Finn de beste restaurantene

Lei av å spise seig mat på trøtte kjederestauranter? Slik leter du deg frem til juvélene i matverdenen.

Sist gang jeg besøkte Roma spiste jeg på en restaurant som heter Piccola Roma. Jeg begynte med en fantastisk buffet av antipasto; artisjokkhjerter, italienske pølser, bakte tomater og oliven. Hovedretten ble Risotto Pescadore, brennende het med skalldyr og fisk, og til dessert – et fat med frisk frukt. Jeg tror til og med at jeg husker hvilken vin jeg valgte, det var i hvert fall en Frascati.

Lær hvordan du kan lete deg frem til de ordentlige godbitene. Vis mer

Det er enkelt å huske de gode måltidene. Ofte langt lettere enn museumsbesøk, teaterstykker og andre severdigheter. Vi spurte ekspertene på Gastronomisk Institutt hvordan kokkene velger spisested når de er på reisefot.

- For kokker er det gjerne litt enklere å finne frem til de beste restaurantene, vi er jo kjent med bransjen og vet hva vi skal se etter. For det meste går det på helheten av meny, pris og hvordan lokalet ser ut, forteller matfaglig konsulent Thomas B. Nilsen. Kokk eller ikke, her er rådene som hjelper både mage og gane på rett vei.

1: Farlig mat og dårlige spisesteder

Første råd er å styre klar av restauranter som ser tvilsomme ut. Ta en titt på menyen og prisene, samt hvilke råvarer som brukes. Ser det ut som restauranten har ambisjoner utover å tjene lette penger? Se også an interiør og gjerne servitører, kelnere og kokker. Et klassisk tips er å sjekke toalettet, standarden her er neppe bedre enn hygienen til de som bruker det oftest.

En ting er å styre klar av mistenkelige restauranter, men er du usikker bør du også tenke litt på hva du bestiller. Gastronomisk Institutt har følgende råd:

  • Kylling skal være gjennomstekt, er kjøttet rosa i midten kan det være fare for salmonellabakterier.
  • Salater som er dårlig vasket eller lagret for lenge kan lede til mageonde og diaré.
  • Melkeprodukter bør du også være varsom med, melk som er upasteurisert eller har stått for lenge kan være en bakteriebombe av de sjeldne.
Og er du redd du kan ha blitt utsatt for fremmede bakterier? Drikk sprit! Brennevin er i følge Nilsen effektiv i å ta kverken på uønsket bakterieflora.

2: Følg den riktige strømmen

Et sikkert kjennetegn på en god restaurant, er at den er populær, og da helst blant lokalbefolkningen. Strømmer folk til, er det som regel en god grunn til dette. Det motsatte gjelder for spisestedene med mistenkelig mange ledige bord. Hvis restauranten er godt besøkt, har den i tillegg høy omsetning av matvarer. Risikoen for å bli servert gammel, bedervet mat er dermed liten. Det samme rådet kan med hell tas i bruk når du skal velge retter fra menyen. Følger du strømmen og bestiller populære retter, er sjansen større for at du får mat laget av ferske og sunne råvarer.

3: Spør om råd

Stilfullt og smakfullt. Bar & Restaurant i Oslo. Vis mer

Få kjenner et sted så godt som de som bor der. Spør etter veien, spør etter severdigheter og, ikke minst, spør etter de gode spisestedene. Taktikken fungerer som regel bra, men vær på vakt når hotellverten har visittkort fra kun én restaurant liggende i resepsjonen. Yrkesgrupper som hotelleiere, taxisjåfører og turistguider, er glimrende redskaper for restauranter på desperat jakt etter kunder.

4: Bruk guidebøker

Lei av å rote i blinde? Det finnes et utall reisehåndbøker som dekker alle tenkelige og utenkelig reisemål. Selv om layout og fokus kan variere fra bok til bok, har de aller fleste inkludert anbefalinger til restauranter og spisesteder. Lonely Planet deler inn restaurantene i billig, middels og dyr, mens Gyldendals Reiseguider (Eyewitness) sorterer geografisk. Hvis du ikke stoler på tradisjonelle reiseguider, kan du forsøke deg på de som kun fokuserer på mat. Gastronomisk Institutt anbefaler Michelin, Gaulte Millau og Eurotouque.

5: Bruk Internett

På Internett finnes et vell av informasjon, også om restauranter. Problemet blir selvsagt hvor du bør lete? De fleste større avisene har som regel anmeldelser av restauranter, og har i flere land blitt flinke til å legge disse ut på nett. Ellers finnes det nettsider som spesialiserer seg på uteliv og attraksjoner i enkelte byer. Timeout.com lar deg sortere restaurantene etter pris, kjøkken eller beliggenhet i byer som Roma, London, Barcelona, New York og Sydney. Citysearch.com har et liknende tilbud, her finner du også egne sider for Stockholm, Reykjavik og København. Norske byer er best representert gjennom lokalavisene. Er du på jakt etter gode spisesteder i hovedstaden kan du ta en titt på DinSides liste over Oslos beste restauranter.

Billig reise?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste feriereisene som er tilgjengelige. Er du i tvil om hvor reisen bør gå, kan du sjekke andre lesere sine vurderinger og reisebrev i Din Reiseguide. Nå kan du også sjekke om flyet ditt går som det skal. Fly i rute oppdateres kontinuerlig og gir en full oversikt over innlandstrafikken fra SAS, Braathens og Widerøe.