Fetisj for flyvertinneuniformer

Cliff Muskiets har en imponerende samling uniformer. Her uniformen Aerolinas Argentinas brukte fra 1978 til 1992. Foto: Cliff Muskiet Vis mer

Fetisj for flyvertinneuniformer

  1. BILDER av flyvertinneuniformer


Folk samler på så mangt. Frimerker, penner, mynter, pins, colaflasker, biler, krystallglass - egentlig det meste. Men Cliff Muskiet er muligens den eneste som samler på flyvertinneuniformer. I hvert fall har han den største samlingen - på over 400 uniformer.

Muskiet har vært fascinert av flyvertinneuniformer siden han var liten gutt. Den gang var flyvertinnejobben glamorøs, og de vakre damene med de flotte uniformene gjorde inntrykk på en liten pjokk. Men Muskiet var ikke bare fascinert av uniformene, han var også veldig fascinert av luftfarten. Dermed ble han flyvert for KLM da han ble voksen.

Se Cliff Muskiets flotte samling på www.unifomrfreak.com

- Du har fått uniformer fra hele verden. Hvem får du dem av?

- Flyselskapene gir dem til meg, men jeg får også uniformer av tidligere flyvertinner som har beholdt de gamle uniformene sine.

Uniform fra Oman Air, brukt på 90-tallet. Foto: Cliff Muskiet Vis mer


- Hvor har du samlingen din?

- Jeg har dem hjemme i leiligheten min. Jeg har en stor leilighet med tre soverom, så det er nok av plass til dem. De fyller syv skap, 20 store plastikkbokser, tre kofferter og flere sekker.

- Jeg hadde tidligere en drøm om å åpne et museum, men nå vil jeg heller lage en coffee table bok full av vakre bilder av uniformene. Jeg vil kle levende modeller i uniformene, men også ta bilder av detaljer som knapper, logoer osv, akkurat som jeg har på websiden min.

- Hvorfor er du så fascinert av flyvertinneuniformer?

- Jeg har alltid vært interessert i luftfarten, og jeg simpelthen elsker fly og alt som hører med. Når jeg tenker på fly, tenker jeg på flyvertinner. Når jeg tenker på flyvertinner, tenker jeg på uniformene deres. Luftfarten har alltid vært glamorøs, selv om ting har endret seg og det ikke er like spesielt å fly i dag som det var på 60-tallet. Å samle på uniformer er spesielt og annerledes enn å samle på frimerker eller mynter! Fordi det er vanskelig å få tak i uniformene, er det desto mer interessant å samle på dem. Alle uniformene mine er sjeldne.

Det er mange spesielle uniformer i Muskiets samling. Uniform med sjal fra Royal Brunei, hawaiiblomstrede fra Continental Airlines, sariuniformer fra Indian Airlines. Har han en favoritt?

- Hver dag gir jeg et forskjellig svar på det. Det er vanskelig å velge en, for de er flotte uniformer, alle sammen. Den gamle KLM-uniformen fra 70-tallet betyr noe spesielt for meg, fordi jeg jobber selv for KLM og fløy mye med KLM som barn. Det var den uniformen flyvertinnene brukte da, så den vekker minner. KLM-uniformen fra 1975 hadde en rund biretta (hatt med kanter, som mange katolske prester bruker, red. anm.), som jeg var veldig fascinert av. Jeg er også glad i SAS-uniformen fra 70-tallet. På forsiden av tidtabellen deres var det bilde av vakker flyvertinne. Som barn tittet jeg på det bildet i timesvis, og nå har jeg uniformen i samlingen min!

- Panam-uniformen fra 1969 er også spesiell for meg. Jeg husker at jeg hadde et lite bilde av tre vertinner fra Panam, og jeg ønsket jeg hadde en sånn uniform. Endelig, så mange år senere, har jeg fått tak i dem, og jeg skatter dem høyt. Jeg elsker bowlerhattene!

70-tallsfavoritter

Muskiet er spesielt begeistret for 70-talls uniformene, på grunn av hattene, de klare fargene og morsomme mønstrene. Han liker spesielt godt Iberia, Japan Airlines, Qantas, Air France og Alitalias 70-tallsuniformer, som han ønsker seg til samlingen sin.

- Jeg elsker hatter og synes de er toppen av kransekaka og at de gjør uniformen komplett. På 70-tallet brukte flyselskapene klare farger og spennende mønstre på uniformene. I dag bruker de fleste mørkeblå uniformer. Det er fint det, men det er litt kjedelig siden alle selskapene bruker denne fargen.

- Det virker som om uniformene følger moten, i hvert fall gjorde de det før. Hva er trenden på uniformfronten i dag?

- Dagens uniformer ser mest ut som forretningsdrakter og skal være veldig praktiske og trygge (for sikkerhetens skyld). På 70-tallet brukte flyselskapene sexy korte skjørt og hotpants for å tiltrekke seg (mannlige) passasjerer. Korte skjørt var på moten på den tiden, men i dag ville nok ikke flyvertinnene føle seg komfortable med så korte skjørt. Før i tiden var alle flyvertinnene små og spinkle, i dag ser du alle typer: store, små, tykke, tynne, unge og gamle. Alle disse damene skal gå i samme uniform, og den bør sitte pent på dem alle. Tenkt deg en 48 år gammel tjukk flyvertinne i et kort skjørt eller hotpants! Eller se for deg samme dame i en knallilla kjole med blomstermønster!

>>BILDER fra uniformssamlingen

Se hele Cliff Muskiets flotte samling på www.unifomrfreak.com

Foto: British Airways Vis mer

Mer om fly:

TEST: Flyvertinneuniformer

Mørkeblå, rød, med eller uten halstørkle, skjørt eller bukser, jakke eller genser. Ta testen og sjekk hvor mange flyvertinner du kan plassere hos riktig flyselskap.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Stuernes heteste pakketips

Er du redd for kofferten din og surrer den med plast, reimer eller strikk før du sender den på flyet? Da har du bommet fullstendig ifølge gutta som har all makt over bagasjen din når du ikke ser den.


På rygg i lufta

TEST: Vi fløy i businessklassens liggeseter. Er det verdt prisen?