Fjordene og midnattssola er Norges beste

Du har ikke sett Norge før du har fått med deg fjordene. Det viser resultatet etter at flere tusen stemmer er avgitt i DinSides leserrangering av landets viktigste attraksjoner.

Vestlandet og Nord-Norge er vinnere i leseravstemningen på DinSide. Fem på topp i avstemningen ligger alle i vest eller nord. Østlandet faller gjennom, på tross av at landets mest besøkte turistattraksjon ligger her.

Fjordene vinner

Geirangerfjorden og Nærøyfjorden tjener på sine UNESCO-stempler. De fleste som har avgitt stemmer på hvilke fem opplevelser en nordmann bør ha fått med seg har valg seg fjordene på Vestlandet.

Geiranger topper må-se-listen. Foto: Lars Brubæk
Geiranger topper må-se-listen. Foto: Lars Brubæk Vis mer


Men tett bak ligger Nord-Norges midnattsol, fulgt av helårsvakre Lofoten og vinterens nordlys. Femteplassen kniper Preikestolen i Rogalands fjordrike.

Taperne

Norges mest besøkte turistattraksjon er i følge tall fra Innovasjon Norge, Holmenkollen i Oslo. Men den gamle skibakken er ingen nødvendighet for norgesturisten, skal vi tro resultatene av avstemningen. Holmenkollen havner helt nede på en 13. plass. To av hovedstadens andre turistflaggskip, Folkemuseet og Vikingskipene på Bygdøy faller også igjennom, og ligger fjerde sist. På listebunnen ligger Ishavskatedralen i den prospektive OL-byen Tromsø, og Eidsvollbygningen i Akershus.

Møre og Romsdal topper

I en avstemning i fjor sommer kåret DinSides lesere Møre og Romsdal som landets beste feriefylke. På de to neste plassene følger Nordland og Rogaland. På de siste plassene ligger Oslo, Akershus, Hedmark og Svalbard.