er. Turen går i skikkelig sikk-sakk, og det kan være vanskelig å finne veien tilbake uten bruk av kart når du går alene. Vi prøvde guiderunden, og koste oss hele veien.

Stuerene Vesterbro

Om du ikke er i cityhumøret, men vil noe annet, kan du følge "Copenhagen Cool" ned til Vesterbro. Stedet var før kjent for å være et sted hvor kriminelle vanket, og sexbutikkene og strippeklubbene var mange. Her hang det pushere på annet hvert gatehjørnet, og stedet var rett og slett kjent for å være lite hyggelig. Ingrediensene var mange, og det er de fortsatt. Nå har danskene imidlertid satset på å gjøre området langt mer stuerent, noe de har lyktes med. Vesterbro er i dag det mest trendy og kreative området i København. Fortsatt kan du se sexbutikker og strippeklubber, men i en god blanding med trendy barer, vinbarer, resturanter og ikke minst utesteder. Her finner du blant annet utestedet Vega som er det mest besøkte i København. Klubben ligger i Enghavevej 40.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sneaky Fox er butikken for damer på klesshopping. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Sneaky Fox er butikken for damer på klesshopping. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


Strøget vs Strædet

Knokkelkampen er i gang. Hva er best, handlegaten Strøget, eller de små mange tilhørende gatene som kalles Strædet? Strøget har vi allerede klassifsert som en turistfelle så vi kan her og nå konstatere at redaksjonens syn er at Strædet er stedet. De små gatene inneholder mange kule og spesielle små kikk-inn. Dessuten har mange av de aller kuleste butikkene gjemt seg bort her. Her finner du alt fra secondhand-butikker til designerbutikker. Et virkelig godt tips er Sneaky Fox i Larsbjørnstrædet 15. Her finner du rimelige designklær for damer. Er du i undertøyshumør så er Viola Sky verdt å besøke. Butikken ligger i Hyskenstrædet 16, og beholdningen skiftes ut ekstremt ofte. For mer eksklusivt undertøy drar du også til Tekinoktay Finest Lingerie. Butikken ligger Silkegade 13. Er du ute etter mer klær drar du enten til Pede og Stoffer i Klosterstrædet 19 eller gjerne Wettergren og Wettergren i Læderstrædet 5. Her finner du vintageklær i butikker for den som vil klasse seg litt opp.

Så sant, så sant. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Så sant, så sant. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


Alt i ett

Kanskje mer for de fastboende, men bare for det spesielle ved stedet er det verdt å besøke The Laundromat Cafe. Innehaveren tok med seg ideen fra Reykjavik og innførte den med suksess i København. Her føler du virkelig at du kan tilbringe lange timer. Kafeen er en krysning mellom vaskeri, kafe, restaurant, bar og bibliotek. Hit kan du komme i åpningstiden og vaske klærne dine mens du setter deg ned og nyter enten en god middag, kaffe eller noe alkoholholdig drikke. Her kan du ha forspill før byturen mens du gjør unna klesvasken. Er plaggene mange kan du heller benytte tiden til å begrave deg i en av de 4.000 bøkene som finnes rundt i lokalet. Alle bøkene er second-hand og de er sortert på fargekode. I baren får du bokbind som du skriver navn på, legger inn i boka og neste gang du kommer for å vaske klær finner du boken på samme sted med bokbindet ditt inni. Skulle boken være fri for andre bind, kan du faktisk ta med deg boken hjem. Eneste kriteriet er at du har en tilsvarende tykk bok i rett farge til å erstatte den med. Oppfyller du kravene kan du når som helst plukke med deg ny-gamle bøker hjem.
Kafeen finner du enten i Elmegade 15 (Nørrebro), eller i Århusgate 38 (Østerbro).

Bonustips

Denne avisutdeleren har rukket å få kjendisstatus pga sin uortodokse måte å prakke på folk aviser. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Denne avisutdeleren har rukket å få kjendisstatus pga sin uortodokse måte å prakke på folk aviser. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer

For tiden pågår det en intens aviskrig i København. Gratisaviser deles ut på alle gatehjørner, og målet er å vinne markedet ved å presse konkurentene ut. Som et resultat av dette har det oppstått en del agressive avisutdelere. Ikke sinte, men bare veldig dedikerte i jobben sin. Gå til rådhusplassen og ta en titt på de som står der. Det er faktisk verdt en times tid på benken med en kaffe, og bare se på showet de står for når de deler ut aviser.

Mer fra Danmark