Finn den billigste flybilletten

De siste seks ukene har vi testet reisebyråer, flyselskaper og nettbyråer for å finne ut hvem som har de billigste flybillettene. Her er konklusjonen.

Nettbyråene skryter av at lavere administrasjonskostnader gjør at de kan senke billettprisene. Reisebyråene skryter av at de har konsulenter med kompetanse til å hjelpe kundene fram til de rimeligste billettene. Flyselskapene, på sin side, burde jo alltid være billigst. Hvis du finner rett selskap da. Ideelt sett burde alle reisebyråer ha tilgang til de samme prisene. Vi overrasker vel ingen når vi kan avsløre at slik er det ikke.

Velg rett spar tusener

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Velger du riktig utsalgssted er det tusenvis av kroner å spare. Gjennom de seks testomgangene registrerte vi prisforskjeller fra 994 kroner opp til 9.000.

Her kan du se de ulike utsalgsstedene rangert etter poeng. Poengene er gitt etter plasseringen på prislisten, jo dyrere billett jo høyere poengsum. Vi har også sortert utsalgstedene etter gjennomsnittlig pris. Lurer du på hvor i all verden skal du begynne i prisjungelen? Les vår konklusjon her.

Prisforskjellen mellom billigst og dyrest for en toukerstur til Thailand kom på 4.503 kroner. Merkelig mye, med tanke på at begge billettene var ”billigste alternativ” med SAS. Via Flyspesialisten beklaget senere det dyre tilbudet, og bekreftet at de også kunne matche den lave SAS-prisen.

Slik foretok vi testen

Over de siste seks ukene har vi testet prisene på seks ulike reiser. Samtlige byråer og flyselskaper fikk i oppgave å lete fram billigste alternativ på spesifiserte datoer. Forutsetningene er ukompliserte: Vi ber om prisen på den billigste tilgjengelig flybilletten for én person. Etter lesernes ønsker ble følgende destinasjoner valgt ut: Thailand, Praha, New York, London, Barcelona og Roma.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettbyråer billigst

Det er nettbyråene som topper billig-listen. Nå skal det sies at av de 13 reisebyråene vi har testet er åtte nettbasert, mens bare fem er såkalte tradisjonelle. Likevel, rangerer vi dem etter plassering, er tendensen klar. Nettbyråene dominerer toppen, og inntar de fire av de fem øverste plassene. Reisebyråene, derimot, kaprer fire av de fem laveste plasseringene. Best ut kommer Gotogate.no og Wideroe.no. Helt på bunnen finner vi Via Flyspesialisten og Prisma.no.

Ser vi på gjennomsnittlig pris fra de seks reisene bekreftes tendensen. Reisefeber.no topper, og vi må ned på en fjerdeplass før vi finner første reisebyrået, Kilroy Travels, med sine ungdomspriser. På bunnen finner vi igjen Via Flyspesialisten, med Bennett BTI som nærmeste nabo. Oversikten gir også noen merkelige utslag. Gotogate.no, som topper poenglisten, ligger nest sist hva angår snittpris. Det skyldes først og fremst at byrået leverte en skyhøy pris fra Oslo til Praha.

”Teknikken” avgjør

Daglig leder i Reisefeber.no, Kristin Sætevik.
Daglig leder i Reisefeber.no, Kristin Sætevik. Vis mer

Daglig leder i nettbyrået Reisefeber.no, Kristin Sætevik, tror at det ofte er tilfeldigheter som avgjør hvem som kan by på den billigste billetten.

- Vi opererer stort sett med de samme prisene, så til syvende og sist er der teknikken som avgjør. For oss er det ikke noe mål i seg selv å være billigst. Fordelen ved å bestille reiser over Internett er at det skal være enkelt, og tilgjengelig til en hver tid.

Sætevik innrømmer at nettbyråene fortsatt har mye å gå på når det gjelder utvikling av brukervennlige løsninger. Per i dag er det en utbredt oppfatning at bestillingsrutinene og funksjonaliteten på nettbyråene er for vrien for uerfarne nettbrukere.

Daglig leder i Via Ferieverden, Karin Arnesen, tror også svingningene i tilbudene er mer tilfeldige enn representative.

- Jeg må si jeg er overrasket, og jeg tror nok vi har vært litt uheldige her. Generelt tror jeg ikke at nettreisebyråene har verken tilgang til bedre priser, eller anledning til å senke prisene noe særlig lavere enn resten av markedet. Jeg tror det er lurt for kunden å sjekke begge steder, både hos reisebyråer og på nett, sier Arnesen.

Dessverre, ingen ledige plasser

Ikke alle byråene klarte å levere priser på samtlige destinasjoner. Flyselskapene skal selvfølgelig være unnskyldt. Av de tretten reisebyråene som ble testet feilet to nettbyråer, Prisma.no og Travelbakery.no, ved to anledninger. Mrjet.no og Kilroy Travels klarte også kun å levere fem av seks mulige priser. I rangeringen etter gjennomsnittlig pris har vi kompensert for dette ved å sette inn snittprisen på destinasjonen.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.