Fingeren som ID-kort på Gardermoen

Vis fingeren ved innsjekk og slipp unna legitimasjonskravet ved ombordstigning.

Publisert
Sist oppdatert

Fra i dag kan reisende med SAS fra Gardermoen benytte seg av fingeravtrykk-identifikasjon ved innsjekk av bagasje og ombordstigning. SAS har satt opp og tatt i bruk dette systemet på de øvrige norske flyplassene som selskapet flyr fra, og med Gardermoen som sistemann ute, er dette systemet nå oppe og går på 17 norske flyplasser.

<strong>Innsjekk av bagasje ved hjelp av biometri:</strong> Slik ser det ut. Foto: SAS
Innsjekk av bagasje ved hjelp av biometri: Slik ser det ut. Foto: SAS Vis mer


Vil du vise fingeren?

Vil du benytte deg av biometri-innsjekk eller den gamle måten? (Avsluttet)
Endelig mulig, jeg viser gjerne fingeren(71%)
Skeptisk, jeg holder meg til gammelmåten(24%)
Vet ikke(5%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Vi hadde en test av dette på flyplassen i Molde i hele sommer. Dette gikk veldig fint, så da begynte vi med å sette det opp på de andre flyplassene, sier informasjonssjef i SAS, Thomas Midteide.

Bakgrunnen for at selskapet innfører fingeravtrykk som id, er at myndighetene har pålagt selskapene å sjekke at det er samme person som går om bord på flyet, som den som sjekket inn bagasjen. En spesiell maskin tar bilde av fingeren din når du leverer bagasjen, og sammenlikner dette avtrykket med bildet som tas når du skal om bord på flyet. Bildene lagres ikke, men slettes etter at reisen er avsluttet, ifølge SAS.

Benytter du deg av biometri-innsjek, slipper du å lete etter legitimasjon ved ombordstigning, sammen med alle andre som skal om bord. Du går inn gjennom en egen sluse og slipper å stå i kø for å vise legitimasjonen i skranken.

- Dette vil gå raskere for de som benytter seg av det, sier Thomas Midteide i SAS.

SAS planlegger å få fingeravtrykkleser på innsjekkingsautomatene, men foreløpig må du altså frem med fingeren ved bagasjeinnsjekk.

Norwegian klare, men vurderer

Norwegian har nå fått satt inn nye innsjekkingsautomater på alle flyplassene som de flyr på i Norge. Der er det lagt inn for biometri og det er klart til å iverksette.

- Vi har iverksatt et prosjekt hvor vi utreder hvordan vi faktisk skal løse det, hvor effektivt det er for kunden og ikke minst de helsemessige spørsmålene ved å iverksette det, sier informasjonssjef i Norwegian, Anne Grete Ellingsen.

De helsemessige spørsmålene dreier seg om eventuelle smitteproblemer som kan oppstå ved å benytte denne type apparater.

- Det blir jo veldig mange som skal berøre denne maskinen, så hvor ofte må man rengjøre den for å unngå smitte, og må det kanskje desinfiseres mellom hver gang, og hva medfører i så fall dette? Dette er spørsmål vi har til utredning før vi igangsetter noe, sier informasjonssjef Ellingsen.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer