Finn de billigste reisene!

Lei av at de aller beste tilbudene kun dukker opp når du ikke trenger dem? Å finne frem til den beste prisen er ikke så enkelt som du tror. Vi har sett nærmere på tilbudsjungelen!

Paradis! Langt unna eller overkommelig? Alt avhenger av prisen og <i>deg</i>!
Paradis! Langt unna eller overkommelig? Alt avhenger av prisen og deg! Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke så lett – først skal du ta ut ferie, så skal du plukke ut et spennende reisemål, og så, endelig, skal fly og hotell bestilles. Helst til en god pris. I en perfekt verden trenger du bare ta en telefon eller besøke ett nettsted, dessverre er virkeligheten frustrerende annerledes. Hvordan kan du være sikker på at du har funnet fram til det beste tilbudet? Start med å følg disse rådene.

Orienter deg godt!

Slitsomt men lønnsomt! Ikke tro at det første tilbudet du finner er det beste. Selv om reisebyrået lover at de har full oversikt, eller knappen du klikker på lover ’finn beste pris’ - det er bare ikke så enkelt. Begynn med å søke deg gjennom reisebyråene som ligger på nett. Vi har plukket ut de aller beste i denne artikkelen.

Finner du ikke det du leter etter på nett bør du ikke nøle med å ringe et reisebyrå eller direkte til flyselskapene. De aller fleste reisebyråene er knyttet opp til det samme reservasjonssystemet (Amadeus) du akkurat har kjempet med på nettet, men har helt andre muligheter og god erfaring med å bruke den effektivt. I tillegg har som regel reisebyråene kjennskap til ditt reisemål og svært ofte også til spesielle markedstilbud. Det forekommer stadig oftere at store kjeder som Bennett, Via, Ebookers eller Mr. Jet forhandler seg fram til egne priser med flyselskapene.

Ikke glem at ved lengre reiser kan det lønne seg å kjøpe billetten i utlandet. London er velkjent som stedet der du finner billige billetter, og med en returbillett fra Oslo til under 2.000 kroner kan du kjapt spare inn noen tusenlapper her. Sjekk nettstedene Travelocity.com eller Lastminute.com.

Vær tidlig ute, betal sent!

Timing er viktig! Hvis ikke du har tenkt deg til Syden, og er fleksibel i forhold til reisemål og tidsrom gjelder det å være så tidlig ute som mulig. Med mindre et flyselskap bestemmer seg for å kjøre en priskampanje rettet mot ditt reisemål er det ytterst sjelden at prisen på en og samme billett vil falle fram mot avreisedatoen. Venter du for lenge risikerer du heller at de rimelige avgangene blir fulle og at du må ta til takke med dyrere billetter, eller i verste fall ikke får mulighet til å reise dit du vil i det hele tatt.

En måte å gardere seg mot fremtidige prisfall er å reservere en plass uten å betale for den. En standardbillett på et rutefly skal ikke måtte utstedes tidligere enn to uker før avreise. Du kan dermed bestille, reservere og se an markedet samtidig som du er garantert en plass på et passende fly. Ved spesialpriser derimot krever ofte flyselskapene at billetten skal være betalt og tatt ut senest tre dager etter bestilling.

Når reiser du?

La oss holde oss til dette med timing. Som med alt annet styres reisemarkedet av tilbud og etterspørsel. Tar du ut ferie midt i juli måned bør du være klar over at du konkurrerer med en gruppe av en helt annen størrelse enn hvis du for eksempel velger å reise i oktober. Fellesferier og høytider er dårlige jakttider for kuppsultne reiseentusiaster. Vær også oppmerksom på at resten av verden ikke nødvendigvis følger vårt ferieskjema. Satser du på å finne en billig billett fra Australia er for eksempel januar er svært dårlig måned, når samtlige australiere er på jakt etter feriemuligheter.

