Finner ikke billigbillettene med SAS lavpriskalender

En leser prøvde i fem døgn. SAS forklarer hvorfor.

 Foto: Faksimile fra SAS.no
Foto: Faksimile fra SAS.noVis mer

I januar skrev DinSide om at SAS endelig hadde fått lavpriskalender. Vi testet den, og kunne konstatere at den fungerte fint.

Men i det siste har vi fått en del e-poster fra lesere som på langt nær er fornøyde med lavpriskalenderen til SAS.

Geir Kottum forteller at han i løpet av fem dager forsøkte å finne billigbillettene mellom Trondheim og Stockholm som SAS lavpriskalender lovte skulle koste litt over 500 kroner hver vei.

Han kontaktet SAS for å få en forklaring på hvorfor prisene hoppet opp med rundt 50 prosent da han kom inn i selve bestillingssystemet. Det kom ingen klare svar.

- For meg virker det som at lavpriskalenderen er systematisk feil og at dette ikke retter seg i løpet av tidsrommet jeg har prøvd. Lavpriskalenderen må jo være beregnet for å gjøre det lettere å finne billige billetter – ikke omvendt, skriver Geir Kottum i e-posten til DinSide.

Vi ringer SAS for å få en forklaring.

Oppdateres én gang i døgnet

- Lavpriskalenderen som ligger i front presenterer ikke live-priser. Den oppdateres med jevne mellomrom. Dette kan føre til at når du klikker videre, er prisene blitt høyere, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Under lavpriskalenderen står det når prisene sist ble oppdaterte. Da DinSide gikk inn og sjekket, sto det at kalenderen var oppdatert i går kveld, og at prisene kan endres pga. bestillingstidspunktet. Men DinSide-leser Geir Kottum hadde altså forsøkt i fem dager på rad, og fikk aldri opp de lave prisene lavpriskalenderen lokket med.

Du har 224 direkteruter å velge mellom - se oversikt her

DinSide gjør noen forsøk på å finne billige billetter gjennom lavpriskalenderen torsdag morgen. Kalenderen skal være sist oppdatert onsdag kveld.

Ifølge lavpriskalenderen skal en billett fra Oslo til London koste 661 kr en vei, og 847 kr på returen, med avreise i juni. Disse billettene finner vi til oppgitt pris når vi kommer inn i bookingsystemet.

Vi prøver igjen, på en billett fra Oslo til Nice i juni. Lavpriskalenderen oppgir at det skal koste 861 kr på utreise, og 914 kr på hjemreise. Disse finner vi også til oppgitt pris.

Vi prøver igjen, på en billett fra Bergen til København i mai. Lavpriskalenderen oppgir at det skal koste 411 kr på utreise, og 453 kr på hjemreise. Men rimeligste pris på utreise er 1380 kr. Hjemreisen finner vi imidlertid til lavpriskalenderens 453 kr.

Vi gjør ytterligere noen forsøk, og finner billettene til lavpriskalenderens annonserte pris. Men, vi sjekket også onsdag ettermiddag, og da var det veldig vanskelig å finne de annonserte billigbillettene. Siden lavpriskalenderen bare oppdateres om kvelden, må stalltipset dermed være å sjekke for billettpriser på kvelden eller morgenen.

Du kan også gå glipp av de billigste billettene

Likevel, burde det ikke være slik at lavpriskalenderen alltid er oppdatert?

- Det er det mange som synes er merkelig at ikke kalenderen kan vise de reelle prisene. Norwegian har en lavpriskalender der man veldig lett finner prisene som står oppgitt?

- Jeg forstår det, men vi vil gjerne føre folk inn i det vanlige bookingsystemet, sier Johansen.

Han forteller at på grunn av stor pågang vurderer SAS å begynne å oppdatere lavpriskalenderen flere ganger i døgnet.

- Man kan også oppleve å få lavere pris enn det oversiktskalenderen viser, som følge av at flere billigere billetter har blitt gjort tilgjengelige etter siste oppdatering. Det er et minimum av antall seter som skal til for at de synes i kalenderen. Det betyr at enkeltseter kan være tilgjengelige til en rimeligere penge enn det kalenderen viser, sier Johansen.

Ryanair øker bagasjeavgiften i sommer