Finnes i 43.000 flyseter

Airbag på fly kommer som følge av nye sikkerhetsregler.

Med airbag i beltet, kan flypassasjeren beskyttes bedre i moderate ulykker. Foto: AmSafe
Med airbag i beltet, kan flypassasjeren beskyttes bedre i moderate ulykker. Foto: AmSafe Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede så langt tilbake som i 2003 skrev vi om oppfinnelsen som gir flypassasjerene airbag-beskyttelse. Den gang skulle Virgin Atlantic ha tatt det i bruk i enkelte seter.

Likevel har vel de færreste av oss sett en airbag som sikkerhet i setebeltet på flyet. Og av mange er konseptet sett på som relativt poengløs, da man har lett for å tenke at fly faller ned, ingen overlever.

Men dette stemmer ikke med virkeligheten. For mange ulykker med fly, også nylige ulykker, viser at passasjerene kan gå uskadd fra borde om de har vært skikkelig beskyttet. Det gjelder for eksempel krasjlandingen på Hudson River ved New York og også ulykker der flyet kjører av rullebanen.

Her er rådene som kan redde liv om flyet kommer ut for en ulykke

Nye standarder

Nye sikkerhetsstandarder i USA blir i følge Federal Aviation Administration (FAA) innført i løpet av oktober i år, etter en innfasingsperiode på hele 21 år. Kort forklart sier reglene at man i nye seter må beskytte passasjerene mot krasj med styrke på inntil 16 ganger tyngdekraften (tilsvarende bilkrasj front-mot-front i moderat hastighet).

Slik ser beltet ut. En litt stiv og tykk kladd på midten er det som utseendemessig skiller dette fra et ordinært flysetebelte. Foto: Produsenten
Slik ser beltet ut. En litt stiv og tykk kladd på midten er det som utseendemessig skiller dette fra et ordinært flysetebelte. Foto: Produsenten Vis mer


Selskapet AmSafe produserer airbag-systemer som ligger i setebeltene, og kan monteres i eksisterende fly. Med slike på plass skal flyselskapene kunne møte disse sikkerhetsstandardene, som har vært vanskelige å løse på enkelte sitteplasser og ved enkelte setekonfigurasjoner.

- Setebeltet ser ut nesten som et standard sikkerhetsbelte på fly, sier John Hickey ved FAA til nettavisen NPR.org.

Ut fra bildene vi har sett, er vi nok ikke helt enig i dette, men vi vil mye heller ha helt hode enn et tynt belte.

Se selskapets egen demonstrasjon av hvordan beltet virker

I juni i år meldte AmSafe at beltene ble installert på 43.000 flyseter i 9.000 kommersielle rutefly rundt om i verden.

Undersøkelse viser at du sitter tryggest i midtgangen

Flere tiltak

Airbag-beltene er bare ett av flere tiltak, og disse tas først og fremst i bruk i få seter i hvert fly, gjerne seter som står rett foran skillevegger.

Andre tiltak flyselskapene tar i bruk er fyldigere seterygger i turistklasse. Disse demper støt passasjerene får ved bråstopp.

Seter i deler av flyet med god avstand mellom sitteplassene er allerede trygge nok, da passasjeren ikke har noe foran seg å slå hodet i.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer