Fire av ti skal jobbe i ferien

Og dette får skylden.

Ferie, men ikke helt. For fire av ti nordmenn. Foto: Colourbox.com
Ferie, men ikke helt. For fire av ti nordmenn. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

37,6 prosent av oss har planer om å jobbe i ferien. Det er 4,4 prosentpoeng flere enn i fjor, og tilsvarer 980.000 personer, skal vi basere oss på tall fra Statistisk Sentralbyrå over antall sysselsatte her i landet. Og det er en større andel menn enn kvinner som tar med arbeidet inn i fridagene. Jobbvanene avdekkes i en undersøkelse InFact har gjort for Xtra personell.

Adm. dir. Kristian Fæste i Xtra personell. Foto: Xtra personell
Adm. dir. Kristian Fæste i Xtra personell. Foto: Xtra personell Vis mer


– Menn kan lære av kvinner å legge jobben til side. Arbeidsgivere kan dessuten tilrettelegge bedre for arbeidstakerne sine, og arbeidstakere kan ta et oppgjør med sin egen holdning til å ta jobben med på ferie. De risikerer å brenne ut, sier adm. dir. Kristian Fæste i Xtra personell.

Nå SKAL du ta ferie, det er faktisk lovpålagt.

Ustabile tider gir utrygge arbeidstakere

Hva med deg?

Skal du jobbe i løpet av ferien? (Avsluttet)
Ja, jeg må nok det.(40%) 259
Nei, absolutt ikke!(39%) 252
Ja, litt så. Men bare fordi jeg vil det selv.(21%) 139
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Endrede ferievaner med større spredning på ferieperioden, er en av årsakene. Plutselig er ikke hele Norge stengt i juli lenger, og arbeidstakere som har ferie vil derfor i perioder måtte følge opp kunder og andre forbindelser som ikke har fri samtidig.

– Dette dreier seg nok også om utrygghet som følge av finanskrisen og at tempoet i arbeidslivet, og forventningene til tilgjengelighet er skyhøye. For mange er det rett og slett ikke mulig å ta ferie på «gamlemåten». Da er det tross alt bedre å ta jobben med seg enn å sitte på kontoret mens familie og venner hygger seg i solen, sier Fæste.

Halvparten tar med laptop på ferie

Dessuten er vi mer enkelt tilgjengelige enn før. Laptop, avanserte mobiltelefoner, webløsninger ... dette er med på å gjøre kontakten med arbeidsplassen enklere, og terskelen for å jobbe mye eller litt mindre i ferien blir lavere. Nesten halvparten av alle nordmenn tar med PC-en på ferie i Norge. To av ti tar den med til utlandet, viser en fersk undersøkelse utført av Norstat for Telenor.

Her er det flest arbeidsledige

Dessuten kan det være at mange bruker jobben som en unnskyldning for å slippe unna familiehyggen noen timer. I en britisk undersøkelse svarer hele 65 prosent at de synes det er mer stressende å reise på familieferie enn å være på jobben. I DinSides uhøytidlige leserundersøkelse svarer også 26 prosent at det er stressende å være på ferie med barn, og 12 prosent synes det er så ille at de helst unngår å reise på ferie med barna.

Slik unngår du prestasjonsklemma