Filmet at han selv ble tatt av snøskred

Ble begravd levende - se den skremmende videoen.

Bildet er hentet fra videoen, som er lagt ut på Vimeo.com av bruker Chappy.
Bildet er hentet fra videoen, som er lagt ut på Vimeo.com av bruker Chappy. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gjeng frikjørere skal teste ferdighetene i fjellene i Haines i Alaska, og en av dem har festet et kamera på hjelmen. Filmen vil i ettertid dokumentere det som må ha vært de verste minuttene i hans liv.

Ganske kjapt etter at han setter utfor fjelltoppen, løsner han nemlig et skred, som river ham med seg 500 meter nedover fjellsiden, og begraver ham i snø.

Alt mens kameraet går.

Der blir han liggende under et teppe av snø. Vi hører hvordan han puster mer og mer febrilsk, og lyden av skijakken hans som gnisser mot snøen for hvert hivende åndetak.

Hvis du ikke har respekt for snømasser og snøskred fra før av, får du det i hvert fall nå!

Lange minutter

Tiden går, men så hører vi spadetak i det fjerne. Resten av gjengen, som består av skredtrente og erfarne alpinister, har klart å lokalisere mannen. Det klarte de fordi den ene skihansken hans falt av rett før ferden hans stoppet, og viste dem hvor han befinner seg. Flaks!

Mannen blir mer og mer hivende i pusten, mens spadetakene blir raskere, og lyden av dem kommer nærmere.

Holder du ikke ut å se snøen som omslutter ham, og høre hyperventileringen, så hopper du fram til cirka seks minutter uti filmen. Da nærmer nemlig spadetakene seg ham.


Tilfeldighetene ville nemlig at mannen blir liggende under snøen med ansiktet vendt opp. Dermed filmes også øyeblikket da spaden spar bort siste snølag, og han igjen kan kikke opp på den blå himmelen. For en lettelse det må ha vært!

Vær skredsmart

Uansett om du står offpiste, eller "bare" går på langrenn - du bør vite hvordan snøskred oppstår, i hvilket terreng de kommer, og hvordan du skal forholde deg hvis en i følget blir tatt av skred. Les alt du trenger å vite om snøskred i denne artikkelen.