Inga Holst, journalist i DinSide
Inga Holst, journalist i DinSideVis mer

Fet skjønnhet

SKRÅBLIKK: Fet og blek? Du er en sexbombe et eller annet sted på jorda.

Den vakre modellen Carolyn Murphy, kosmetikkselskapet Estée Lauders faste PR-ansikt, reklamerer via en plakat for hvitningsprodukter i et stort varemagasin i Shanghai. Produktet heter Cyber White. Time magazine opplyser at 4 av 10 kvinner i Hongkong, Malaysia, Sør-Korea, Taiwan og på Filippinene bruker produkter som angivelig skal gjøre huden hvitere, og at hele 62 nye hvitningsprodukter ble introdusert på dette markedet i fjor. På plakater i norske parfymerier smiler den samme Murphy friskt, hun er dypt brun og reklamerer for produkter som har den motsatte effekten av Cyber White; nemlig for kremer og puddere som gjør en bronsebrun. Det ble solgt solbadprodukter for 280 millioner kroner i Norge i fjor ifølge Kosmetikkleverandørenes forening.

Når man reiser i sommerferien får man et lite innsyn i hvordan de lever der, enten det nå er Shanghai eller i São Paulo. Slik har jeg fått forståelse av det å være vakker i Sørøst-Asia er å være Cyber White. I juniutgaven av magasinet Harper’s Bazaar poserer Murphy iført bikini for den berømte motefotografen Peter Lindbergh. Det ser ut til å være på en strand i California. Hoftebena hennes stikker ut og her kan man ikke se kvinnelig underhudsfett. Det er i USA og i Europa kvinner vil være slik Carolyn Murphy fremstår i motereportasjen: solbrune og slanke. Men på Cuba ville Murphy ikke fått noen å danse med. Sonia fra Habana, derimot, har mange. Og har hun ikke noen for hånden så vet hun råd. På en fest er hun i veggpryd i 9 sekunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ai, jeg må slanke meg, sier Sonia påtatt, foran en gruppe menn.

Lubben og skjønn som i et maleri av Auguste Renoir.
Lubben og skjønn som i et maleri av Auguste Renoir. Vis mer


Hun løfter litt på toppen og viser frem en formidabel rumpe. Sonia rister litt kokett på den.
Ved synet av den muntre, kjøttfulle hekken til Sonia, stormer Carlos, Miguel og Pepe frem for å danse med Sonia. Karibia er sonen for de virkelig svære rumpene. Her skal være noe å riste på når det danses baile de pesetas (myntdansen, man bøyer seg som for å plukke opp en mynt). Aldri i livet om Sonia vil slanke seg, hun vil bare danse.

Litt sør for Cuba, i Colombias hovedstad, Bogotá, i fasjonable gate 82 tripper kvinnene i trange bukser. De tar opp hele fortauet der de svinger på hoftene. Det ser vitterlig ut som om noen hadde stukket to fotballer inn i buksene deres.

- De har sprøytet inn silikon i hekken, sier Javo, min colombianske venn. – Vi latinoer liker store rumper. De som har råd betaler for å pumpe opp damenes rumper.

Også på den østlige halvkule later det til at herrer foretrekker litt korpulente kvinner. Ved busstasjonene i India, selges det vovede herreblader. På forsidene er det indiske kvinner med valker og fete lår. Det er åpenbart at det mest vidunderlige indiske menn kan tenke seg er en dame som bruker størrelse 44. Og som i vesten ville blitt betegnet som overvektig.

Slank i sommer?

Har du slanket deg før bikinisesongen? (Avsluttet)
Nei, jeg er fornøyd slik jeg er(72%) 364
Ja, ellers måtte jeg gå opp
en størrelse i badebukse/bikini
(28%) 143
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi burde ha visst i alle de årene vi har sultet oss i forkant av bikinisesongen, at mennene på feriestedene foretrekker hvit hud og fett. Carolyn Murphy og folk med kroppsmasseindeks under 26 vil ikke ha en sjanse. Når en ser hvordan skjønnhetsidealene endrer seg kontinentvis føler en seg så etterpåklok at en kunne ha skrevet boken What I know now. Men den boken er allerede skrevet. Ellyn Spragins har redigert brevene til 41 fremstående kvinner, blant andre Madeleine Albright og aktivisten Heather Mills McCartney, som har skrevet til sitt yngre jeg. Konklusjonen i boken er at den gangen visste de ikke. Og at man er like suksessfulle med tykke bein som Madeleine eller med bare ett bein slik som Heather.

Noe vet vi før denne sommerferien: det er ikke opp til deg å bestemme om andre synes du er vakker. Blek og fet i Vesten er det samme som skjønn og ypping på to andre kontinenter. Og det finnes alltid noen som synes din skavank er det lekreste i verden. Det er kanskje det den malaysiske kvinnen Wook Kundor på 104 år har skjønt. For kort tid siden giftet hun seg glisende med den 33 år gamle Muhamad Noor Che Musa. At en moden og smart kvinne faller for en uskjønn jypling sier alt om at skjønnheten is in the eye of the beholder.

God bikinisommer!

Helt svingstang

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


SKRÅBLIKK: Verden står ikke til påske. I hvert fall ikke når DinSides reisejournalister er ute på tur. Les alt her.

Les mer

Bikini og badebukse

 Foto: Victoriassecret.com
Foto: Victoriassecret.com Vis mer


MOTE: Stropp og strikk. Glitter og Gabbana. Sjekk ut DinSides badetøyseksjon.

Les mer