Fin i bikini

Elsket og hatet. I dag fyller bikinien 60 år. Stem på bikinistilen du synes er finest.

Bikinibabe nummer én: Brigitte Bardot. Foto: Paris Revue/Bikiniscience.com Foto: Paris Revue/Bikiniscience.com
Bikinibabe nummer én: Brigitte Bardot. Foto: Paris Revue/Bikiniscience.com Foto: Paris Revue/Bikiniscience.com Vis mer


Aldri har så lite stoff skapt så mye oppstuss. Vi har alle et forhold til bikinien - enten elsker vi den, hater den, eller elsker å se andre i den.

I dag er bikiniens offisielle fødselsdag. Vi arrangerer en uhøytidlig avstemning over den fineste bikinistilen (topp og bunn) for å feire.

>>STEM på den fineste bikinitoppen
>>STEM på den fineste bikinitrusa

Men først - litt kuriosa om det todelte plaggets historie:

En mørk Brigitte Bardot fra filmen "Manina, La Fille Sans Voiles" 
Foto: Bikiniscience.com
En mørk Brigitte Bardot fra filmen "Manina, La Fille Sans Voiles"
Foto:
Bikiniscience.com Vis mer
Den kjente bondbikinien til Ursula Andress. Foto: Bondmovies Foto: Bondmovies
Den kjente bondbikinien til Ursula Andress. Foto: Bondmovies Foto: Bondmovies Vis mer
Raquel Welch i huleboerbikinien. Foto: 20th Century Fox/Hammer Films Foto: 20th Century Fox/Hammer Films
Raquel Welch i huleboerbikinien. Foto: 20th Century Fox/Hammer Films Foto: 20th Century Fox/Hammer Films Vis mer
Halle Berry i Die another day. Foto: Eon Productions Foto: Eon Productions
Halle Berry i Die another day. Foto: Eon Productions Foto: Eon Productions Vis mer
Girl from Ipanema i den brasilianske "bunaden" - stringbikinien.
Girl from Ipanema i den brasilianske "bunaden" - stringbikinien. Vis mer
Foto: Victoria's Secret Foto: Victoria's Secret
Foto: Victoria's Secret Foto: Victoria's Secret Vis mer
Foto: Victoria's Secret Foto: Victoria's Secret
Foto: Victoria's Secret Foto: Victoria's Secret Vis mer


Den første offisielle visningen av bikinien finner sted 5. juli 1946 i Paris. Det er Louis Reard som finner opp plagget, og han gir det navnet "bikini". Noen dager før visningen sprenger nemlig USA en atombombe nær Bikiniatollene i Stillehavet. Reard velger navnet fordi han håper plagget vil skape et like stort sjokk som atombomben gjorde.

"Atomet" vs. "bikinien"

Men Reard er ikke den første som gjerne vil kle av strandløvinnene. En annen franskmann, Jaques Heim, har noen uker tidligere også oppfunnet en todelt badedrakt, som han kaller Atomet. Han driver en badetøyforretning i Cannes, og reklamerer for "verdens minste badedrakt" på flybanner over strendene i Cannes. Reard kaller altså sin kreasjon "bikini", og svarer Heim med å reklamere med flybannere som kaller bikinien "mindre enn verdens minste badedrakt". Det var Reards kreasjon som "vant" markedsføringskrigen.

Reards store problem er at i 1946 er det ingen modeller som våger å vise miniplagget. Han ender opp med å bruke Micheline Bernardini, en nakendanser, i stedet. Det sjokkerende minimale nye plagget får mye omtale - men det er ikke mange damer som tør å bruke bikinien. I 1951 blir bikinien forbudt å bruke i Miss World-konkurransen. Det er fortsatt badedrakten som gjelder.

Kjente bikinidamer

Men så ... Brigitte Bardot. Vi trenger vel ikke si så mye mer. men vi gjør det likevel. "Og Gud skapte kvinnen", het filmen som i 1957 viste smellvakre Brigitte i en bikini (og andre kroppsnære plagg). Tre år senere synger Brian Hyland om "Itsy bitsy teenie weenie yellow polka dot bikini". Bikinien etablerer seg som en viktig del av damenes sommergarderobe.

Bikinien har blitt snarveien til stjernehimmelen for mang en skuespillerinne. Ursula Andress er nok det største bikiniikonet, der hun stiger opp av havet i en hvit bikini og med en kniv i beltet i Bondfilmen "Dr. No". "Den bikinien gjorde meg berømt," sier hun etterpå. I 1966 er det Raquel Welch som blir berømt, etter å ha stilt i huleboerbikini i filmen "One million years B.C.", som ikke fikk så veldig gode kritikker ...

I Bondfilmen "Die another day" fra 2002 gjør Halle Berry et forsøk på å gjenskape den legendariske bikiniscenen fra Dr. No, denne gangen i en oransje bikini. Men selv om Halle utvilsomt er en flott bonddame, blir hun ikke det samme bikiniikonet som Andress.

>>STEM på den fineste bikinitoppen
>>STEM på den fineste bikinibuksa

String og tanntråd

På 70-tallet kommer bikinistilen for de vågale: stringbikinien. Med bare en smal liten trekant bak, så begge rumpeballene vises, sprader de tøffeste damene rundt på strendene. De fleste holder seg unna, men særlig i Brasil slår stringbikinien an. Det er fortsatt et flertall av stringbikinirumper på Ipanema og Copacabana.

På 80-tallet kommer den enda mer ekstreme thongbikinien, eller tanntrådbikinien, som vi kan kalle den på godt norsk. Enda mindre stoff, rett og slett bare to tråder i en T, og bare for de virkelig selvsikre. Den er svært sjelden å se på stranda i dag, selv i Brasil.

Toppløst

Når vi er inne på vågale strandkostymer, så kan vi nevne at monokinien introduseres allerede på 60-tallet, av designeren Rudi Gernreich. Som navnet forteller ("mono"=en), dreier dette seg om en minimal badebukse - og ikke noe mer. Toppløst, altså. Det slår ikke an på 60-tallet, men på 80-tallet er toppløshet helt normalt på strendene i Europa. (I dag er det lengre mellom hvert bare bryst. Det er mer populært å sole seg med toppen på.)

Tankini, tube, trekant, halterneck, push-up ... I dag finnes utallige varianter av bikinien. Men hvilken er finest?

>>STEM på den fineste bikinitoppen
>>STEM på den fineste bikinibuksa

Morsomme bikinisitater:

"Den bikinien gjorde meg berømt." Ursula Andress om bikinien fra Bondfilmen Dr. No.

"Kvinner er mer nøye når de skal skaffe seg en bikini, enn når de skal skaffe seg en ektemann. Reglene er de samme. Se etter noe du føler deg komfortabel med å ha på deg. Pass på at det er plass til å vokse." Erma Bombeck, amerikansk humorist.

"En bikini er en tankeløs handling." Esther Williams, amerikansk skuespillerinne (40- 50- og 60-tallet)

"En bikini er ingen bikini dersom den ikke kan trekkes gjennom en giftering." Louis Reard, bikiniens opphavsmann.

"Statistikken er som en bikini. Hva den avslører er antydninger, men hva den gjemmer er vitalt." Aaron Levenstein, professor og statistiker.

Kilder: Everythingbikini.com, People Magazine

>>STEM på den fineste bikinitoppen
>>STEM på den fineste bikinibuksa

Sjekk ut årets badetøymote:
Itsy bitsy bikini
Av med klærne, gutter

TEST DEG SELV: Hva kan du om bikinien

Denne artikkelen ble første gang publisert sommeren 2006