Festkalender 2007

Karneval, konsert, fiesta eller festival, 2007 er klemt til randen med heftige festmuligheter. Vi har plukket ut det beste av både klassikere og mer ukjente arrangementer, og gir deg her de beste stedene til å rocke det nye året i møte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er begynnelsen av januar, og du har akkurat lagt dansebeinet og drikkearmen på hylla. Du tenker kanskje at det blir lenge til neste store fest nå, men der tar du mektig feil. Før du vet ordet av det, befinner du deg dansende mellom spenstige mulattben eller i
brisen galopp foran en spansk okse. Vi vil ikke at du skal gå glipp av moroa i 2007, så her får du oversikten over årets høydepunkter for partyløven. Bare én advarsel før du pakker festantrekket, noen datoer er foreløpige, og du bør sjekke tidene nærmere avreise for å være sikker.

Skal bare på byen og ta TO glass med en kompis...den går ikke på Oktoberfest.
Skal bare på byen og ta TO glass med en kompis...den går ikke på Oktoberfest. Vis mer


Januar

Rijeka karneval, Kroatia. 17. jan.- 21. feb.
Rijekakarnevalet er en månedslang feiring av våren. Kanskje litt i tidligste laget tenker du, men festen har blitt arrangert i hundre år. Rijeka ligger ganske øde til på den kroatiske kysten, så karnevalet har inntil nylig i stor grad vært en feiring for lokalbefolkningen. Parader, gatefest, konserter og en særegen maskekonkurranse gjør den vakre kystbyen til et verdig reisemål.

Mer info: www.croatianaffair.com

Big Day Out, Sydney, Australia. 25. jan.
Den sørlige halvkules største musikkfestival blir arrangert i Sydney i slutten av denne måneden. Festivalen strekker seg over tre uker og begynner i Auckland, New Zealand, før den går til Sydney og så videre gjennom Australia. Konsertene trekker internasjonale hotshots, så vel som lokale favoritter. Ta en pils, hør på fet musikk og vær kul.

Mer info:Bigdayout.com

Februar

Mye hud på karneval!
Mye hud på karneval! Vis mer


Karneval og Mardi Gras. 15.-20. feb.
Karneval er og blir verdens største fest. Mardi Gras, eller feitetirsdag, er det franske begrepet for siste dagen i karnevalsfeiringen. Noen bruker begrepet på hele festen som går av stabelen 40 dager før påske. Høydepunktet er likevel dagen før askeonsdag, altså feitetirsdag, og dagene som leder opp mot den. Festen feires på forskjellige måter rundt om i verden, men Brasil er det landet som er mest kjent for karneval, som betyr å kysse kjøttet farvel på latin, og er en romersk-katolsk tradisjon. Den feires likevel uten store religiøse nykker, og er for mange et siste sjanse til å synde før fasten som tradisjonelt venter.

I Rio de Janeiro er det sambaskolene og deres opptreden i Sambadromo som trekker de fleste tilskuerne. Det vil si mange turister. En opplevelse til å miste pusten av, men ganske forskjellig fra måten det blir feiret i delstaten Bahia, som ligger lengre nordover. Salvador er den største byen i Bahia, og er berømt for sine heftige Blocos. En Bloco er små avgrensede områder hvor lokale sambagrupper arrangerer temafester du kan bli med på.

Reiser du til kystbyen Olinda, som også ligger i Bahia, vil du finne det mest populære karnevalet blant brasilianere. Byen er på UNESCO's liste over verdensarven, og ligger tre timer med bil fra charterdestinasjonen Natal. Burte være en sikker vinner for deg som ønsker å skåle i caipiriña eller danse bak en trio elétrico, små lastebiler som spyr ut samba og forró hele døgnet. Du er allerede sent ute med billetter og bosted, her blir det stinn brakke. Kanskje du bør starte planleggingen for 2008?

Les mer om karneval i Brasil her...

Den store appelsinkrigen, Ivera, Italia. 17.-20. feb.
Her er muligheten til å ta del i sitrusversjonen av det spanske La Tomatina. Fire dager med heftig appelsinkrig foregår i den lille byen Ivera utenfor Turin.