Hvilken ukedag du velger kan også gjøre en forskjell. Hvis mulig bør du unngå businessrushet på mandager og fredager. Flyr du på tirsdager, onsdager eller torsdager, gjerne midt på dagen, blir det langt lettere å få tilgang til de billigste billettene. I tillegg har du større sjanse for å få god beinplass og ledige seter ved siden av deg. De aller fleste billigbillettene krever også at du er borte natten mellom lørdag og søndag, samt at reisen varer mer enn syv dager. Les mer om kriterier for billigbilletter i denne artikkelen.

Rabatter, noe for deg?

Essaouira. Marokko er et populært reisemål, satser du på en charterreise i vinterhalvåret kan du få en svært billig ferie.
Essaouira. Marokko er et populært reisemål, satser du på en charterreise i vinterhalvåret kan du få en svært billig ferie. Vis mer

Skal du fly innenlands kan du spare en hel del. Ungdom under 25 år reiser til spesialpriser, familier får reduserte billetter og barn til halv pris, pensjonister får også godt rabatterte billetter. Skal du til utlandet derimot er det ikke så mye å hente. Med studentbevis kan du inntil fylte 33 år bestille reisen gjennom Kilroy og STA, reisebyråer som har spesialisert seg på studentreiser. Da kan du få billige reiser og likevel ha fleksible betingelser. Mot mindre gebyrer kan du for eksempel endre reisedatoer og avbestille billetter underveis.

Internett vs. reisebyrået

Hva velger du? Det er ennå ikke er store penger å spare ved bestilling av reiser over nett, det innrømmer da også nettstedene med fokus på salg av reiser. Til gjengjeld får du muligheten til å sjekke priser og gjøre bestillinger når det passer deg.

- Når du gjør bestillinger over Internett har du den fordelen at du kan gjøre det når det passer deg, i ro og mak i hjemmet og til alle døgnets tider. I tillegg er vi langt mer fleksible, du slipper for eksempel å betale gebyrer og du kan gjøre endringer på bestillingen din helt til billetten er utstedt, sier Pål Hansen, daglig leder i Mr. Jet som spesialiserer seg på salg av reiser over nett.

De tradisjonelle reisebyråene lar seg ikke skremme av nettverdenen.

- Vi merker ikke så mye av konkurransen fra nettet, den responsen vi har fått er at kundene opplever det som vanskelig og lite brukervennlig. Hos oss slipper du med en telefon, vi er nøytrale og sitter med oversikt over hele markedet. I tillegg kan vi ordne med alt fra hotell, togbilletter, leie av bil og så videre, sier Ninni Flaaten, seniorkonsulent i reisebyrået Via Flyspesialisten.

Restplasser – aller billigst, aller sist

Hva er egentlig alt dette maset om restplasser? Restplasser er charteroperatørenes siste forsøk på å selge seg tomme før avreisen. Du ser dem avertert i avisene og etter hvert har det dukket opp flere gode oversikter over tilgjengelige restplasser på nett. 699 kroner for en uke i Tyrkia med hotell? Slike tilbud dukker faktisk opp med jevne mellomrom. Men du kan ikke velge avreisedato selv, og du må kaste deg på når muligheten er til stede. Er du av den fleksible typen som kan presse inn en ukes ferie på kort varsel er dette himmelen – i alle fall i lavsesongen.

Selv om det ikke frister å feriere på charterdominerte turistsentra blir ofte pakkeprisen på en restplass så lav at den lett danker ut prisen på rutefly. Hotellet kan du la stå, bare husk å møt opp på flyplassen for hjemreisen. DinSide har en oppdatert restplasstjeneste hvor du finner markedets aller beste tilbud.

Hvor reiser du?

En ting er å kunne spare inn noen lapper på flyreisen, men med mindre du har et hett brennende ønske om å se steder som New York, Paris og Roma bør du tenke over kostnadsnivået på selve reisemålet. Tyrkia, Bulgaria og Marokko er nærliggende reisemål hvor du kan leve for en slikk og ingenting. Ta en titt på denne artikkelen for flere tips om hvor du feriere billigst. Les mer om budsjettreising i artikkelserien Reis Billig!.