Fethiye/Oludeniz


Fethiye betyr seier på tyrkisk. Noe som området rundt byen på mange måter går av med. Grunnen til at byen, som i dag rommer cirka 50.000 innbyggere, fikk tilnavnet sitt, var at det var her de antikke grekerne gikk i land for første gang i historien. De holdt også et stødig fotfeste helt til den tyrkiske nasjonalhelten Atatürk jaget den greske kolonibefolkningen fra landet på tidlig 1900-tallet. Det var en seier for tyrkerne å endelig bli kvitt erkefienden, og da ble også byen naturlig nok omdøpt med akkurat dette navnet.

Fethyie er fylt med farger.
Fethyie er fylt med farger. Vis mer


Nye hus, gamle gravkammer
Grunnen til at stedet vinner på flere områder i dag, er imidlertid nærheten til usannsynlig vakre strender, en avslappende atmosfære, spennende historie og gode aktivitetstilbud. Selv om Fethiye er en veldig gammel by, har den få gamle bygninger. Et jordskjelv i 1958 jevnet størsteparten av byen med jorden, bortsett fra de gamle gravkammerne fra oldtiden. De er fortsatt intakte etter å ha bli bygget av lycerne 400 år før Kristus. Det mest kjente av de er kong Amnytas sitt gravsted, med sine praktfulle utsmykninger formet rett ut av fjellet.

Det lokale Efes er tyrkernes velsmakende stolthet.
Det lokale Efes er tyrkernes velsmakende stolthet. Vis mer


Bykjernen i Fethiye er i seg selv ikke så spektakulær. Marinaen er trivelig og iscenesatt med et romersk teater som nylig ble oppdaget. Hver morgen reiser de fargesprakende små fiskebåtene ut for fiske svamp, og når du sitter og tar deg en duggfrisk Efes på ettermiddagen, kan du se dem returnere med dagens fangst.

Vestover fra Fethiye sentrum strekker den hotellkantede stranden Calis seg. Den er fin og kanskje litt vindfull, men på langt nær av sammme kaliber som stranden på andre siden av åsen fra byen.

Oludeniz - Tyrkias vakreste strand
Rett over åsryggen og 15 minutters kjøring fra sentrum finner du Oludeniz. Dette er Tyrkias mest fotograferte strand, som ligger i bunnen av en asurblå lagune med sin myke og gyldne sand. Du vil garantert ikke være alene her, men stranden strekker seg et godt stykke. Noe som gjør kø-ordingen og andre turister til å leve med.

Oludeniz med Baba Dag-fjellene til høyre.
Oludeniz med Baba Dag-fjellene til høyre. Vis mer


Fethiye har også 12 forskjellige øyer spredt rundt i skjærgården sin, samt flere spennende sport- og friluftsaktiviteter å by på. Du kan blant annet utforske Butterfly Valley, som er en trang kløft fylt av alle regnbuens sommerfugler og noen fargefylte hippier som har bosatt seg der. Tilfredsstiller det ikke adrenalinnivået, kan du hoppe ut fra Baba Dag- fjellet i paraglider og se Oludeniz, øya Rhodos og butterfly Valley på en og samme gang.

Hit flyr blant annet: Ving, Star Tour, Saga, Nazar, Apollo og Dtur

>> Tilbake til hovedartikkel