Fjonge fjelldingser

Ting å ta med på fjelltur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hold tett

image: Fjonge fjelldingserSelv om solen skinner og celciusene nekter å flytte seg ned på skalaen, er ikke forholdene like jevne i fjellet. Blir du overrasket av sur vind og klam tåke når lunsjmagen for lengst buldrer sultent gjennom t-skjorten, er en fjellduk kjekk å ha. Dette er en vindsekk som du setter deg inn i. Den er vindtett og vanntett, og hjelper deg å holde varmen. Fin også som overtrekk på kropp og ryggsekk i regnvær. Flere fjellduker kan kobles sammen til større enheter, så om flere i følget har utstyret, kan dere lage teltlignende konstruksjoner. Fjellduken produseres av Jerven i Odda, og finnes i flere varianter med større eller mindre grad av varmeisolasjon. Til sommerbruk er originaltypen det mest naturlige valget. Den finnes i fargene grønn, kamuflasje og orange.

Produkt: Fjellduken fra Jerven
Pris: 1.099 kroner

Fjellduken selges hos de fleste sportsbutikker, vi fant denne hos Torgersen Fjellsport i Villmarkshuset i Oslo.

 • Tilbake til artikkelen

 • Hold tørt

  image: Fjonge fjelldingser  Vanntett er godt for bein og hender når det er fuktig. Men det kan bli klamt på innsiden. Det skal ikke produktene fra Sealskinz bli, de skal nemlig være av pustende materiale. Høyteknologiske fibre sikrer deg mot ekstern fuktighet, samtidig som klamme hender og bein får luftet seg.

  Produkt: Sealskinz hansker og sokker
  Pris:399 kroner per par

  Sealskinz fant vi hos LadySport i Oslo, men de finnes flere steder.

 • Tilbake til artikkelen

 • Slæppoff i skogen

  image: Fjonge fjelldingser  Hengekøyen er av mange et undervurdert møbel. Den som har prøvd å slange seg i et stykke fleksibelt tekstil mellom trestammene, vil neppe mene at dette er et unødvendig bidrag til allerede kilotung oppakning. Hengekøyen er laget i nett uten knuter, og tar minimalt med plass. Vekten er 300 gram, men i utspent tilstand blir den 210 centimeter lang og takler vekt opp til 240 kilo. Bare du finner noe å henge den opp i ...

  Produkt: Hengekøye i grønt nett uten knuter
  Pris: 119 kroner

  Hengekøyen fant vi hos Torgersen Fjellsport i Villmarkshuset i Oslo.

 • Tilbake til artikkelen

 • Den som sagde ...

  image: Fjonge fjelldingser  Er vegetasjonen på leirplassen kun til bry, er en tursag tingen å putte i sekken. Det finnes flere varianter. Denne fra Frisport skrus fra hverandre, og alle delene samles til sist i et lite rør i aluminium (se nederst på bildet), som også er en del av konstruksjonen når sagen er ferdigmontert. Den veier lite, og tar veldig liten plass i sekken.

  Produkt: Sammenleggbar sag fra Frisport
  Pris: 399 kroner

  Sagen fant vi hos Torgersen Fjellsport i Villmarkshuset i Oslo.

 • Tilbake til artikkelen

 • Lærmenn

  image: Fjonge fjelldingser  Alle gutters våte drøm - nå i friske farger. Her er kniver, skrujern, boksåpnere, tenger, øljekker, syler og sager, alt i en hendig sak som er lett å putte i lommen. Leatherman er multiverktøyet som mer eller mindre har utklasset de røde militærknivene fra Sveits. Utallige varianter og farger er tilgjengelig. Den ekte merkevaren koster flesk, og vil du slippe billigere unna finnes lavprisede kopier tilgjengelig i flere butikker og på postordre/nett.

  Produkt: Leatherman
  Pris: Utgavene på bildet koster fra 759 til 959 kroner.

  Mulitverktøy som finnes i både sportsbutikker og hos jernvarehandleren. Disse er fra Torgersen Fjellsport i Villmarkshuset i Oslo.

