Fjong til fjells

Enten du velger bygater, strandliv eller fjellferie i påsken - sannsynligheten for at du putter en solbrille eller fem i vesken/kofferten/sekken er stor. Solbrillesalget tar av på denne tiden av året, og aller hottest i år er typiske bybriller til bruk på kafé og ute på byen. Vi har sett på solbriller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Kafébriller er in i år. De finnes i både helt lyse, og mer graderte varianter. Disse er fra Target i Oslo og koster 200 kroner.
Kafébriller er in i år. De finnes i både helt lyse, og mer graderte varianter. Disse er fra Target i Oslo og koster 200 kroner. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Du er ikke skikkelig påkledd uten, og det er heldigvis også helsemessige unnskyldninger for å velge solbriller.

- Våre mest solgte solbriller er de lyse, lette, som passer til bruk på kafé og på byen, forteller ekspeditør Eli Håland hos Bella Donna.

Det er ikke bare jålete fjas å putte briller på nesen når du beveger deg ut. På kafé er du riktignok ikke utsatt for allverdens sollys, men ute i gatene, ved sjø og på fjell kan lyseksponeringen bli både sterk, ubehagelig og direkte usunn. Det er derfor all grunn til å huske beskyttelse for øynene i påskeferien.

 • Her finner du hete brilletips i alle prisklasser. Vi har funnet tidsriktige og UV-filtrerte briller i sportsbutikken, hos optikeren, i bijouteriforretningen og hos lavpriskjeden - se bildene her - priser fra 39,50 til 2.540 kroner.
 • Hva bør du velge? Gule, røde eller brune glass, speil eller ikke? Her er ekspertenes tips for brillevalget
 • UV - den store fienden

  Det er ikke bare huden som kan ta skade av solen. Øynene kan også bli skadd. UV-stråling kan føre til nedsatt følsomhet på netthinna, dårligere mørkesyn og mulig utvikling av grå stær. Under ekstreme lysforhold risikerer man snøblindhet. Barnas øyne er mer utsatt enn voksnes, så husk solbriller til de minste. Vann og snø øker farene for skade ved at de reflekterer strålene, og strålingen er sterkest når solen står høyt. Kveldssol og tidlig morgensol er ikke noe problem for øynene.

  Man må ha attitude med slike briller. Garantert å vekke oppsikt, men er tung å selge, forteller Marius Lie ved Krogh Optikk, som også stiller opp som brillemodell for anledningen.
  Man må ha attitude med slike briller. Garantert å vekke oppsikt, men er tung å selge, forteller Marius Lie ved Krogh Optikk, som også stiller opp som brillemodell for anledningen. Vis mer

  Merk deg at UV-strålingen er sterk selv på overskyete dager. Refleksjon av UV-stråling fra skyer kan gi et UV-nivå som er høyere enn klarværsnivået, og en del UV-stråling kan trenge gjennom skylaget selv om vi ikke kan se solen. Det er derfor viktig å beskytte seg mot solen selv om det er delvis skyet eller overskyet.

  Øyet beskytter seg ved at pupillene snevres inn ved sterkt lys. Når du bruker mørke briller uten UV-filter, kan faktisk skaden bli større fordi strålene ikke stoppes og pupillene er åpne. Heldigvis er det mulig å få beskyttelse av både billige og dyre solbriller. Fargen og glassenes mørkhet sier lite om beskyttelsen, du må altså forsikre deg om at UV-filteret er på plass for å vite om øynene blir beskyttet.

 • Billige og dyre briller beskytter like bra.
 • Mer om UV-stråling fra Statens Strålevern

 • UV-målinger og tips fra Norsk institutt for luftforskning
 • Andre godsaker til skituren; Duppeditter, lys og varme og smarte tekstiler
 • Kilder: Statens Strålevern, Norsk Institutt for Luftforskning. Brilletips fra Krogh Optikk, G-Sport, Bella Donna og H&M.

  Ut på tur?

  Skiferie? I vår skiguide kan du sjekke hva leserne sier om de forskjellige skianleggene i Norge – og du kan legge inn dine egne kommentarer og karakterer. I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.