Fijiøy søker øyboere

Paradisøy søker 5.000 øyboere som på tre år skal bygge opp et samfunn på øya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Her er paradisøya som leter etter øyboere. Foto: Tribewanted.com
Her er paradisøya som leter etter øyboere. Foto: Tribewanted.com Vis mer
Denne sjarmøren tilhører en av de to familiene som bor på øya i dag. Foto: Tribewanted.com
Denne sjarmøren tilhører en av de to familiene som bor på øya i dag. Foto: Tribewanted.com Vis mer
Tui Mali, yarousahøvding og sjefen over alle sjefene. Alle foto: Tribewanted.org Foto: Tribewanted.com
Tui Mali, yarousahøvding og sjefen over alle sjefene. Alle foto: Tribewanted.org Foto: Tribewanted.com Vis mer


Synes du dette høres litt ut som The Beach eller Robinson-ekspedisjonen, har du helt rett. En gruppe kreative sjeler i 20-årene har fått leie den 80 mål store øya i en treårsperiode fra den fijianske yavusastammen for å skape et globalt øysamfunn.

Planen er å få tak i 5.000 betalende stammemedlemmer, som alle skal få være med å bygge opp øysamfunnet. Stammemedlemmene skal være med og bestemme navnet på øya, hva slags infrastruktur som trengs, hvilke 12 som skal bli stammehøvdinger og så videre. Det er ikke meningen at de 5.000 stammemedlemmene skal bo på øya. I stedet skal det skapes et interaktivt samfunn på nettet der stammemedlemmene kan logge seg inn for å være med og påvirke øyas utvikling.

Nomade, jeger eller kriger

Det finnes tre typer stammemedlemskap - Nomad, Hunter og Warrior. Medlemsskapene varer fra ett til tre år, og koster hhv. 210, 420 eller 630 dollar (cirka 1.400, 2.700 eller 4.000 kroner). Medlemskapet garanterer deg en til tre ukers gratis ferieopphold på øya, og inkluderer også ditt eget øypass og tilgang til det interaktive øysamfunnet. Det vil maks bo 100 medlemmer på øya til envher tid.

I skrivende stund har øya fått 108 stammemedlemmer, så det er fortsatt ledige plasser. Medlemskapet trer i kraft fra den dagen øya har fått 5.000 medlemmer.

Øya er i dag bebodd av yavousahøvding Tui Mali med familie, og hans bror Poasa med sin familie. Resten av yavousastammen bor på naboøyene. Det finnes ingen bebyggelse på øya bortsett fra disse to familienes hytter. Alt annet må stammemedlemmene bygge selv.

Bli stammehøvding

Det skal altså velges 12 stammehøvdinger, som hver skal styre øya i en måned. Alle medlemmer kan stille til valg gjennom å sende inn en video der de presenterer hvem de er, hva de står for, og hva de har tenkt å utrette på øya. Så er det resten av stammemedlemmene som velger de 12 de liker best.

Fiji søker øyboere

Virtuelle øyboere som skal bestemme fremtiden til en uberørt øy. Hva synes du om dette? (Avsluttet)
Det er morsomt(57%) 251
Det er galskap!(31%) 138
Ingen mening(12%) 51
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Likevel, det er yavousahøvding Tui Mali som til syvende og sist avgjør om tiltakene de 12 stammehøvdingene går inn for skal gjennomføres. Det er tross alt hans øy, og han må passe på at ikke øya blir ødelagt på noen måte. Det er også han som etter de tre årene har gått, avgjør om han vil ha tilbake øya igjen. I så tilfelle må stammemedlemmene rive ned alt de har bygget og fjerne alle spor før de forlater øya. Dersom Tui Mali vil at stammen skal bli, fortsetter eventyret i tre nye år.

Vil du finne ut mer om dette unike prosjektet? Gå til www.tribewanted.com.

Mer drømmestoff:

På reise Karibia rundt
Byttet bil mot friår
Galapagos: Fortidens paradis
Jobb deg gjennom sabbatsåret

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!