Finnmark på tvers

Når hundekjørere fra hele verden skal til Europa for å konkurrere, melder de seg på Finnmarksløpet. Her får de testet hva de virkelig duger til.

Hundekjøring er en sport som har fått mye oppmerksomhet i Norge de senere årene, med nordmannen Robert Sørlies enorme innsats i det verdenskjente løpet Iditarod. Sørlie var første utlending som vant løpet. Europas lengste og tøffeste hundeløp kjøres på Finnmarksvidda hvert år i mars.

Tradisjonsrikt løp

Tove Sørensen er en erfaren deltaker i Finnmarksløpet. Foto: www.finnmarkslopet.no
Tove Sørensen er en erfaren deltaker i Finnmarksløpet. Foto: www.finnmarkslopet.no Vis mer

Finnmarksløpet arrangeres for 27. gang, og går av stabelen 10. mars fra Alta. For å fullføre den lengste versjonen av løpet, må du krysse Finnmark fra Alta til Kirkenes i øst, samt kjøre en annen rute tilbake igjen til Alta. Til sammen har du da lagt bak deg 1.000 kilometer med arktisk tundra og bitende
kuldegrader.

Foreløpig er det 122 påmeldte, og mange av deltakerne kommer utenlands. Dette antallet deltakere er ny rekord for Finnmarksløpet. Deltakelsen i dette løpet er viktig fordi det norske nivået holder høy internasjonal standard.

>>Les om da DinSide testet hundekjøring i Tromsø.

Tore Albrigtsen er hundekjører fra Tromsø. Han har kjørt Finnmarksløpet flere ganger, og er også en del av den ytterst ekslusive gruppen som også har kjørt Iditarod.

- Iditarod er spesielt, også med tanke på at det er veldig mye lenger. Finnmarksløpet er derimot Europas lengste og er en særdeles viktig del av vår oppkjøring mot Iditarod, sier Albrigtsen.

Tore Albrigtsen, som sammen med Tove Sørensen driver Villmarkssenteret, kjører for Tromsø trekkhundklubb. Tove Sørensen kjørte også Iditarod sammen med Albrigtsen i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Finnmarksløpet er veldig viktig for oss, og jeg har deltatt elleve ganger i dette løpet. Nå i 2007 velger Tore og jeg å stå over Iditarod, og bruker årets Finnmarksløp til å trene opp to nye hundespann som skal være med over til Alaska i 2008, forteller Sørensen.


Flere klasser

Finnmarksløpet kjøres i to klasser. En på 500 kilometer og det lengste løpet på 1.000 kilometer. I det korteste løpet kan man kun benytte seg av åtte hunder, mens man i det lengste løpet kan benytte seg av helt opp til 14 hunder. Da DinSide utforsket hundekjøringens verden fortalte Tove Sørensen at hundene alltid blir tatt godt vare på.

- Mange kan ha inntrykk at man ikke har noen følelser overfor dyrene som trekker sledene. At de bare er maskiner. Det er helt feil! Her verdsettes hundenes innsats nesten høyere enn førerens, og hundenes helse går foran alt, forteller hun.

Hennes senter har i underkant av 200 hunder.

Det er Alta trekkhundklubb som organiserer løpet, og i alt sysselsetter Finnmarksløpet 300 friville som hjelper til med alt fra organisering til vakthold.