Mer info: www.carnevalediivrea.com

Mars

Calle Ocho, Miami, USA. Hele mars
Lille Havana i Miami er arenaen for et gedigent karibisk-inspirert party i mars. Gatene rundt 23. kvartal, 8. street stenges av for å feire alle ting som har med Cuba å gjøre. Spis pinchos og tamales, swing rumpa etter afro-kubansk jazz og prøv en mojito akkompanert med magerullet sigar. Den siste uken i festivalen er som regel den beste.

Mer info: calle8.com

Les mer om Miami/Florida her ...

Vannkrig i Thailand?
Vannkrig i Thailand? Vis mer


April

Sonkran, Thailand. 13.-16. april
Sonkran betyr "bytte sted", og referer til zodiac, eller det thailandske nyåret. Det hele utarter seg som en gigantisk vannkrig, så føler du deg i det spøkfulle hjørnet, er dette tingen for deg. Festen inkluderer også religiøse arrangementer, skjønnhetsparader og muligens en wet T-shirt konkuranse.

Les mer om den våte festen her ...

Mai

Rocket Festival, Andalucia, Spania. 18.-20. mai
Karakteriserer du deg selv som "alternativ", er dette festivalen for deg. Trapesopptredener, akrobater, musikk, brød og sirkus for full spiker. Her vil du ikke se noen kommersielle reklameplakater blant de frittgående deltakerne.

image: Festkalender 2007


Mer info: www. rocketfestival. com

Juni

Boi Bumba, Brasil, 28.-30. juni
Brasil er landet som tar seg en fest på grunn av den minste unnskyldning. Boi Bumba er likevel en av de mest spesielle festene på listen. Den finner sted i Parintins i Amazonas-deltaet. Et godt stykke å reise for å gå på en todagers, med 30 timers båttur fra jungelhovedstaden Manaus. Det er også mulig å fly til festen bestående av 70.000 mennesker, dans, trommer, grønne drinker og fyrverkeri.

Juli

Okseløp/San Fermin Festival, Pamplona, Spania. 6.-14. juli
Verdenskjent festival som ikke uten grunn blir regnet som en av de villeste du kan oppdrive. Her er festen fuktig, hvis ikke gjennomvåt, og okseløpene starter tidlig på morgenen. Det kan være greit å være litt slapp i kropp og sinn hvis du kommer til kort med oksene, men sørg for at bena virker!

Mer info: www.sanfermin.com

Roskilde, Danmark. 5.-8. juli
Kjent for mange som musikkfestivalen over alle musikkfestivaler. Hit reiser alle fra hippie til bærumsblei, og koser livet av seg med noen av verdens største navn på scenen hvert år. Stikkord de siste årene har vært mye mennesker og mye regn, men mest moro.

Mer info: www.roskilde-festival.dk

August

Tomatkrig i Spania
Tomatkrig i Spania Vis mer


La Tomatina, Buñol, Valencia, Spania. Siste fredag i august
Vil du slåss på egen hånd mot den 30.000 mann store tomat-hæren, så tar du del i la Tomatina i den lille byen Buñol. Alle slåss for øvrig mot resten i kaoset som tar sted siste fredag i august hvert år. Forhåndsreglene sier seg selv; ikke finstasen på og gjerne et par gamle slalåmbriller. Det er også konkurranser i paella- kokkelering og dansing.

Mer info om La Tomatina finner du her ...

Barbados Crop Over. 9. august
Hvert år feires innhøstningen av sukkerrør i Karibia. Spesielt på Barbados. En av det tropiske folks beste fester, med calypsokonkurranser og parader. Feiringen starter i juli, men når sitt høydepunkt 9. august.

Mer info: www.barbados. org

Ølfest i Tyskland
Ølfest i Tyskland Vis mer


September, oktober

Oktoberfest, Munchen, Tyskland. 22. sept - 7. okt.
Øl, øl og mere øl - tyskernes absolutte fyllefest. Tradisjonsrik og fin, med millioner av damer med utringning og herrer i kortbukser, og enda flere ølglass. Er du glad i drikke, sauerkraut og ompamusikk, finnes det ingen vei utenom. Navnet fører hvert år til problemer blandt utlendinger som dukker opp midt i oktober og spør etter festivalen ... den er like mye i september.

Vær tidlig ute med å bestille overnatting. Det blir fort trangt om plassen.

Les vår reportasje fra oktoberfest 2006 her...

Fortsetter på side 2...