 • Tilbake til artikkelen

 • Verktøy i luksusklassen

  image: Fjonge fjelldingser  Syns du lommekniver er harry og leatherman passer best for dataskruer og hjemmesnekkere, passer kanskje disse foldeknivene bedre for deg. Ja, de er dyre, og nei, de har verken skrujern eller vinåpner innebygd. Men de er jo pene, og er laget av ekte horn og messing.

  Vi har også slengt med et verktøy for den som sanker av skogens skatter. Kniven med rustfritt blad og børste med skaft i tre, er det ultimate lommefyll for soppsankere.

  Produkt: Foldekniv i messing og horn
  Pris: Utgavene på bildet koster 550 og 638 kroner
  Produkt: Soppkniv med børste og knivblad fra Solingen
  Pris: 230 kroner

 • Tilbake til artikkelen

 • Beskytt dråpene

  image: Fjonge fjelldingser  Hva du enn har på flasken, holder innholdets temperatur seg bedre med et etui av dykke-materialet neopren. Er flasken knuselig, beskytter det kraftige materialet mot skader. Etuiet er kanskje ikke så lett med det tykke stoffet og den kraftige glidelåsen, men det er definitivt kult å se på. Etuiet kan dessuten henges i beltet, og krølles sammen når det ikke er i bruk. Flaskebeholderen fås både i halvliterstørrelse (passer til vanlige halvlitersflasker i plast for eksempel), og vinflaskestørrelse. Fås blant annet i blått, rødt og grått.

  Produkt: Flaskeetui i neopren
  Pris: 190 kroner i halvliterformat, 230 kroner i vinformat.

  Etuiene fant vi hos Mixmaster Cookshop i Markveien i Oslo.

 • Tilbake til artikkelen

 • Stilig i stål

  image: Fjonge fjelldingser  Ståltermoser er blitt skikkelige turklassikere, og finnes i utallige varianter hos både kjøkkenutstyrsforretninger og sportsforretninger. Denne er liten, og tar en halv liter væske. Toppen trykker du inn når du skal helle ut drikkevarene, dermed bør den holde bedre på varmen enn de som må skrus opp. Denne finnes også i 0,7 og 1 liters utgaver.

  Produkt: Ståltermos, 0,5 liter
  Pris: 120 kroner (165 for 0,7 liter og 180 for 1 liter)

  Ståltermoser finner du flere steder, denne er fra Mixmaster Cookshop i Markveien i Oslo.

 • Tilbake til artikkelen

 • Vind og vær

  image: Fjonge fjelldingser  Den er blå, og den kan det meste om været. Med måleren fra Silva kan du sjekke vindstyrke, høyde over havet, barometerstilling og temperatur. Og dingsen kan henges rundt halsen i snor. En dyr sak til den med god råd, eller den som har "alt" fra før kanskje?

  Produkt: Silva Alba Windwatcher
  Pris: 1998 kroner

  Måleren fant vi hos Torgersen Fjellsport i Villmarkshuset i Oslo.

 • Tilbake til artikkelen

 • Pedo-hva???

  image: Fjonge fjelldingser  Dette er et pedometer. Det har ingenting med avvikende seksuelle tilbøyeligheter å gjøre, men er derimot en fullstendig uunnværlig skritteller. Den lille elektronisk duppeditten kan henges i beltet, typisk vinner for gadget-frikene. Og den teller altså hvor mange skritt du har tatt. Kanskje en motivasjonsfaktor det også, på turen?

  Produkt: Pedometer fra Silva
  Pris: 319 kroner

  Skrittmåleren frant vi hos Torgersen Fjellsport i Villmarkshuset i Oslo.

 • Tilbake til artikkelen

 • Heldempet assistent

  image: Fjonge fjelldingser  Vandrestaven gjør inntog også i sommerfjellet, og er faktisk til utmerket hjelp, spesielt i bratt terreng. Den ser ut som en skistav, men en moteriktige fjellvandrer tar selvsagt ikke med telemarksutstyret på hytte-til-hyttevandring i snøfrie fjell. Turstaven har annerledes tupp som griper bedre i terrenget, og dessuten håndtak i fuktabsorberende helkork. Staven er i periskopformat, dvs. at den kan trykkes sammen til mer transportvennlig format når du ikke bruker den. Mange varianter eksisterer på markedet, den på bildet blir anbefalt som en av de bedre siden den er heldempet. Det vil si at slag ikke skal forplante seg opp i arm og skulder. Prisen er deretter.

