Festivalsommer

GUIDE: Pop, rock, poprock, britpop, metall, hiphop og mye mer. Foo Fighters, Green Day, Iron Maiden og Snoop Dogg. Vi guider deg til 14 av sommereuropas store musikkfestivaler: Her er noe for de fleste.

Green Day skal blant annet opptre på Rock am Ring i Tyskland og T in The Park i Skottland.


Foto: Rock am Ring Vis mer

Festivalsommer?

Skal du på musikkfestival i sommer? (Avsluttet)
Ja, i Norden(43%) 76
Nei(41%) 73
Ja, i Europa(16%) 29
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De største musikkfestivalene i Europa trekker over 150.000 mennesker hvert år. Andre retter seg mot en egnere krets og er kanskje ikke stor i publikumsantall, men kan likevel tilby store navn på spillelisten.

Vi guider deg til noen av de største musikkfestivalene i sommereuropa. På denne siden finner du de britiske festivalene, og klikker du her kan du finne festivaler i Tyskland, Nederland, Frankrike, Italia og Spania.

Vi har tidligere publisert en guide over de nordiske musikkfestivalene. Klikk her for å komme til denne artikkelen.

Glastonbury

Dette er den største utendørsfestivalen i Storbritannia, og en av de viktigste hendelsene på festivalfronten i Europa. Årets festival er alledere utsolgt, og man kan dermed fastslå at det også i år blir 150.000 besøkende, i likhet med de siste årene. Den første Glastonburyfestivalen ble arrangert i 1970, dagen etter Jimi Hendrix' død. Dette er en festival hvor du får muligheten til å høre både rock, pop, dance og jazz, og den ble kåret til Storbritannias beste store festival i 2004 (virtualfestivals.com).

Blant årets artister kan man høre Elvis Costello, Coldplay, The Killers, New Order, White Stripes, Van Morrison, Ash, Garbage, Keane, Röyksopp m.fl.

 • Når: 24. til 26. juni.
 • Hvor: Glastonbury, England.
 • Pris: Billettene er utsolgt for årets festival. Du rådes til ikke å bite på svarebørssalg, da alle billetter er personlige og ikke kan overdras til andre ifølge festivalbestemmelsene.
 • Eksterne nettsteder: Glastonbury Festival

T in The Park

T in The Park er Skottlands største utendørsarrangement, og ble kåret til den festivalen med beste fasiliteter av organisasjon av UK Festival Awards 2004. Årets festival er den 12. i rekken, og kan by på drøye 120 artister på ni scener og 60.000 besøkende hver dag.

Artister på spillelista er blant annet Foo Fighters, Joss Stone, Audiostage, Keane, Prodigy, Green Day, Travis, Snoop Dogg, Suzanne Vega, The Black Velvets m.fl.

 • Når: 9. til 10. juli.
 • Hvor: Balado ved Kinross, Skottland (50 minutter fra Edinburgh og 1 time og 20 minutter fra Glasgow).
 • Pris: 55,25 pund for dagbillett, inkludert billettgebyr.
 • Eksterne nettsteder: T in the Park

Konsert på GuilFest.
Foto: Guilfest Vis mer


GuilFest

Hovedscenen her er sponset av BBC Radio 2, og hele festivalen sendes over BBCs radiobølger inn i de millioner britiske hjem. Her er det hundrevis av band, hundrevis av salgsbåser og til og med et eget barneområde med underholdning som passer de yngste festivaldeltakerne.

Her er noen av artistene som kommer til GuilFest: The Pogues, Paul Weller, Status Quo, Marillion, The Black Velvets, The Zombies, Proclaimers, The Stands, m.fl.

 • Når: 15. til 17. juli.
 • Hvor: Stoke Park, Guilford, England.
 • Pris: 35 pund for dagsbillett, 75 pund for hele festivalhelgen, og 85 pund for hele helgen inkludert camping. I tillegg kommer en billettavgift på 10 prosent for betaling med kort.
 • Eksterne nettsteder: GuilFest

Carling weekend Reading/Leeds

Festivalene i Leeds og Reading er parallellfestivaler med de samme artistene, hvor Reading er storebror både i alder og antall tilskuere, og Leeds er lillebror. Det er plass til 55.000 i Reading og 50.000 i Leeds. Readingfestivalen er utsolgt, men det er muligheter for å høre de samme musikerne om du tar turen til Leeds; der er det ennå billetter tilgjengelig.

Blant årets attraksjoner finner vi: Pixies, the Killers, Foo Fighters, The Charlatans, Iron Maiden, Marilyn Manson, Razorlight, Turbonegro, Iggy & The Stooges m.fl.

 • Når: 26. til 28. august.
 • Hvor: Reading eller Bramham Park, Leeds.
 • Pris: Readingfestivalen er utsolgt, og det samme er festivalpass for hele helgen i Leeds. Det er ennå muligheter for dagpass i Leeds, som koster 60 pund per dag pluss billettavgift.
 • Eksterne nettsteder: Reading Festival og Leeds Festival

>> ROCK, POP OG MYE METALL PÅ KONTINENTET: Her er sommerfestivalene i Tyskland, Spania, Italia, Frankrike og Nederland.

Finner du ikke din favorittfestival i oversikten? Skriv inn dine festivaltips i diskusjonsforumet under. Husk at du finner tyske, italienske, spanske, franske og nederlandske festivaler i andre del av guiden - som du kommer til ved å klikke her.

Relaterte artikler:

 • GUIDE: Nordens sommerfestivaler
 • Her finner du flere artikler om uteliv og fest