Finn din greske øy

Finn din greske øy i sommer… Vi guider deg på veien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Typisk gresk: Hvitkalkede bygninger med kontraster i kraftige pasteller. Her fra Rhodos. Foto: Karoline Brubæk
Typisk gresk: Hvitkalkede bygninger med kontraster i kraftige pasteller. Her fra Rhodos. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Klart vann, hvit sand, salt sjø...
Foto: Tore Magne Skar
Klart vann, hvit sand, salt sjø...
Foto: Tore Magne Skar Vis mer

Greske øyer, det er flust av dem, og de representerer feriedrømmen for mange. Du kan velge mellom mer enn 100 bebodde øyer av de omkring 3.000 som samlet utgjør den greske øyverdenen. Valgets kvaler kan derfor ofte bli umulig. Vi våger oss likevel på å gi deg en liten guide basert på hva du ønsker å få ut av ferien. Vi har plukket ut paradisøyene for solslikkeren, fotografen, den festglade…

11140>For den festglade

Det er ikke til å komme forbi: Mange reiser til Middelhavet for å feste vilt og hemningsløst. Dette gjelder også Hellas, og da særlig noen av øyene. Vi kunne nevnt Rhodos med sin overturistifiserte Rhodos By og krampelivlige Faliraki. Eller vi kunne trukket frem norske ungdommers charterfavoritt gjennom mange år, Kos.

Vi har i stedet valgt ut tre litt mindre øyer der det meste dreier seg om fest og action, og der ungdom fra hele verden samles hver sommer for å flippe ut. Tre øyer som stadig sammenlignes med Middelhavets partyøy nummer én, Ibiza, men som er langt billigere å besøke. Vi snakker om Ios, Paros og Skiathos.

Vil du heller oppsøke et mer sofistikert og internasjonalt miljø? Da bør du velge deg Mykonos, langt dyrere og med et annet klientell.

11149>Sol, bad, strandliv og atter strandliv

Er du på jakt etter sol og varme trenger du ikke lete lenge i dette øyriket. Men er det spektakulære strender du vil ha er nok Hellas stort sett feil adresse. De fleste greske øyer har riktignok rikelig med strender. Men de færreste av dem er kjent for strender av typen "vanvittig", "uforlignelig" eller "fantastisk". Det dreier seg mer om intime klippestrender, krystallklare laguner og smaragdgrønt vann. Og dette vil for de fleste være vel så attraktivt som de lange, velorganiserte sandhaugene du finner ellers i det store landet Syden.

Flere av de "festligste" øyene kan også by på flott strandliv. For eksempel Skiathos med sine 60 strender. Men vi har funnet frem til andre øyer som kan dekke både sol- og badebehovet til de fleste som hungrer etter varmt, salt vann, klare bølger og gylden sand, og som ikke nødvendigvis kun er for de unge og livlige. Vi velger oss Naxos, Chios og Folegandros.

11154>Spesielle naturopplevelser

Greske øyer er kjente for å være steinete, tørre og brunsvidde. Det er i hvert fall den forestillingen mange sitter med. Og selvsagt er de det - i alle fall mange av dem. Spesielt i Kykladene og spesielt i juli og august når været er på det tørreste og solen på det varmeste. Men de vakre naturopplevelsene finner du likevel.

Lengter du for eksempel etter det grønne og frodige er både Korfu og Sporadene gode valg. Vil du oppleve helt spesielle naturfenomener finnes de også. Vi har sett nærmere på Zakynthos, Milos og Kreta. Tre øyer som kan by på uforlignelige naturopplevelser.

11161>Severdig!

Firkantede hus, hvite vegger, trange gater... her fra Skyros.
Foto: Tore Magne Skar
Firkantede hus, hvite vegger, trange gater... her fra Skyros.
Foto: Tore Magne Skar Vis mer

Mest fotografert - eldst - flottest - mest typisk. Tenker du på greske øyer har du nok noen ganske særpregede bilder i hodet. Firkantede hvite hus med blå eller grønne dører, hvitkalkede kirker med fargede kupler, klostre som ligger høyt oppe i bergene og høye klipper som stuper i havet.

Vi viser vei til velkjente og mindre kjente severdigheter på Rhodos, Santorini, og Karphatos.

11169>Bortgjemte perler

Det er ikke til å komme forbi: Svært mange reisende har lagt sin elsk på de greske øyene. Drømmer du om alenestrender, nusselige små tavernaer og stille dager, er det ikke gitt at du finner det overalt.

Men det er likevel fortsatt mulig å finne frem til de spesielle stedene ved å gå ut av turiststrømmen og de oppgåtte løypene. Vi avslører Koufonissi, Amorgos og Skyros.

Billig reise til Hellas?

Sjekk vår oppdaterte restplassoversikt for markedets billigste reiser. Har du lyst til å se hva andre lesere mener om ditt reisemål? Ta en titt i Din reiseguide

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!