Finn din Alpe-favoritt

Vi hjelper deg å finn frem blant hundrevis av skisteder på Europas tak.

Chamonix er verdenskjent, både som skifavoritt og for de mange livlige after-skistedene.
Chamonix er verdenskjent, både som skifavoritt og for de mange livlige after-skistedene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire store skinasjoner byr på til sammen tusenvis av små og store skisteder, på toppen av Europa. Aller mest å velge i finner du i Østerrike, og hit reiser gjerne tyskerne også. Flere av de heteste stedene finner du i Frankrike, Italia og Sveits. Her finner du vår oversikt over:


Blir Alpene for langt unna, kan du sjekke våre heteste tips for en skiferie i den norske fjellheimen.

Lederhosen og landsbyidyll

Østerrike har mye å by på, men skistedene ligger ikke så høyt som i for eksempel Frankrike. Det er dermed litt større usikkerhet knyttet til snøforholdene her. Imidlertid satser denne store alpinnasjonen sterkt på sine skianlegg, med snøkanoner og større heiser.

- Her finner du Alpenes mest svingende after-ski, forteller Andreas Rødven, generalsekretær i Norske skiheisers forening og ivrig alpeskier til DinSide.

Østerrikernes skisteder ligger i tilknytning til opprinnelige landsbyer, og kan by på hyggelig arkitektur og folkloristiske tradisjoner. Hoteller og andre bosteder ligger gjerne nede i dalene, og du må som regel regne med å ta transport opp i skianlegget. Regn med at det kryr av tyske skiturister.

Kostbar orden

Litt flåsete kan man si at Sveits er en litt dyrere utgave av Østerrike. Her råder en ryddig orden, og du kan regne med god service. Men du kan altså også regne med at det er noe dyrere her enn i nabolandet. Aller mest populært for nordmenn i Sveits, er nok Verbier.

Høyt oppe med gastronomisk vri

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Frankrike kan skryte av noen av de aller høyeste og største anleggene i Alpene. Her bor du i "skilandsbyer" bygget spesielt for skianleggene, høyt oppe i fjellene. Du kan altså regne med både "ski-in" og "ski-out". Frankrike er hjemlandet for noen av verdens aller heteste skisteder, som skibomsens ypperste favoritt, Chamonix. Du kan også regne med å spise godt i gourmetkjøkkenets hjemland. De færreste av franske skisteder kan kalles vakre, selv om omgivelsene er spektakulære. De fleste er bygget fra grunnen, i betong og uten en samlende stil som du finner for eksempel i Østerrike. Det er nok heller ikke hit du reiser for å finne de heteste after-ski-mulighetene.

Overraskende spaghetti

Italienske skisteder har i mange år slitt med det ryktet om elendige heiser og dårlig kvalitet. Dette er imidlertid ikke lenger tilfelle. I alle fall ikke for steder i Syd-Tyrol, forteller Andreas Rødven.

- Her finner du store, flotte og moderne heissystemer i vakre fjell, hevder Rødven.

Italienerne satser også på utbygging av flere snøkanon-anlegg for å sikre lengre sesong. For deg som frykter språkvansker; i Syd-Tyrol snakker de fleste både italiensk og tysk.

Hva med Tyskland?

Her er det plenty med steder for skihopp, langrenn, skøyter … Men Tyskland er ikke i samme grad et alpinland. Det demonstrerer tyskerne tydelig ved å være Østerrikes viktigste marked for skiturisme. Vi har derfor valgt å ikke ta med noen av de tyske skistedene i denne oversikten.

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev. Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!