  Produkt: Vandrestav fra Komperdell, Trekking Antishock
  Pris: 899 kroner per par

  Staven fant vi hos Torgersen Fjellsport i Villmarkshuset i Oslo, men de fleste sportsforretninger fører slike vandrestaver. Og vil du ikke punge ut med hundrelapper for spesialstaver, kan solide skistaver gjøre samme nytten.

 • Tilbake til artikkelen

 • Godt skodd

  image: Fjonge fjelldingser  Du legger ikke ut på fjellvandring i de gamle militærbootsene eller joggisene fra gymmen. Fjellterrenget krever stive såler, god fuktavstøting og dessuten at du ikke blir for klam på undersåttene. Disse støvlene er velegnet for brevandring, lange turer med tung sekk og de svært så moteriktige tinderangle-turene (Ikke spør oss hva det er, bortsett fra at vi vet det er et fjongere navn på fjelltopp-turer.) Det hevder i alle fall ekspertene i sportsbutikken. Den gule er for gutta, den blå for damene.

  Produkt: Fjellstøvler, La Sportiva Makalu
  Pris: 1899 for begge typer

  De fleste sportsforretninger fører fjellstøvler i flere varianter. Støvlene på bildet er fra Torgersen Fjellsport i Villmarkshuset i Oslo.

 • Tilbake til artikkelen

 • Lett og luftig

  image: Fjonge fjelldingser  Er været godt, turen kort eller du rett og slett ikke ønsker deg tunge fjellstøvler, er dette alternativer i den andre enden av skalaen. Sandalen benytter et materiale med det velklingende navnet "spiderrubber" i sålen, og hevdes å sitte ekstremt godt til underlaget.

  Skoen er en lett tursko som minner om joggesko, og egner seg for helt korte turer i lett terreng.

  Produkt: Sandal, Teva Terra-Fi
  Pris: 899 kroner
  Produkt: Sko, Boreal
  Pris: 949 kroner

  Også slike sko finner du i flere varianter i de fleste sportsbutikker. Fottøyet kommer fra Torgersen Fjellsport i Villmarkshuset i Oslo.

 • Tilbake til artikkelen

 • Kontakt med sivilisasjonen

  image: Fjonge fjelldingser  Er ikke myggsumming, fuglekvitter og naboens snorking underholdning nok, er en radio godt selskap. Du vil sette pris på en som er lettere enn selv de letteste lommeradioer. Varianter som du henger på øret, er riktignok bare til glede for deg selv, men de er også relativt rimelige i innkjøp, så flere i reisefølget bør ha råd til å investere i samme type utstyr.

  Produkt: Lady Sport radio
  Pris: 99,50 kroner

  Radioen fant vi hos Lady Sport i Oslo, men både elektriske forretninger og Clas Ohlson har tilsvarende varianter.

 • Tilbake til artikkelen

 • Kulhetsfaktor

  image: Fjonge fjelldingser  Fjellferie er på moten igjen. Da er det viktig med de riktige detaljene, for eksempel på solbrillefronten. Selvsagt kan du klaske til med rådyre Oakleys og andre heftige sportsutgaver, men det trenger ikke koste firesifrede beløp å gi et inntrykk av kulhet i fjellheimen. Disse sportsbrillene i sort med orange glass sitter godt på grunn av gummierte brillestenger, og ser passe frekke ut uten at lommeboka får anorektisk anfall. Og billige solbriller beskytter like bra som dyre. Mer om det her.

  Produkt: Solbrille fra Prezeyes
  Pris: 199,50

  Brillene fant vi hos Lady Sport i Oslo. Billige solbriller finner du både hos lavpriskjedene for klær, hos sportsbutikker og hos bensinstasjoner.

 • Tilbake til artikkelen