Flammende tønner

Det går hett for seg i den engelske byen Ottery St Mary.

Tønnene veier opp til 30 kilo.
Foto: Ian Clifford, Tarbarrels.co.uk. Foto: ian clifford, tarbarrels
Tønnene veier opp til 30 kilo.
Foto: Ian Clifford, Tarbarrels.co.uk. Foto: ian clifford, tarbarrels Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I kveld braker det løs i Ottery St Mary, en engelsk småby litt øst for Exeter i Sør-England. Da settes det fyr på 17 tønner, i den årlige brennende tønner-festivalen.

Tønnene trekker tilskuere

”Tar Barrel Day” er andre dag i en festival for befolkningen i Ottery St Mary. Første dag kunne innbyggerne i den lille byen glede seg over karnevalsopptog, og fyrverkeri på kvelden. Andre dag fylles byen opp med nysgjerrige tilreisende og pressefolk som vil overvære den ildfulle ”brennende tønner-dagen”.

Grundig smurt

De som møter opp på denne årvisse festivalen, vil kunne beskue barn, voksne menn og kvinner som raver rundt i gatene med brennende tønner på ryggen. Hver pub i byen stiller med en tønne – slik at det er 17 stykker til sammen. Disse tønnene blir gjennom ukene før tilstelningen, smurt inn med tjære, slik at de er skikkelig gjennombløtte før avspark 5. november. En etter en settes det fyr på tønnene utenfor pubene, og når flammene slikker tilstrekkelig opp av tønnene, heises de opp på skuldrene til lokale helter, og av gårde går det. Når en tønnebærer ikke orker å bære lengre – kanskje blir det litt for hett om ørene – står det en ny helt klar til å overta og løpe videre.

Renselse

De hete taktene starter klokken 16:00 mandag, med brennende tønne-løp for små gutter. Utover ettermiddagen og kvelden overtar kvinnene og så mennene, og tønnene blir større og større og tyngre og tyngre. Til slutt veier tønnene opp til 30 kilo, så det er nok best å holde seg ute av veien for de løpende tønnebærerne.

Det sies at festlighetene har sin opprinnelse helt tilbake til 1700-tallet. Det strides rundt meningen med den brennende tønnebæringen, men den mest anerkjente forklaringen sier at det begynte som et hedensk ritual som skulle rense gatene for onde ånder.

Hold deg unna!

Festivalkomiteen regner med at om lag 15.000 mennesker vil delta på tilstelningen. 15.000 mennesker i de trange gatene i den lille byen, betyr trengsel. I en erklæring går festivalformannen ut og minner alle besøkende om at dette er en eldgammel tradisjon og en tilstelning for byens innbyggere – ikke et show som er satt i gang for tilreisende. Komiteen går ikke ut og promoterer tilstelningen, men sier tvert i mot at jo færre som kommer, jo bedre.

  • Har du likevel lyst til å ta turen – her finner du Ottery St Mary.
  • Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.